Last news in Fakti

27 Септември, 2023 16:15 3 598 26

Учени откриха неизвестни досега камери в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура

  • пирамида-
  • камери-
  • помещения-
  • древноегипетски-
  • фараон сахура-
  • кайро

Модерни методи са направили възможно детайлното изследване на пирамидата и създаването на подробен план както на външните, така и на вътрешните й части

Учени откриха неизвестни досега камери в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура  - 1
Илюстративна снимка: Shutetrstock

Египетско-германска експедиция откри осем складови камери в пирамидата на фараона Сахура от Старото царство в некропола Абу Сир край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”, предава БТА.

Учените са попаднали на неизвестните досега помещения по време на реставрационни работи. Проектът с участието на Университета във Вюрцбург, който се осъществява с финансовата подкрепа на Американския изследователски център в Египет, има за цел да съхрани основите на пирамидата.

Открието хвърля светлина върху архитектурата и вътрешното оформление на пирамидата на Сахура, вторият фараон от Петата династия и първият фараон, погребан в Абу Сир,” казва генералният секретар на Върховния съвет за античните ценности на Египет Мустафа Уазири. По думите му помещенията ще бъдат достъпни за изследователи след завършването на реставрацията.

В проучването на древната постройка екипът е използвал най-нови достижения на технологичното развитие, включително триизмерно лазерно сканиране, посочва ръководителят на експедицията Мохамед Исмаил Халед. Модерните методи са направили възможно детайлното изследване на пирамидата и създаването на подробен план както на външните, така и на вътрешните ѝ части.

Комплексът Абу Сир, който се намира на 4,5 километра от некропола Сакара, се състои от пирамидите на четирима фараони от Старото царство. Там е открита най-голямата колекция от папируси до момента. Археолози откриха неизвестни досега помещения в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура в Абу Сир.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развити извънземни цивилизации

    12 3 Отговор
    Уж обикновените египтяни били построили пирамидите, пък съвременните учени постоянно откриват там неизвестни и необясними неща. Абе, чудя се, не ви ли става ясно, кой ги е построил? Аз дори не се съмнявам.
  • 2 Аз да пиша

    6 3 Отговор
    Откритията са направени благодарение на Лили Иванова, нейните мемоари.
  • 3 Пич

    13 2 Отговор
    Пирамидите и сфинкса нито да строени от египтяните , нито са на годините , които ви разправят. Жокер - разберете , защо всички облицовки на пирамидите са свалени , и златните пирамидони , също. " Учените " ще ви боядисват , че селяндурите са ги свалили да си строят къщи , но , защо тогава селяндурите не са разрушили пирамидите , които биха предоставили огромно количество строителен материал !

    Коментиран от #4

  • 4 КОТарАК

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    не къщи , а джамии и дворци-облицовката е била от мрамор

    Коментиран от #5

  • 5 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Не мрамор , с бял варовик, много добре полиран. Точно с дворците и джамиите ви боядисват , защото облицовката не е снета от арабите , а по заповед на Тутмос ! Който получава заповед от Ра. Защото привличат " Вечния враг " ! Все още не са унищожили всички следи в нета , потърсете , дълго е за разказване! Но определено се вижда , че това са технологии , на безмислени места за поклонение , гробници , или подобни !

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    И ти си прав и котарака защото на места пише мрамор ,върховете в злато....антени ако щеш и 5же ,казах ти всеки вярва в това което смята за логично,смъртните сме далеко от истината.Само не мога да си отговоря онзи психо Александър Велики и другите улави императори как са се настанили повече от 20 века там ?!на готово и що нещо са заграбили от там в Европа и учения ...всичко ,как ?По интересното и изобщо как са намерили пътя за там ,нямало и самолети ,карти,компаси...какви първобитни лодки

    Коментиран от #7

  • 7 Пич

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Вярно ! Права сте , че всеки вярва в това , което предпочита , но има и писани неща. Разбира се , на обществото се пробутва това , което е угодно , за да се забави развитието на човешката цивилизация. Истински ценните писания , трудно се намират. Относно това , което казвате , че е чудно , как до нас са достигнали пирамидите , мисля , че има неща , на които всеки се страхува да посегне. Особено чудно е при арабите , които са хардкайнери , и унищожават всичко , което не е според исляма. Унищожили са Александрийската библиотека , а на пирамидите , и надписите , не да посегнали. А можеха да направят много джамии и дворци наготово , от този камък !

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 8 Камери

    1 0 Отговор
    И фараоните са имали видеонаблюдение и охранителни фирми.
  • 9 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    най вероятно моята теория е че всичко си е на мястото.Просто хората тук на Земята не можем да го видим с нашите очи?!спим ,както във филми фантастика невидима но преграда ,защитна стена ...за вещици,фантоми...Нещо лошо е дошло на Земята сред нас ,тези които са били първи са напуснали но идват на гости от време на време....Хипотези много в главата ми но извънзмните са сред нас ,а живите тоест ние смъртните не можем да си включим мозъка на 100 процента да работи

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    вярно да, не е посягано и все пак е посегнато, в по ново време. Не точно пирамидите, а свинкса обстрелван с оръдия от кой. Мамелюците са били първи, а после Наполеон

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "един от стадото":

    Половината стока в Париж ,друга в Англия и САЩ прав си приятел .Ама и много са измирали от отровни газове и капани за пришълци от истиските египтяни .Скоро гледах и документален филм пускат водолазни сонди и картографиране лидар французи българин шеф на екипа египтолог .
  • 13 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Ще ви кажа моето разбиране , от това , което съм прочел . Мисля , че гладката облицовка на пирамидите , завършваща със златен връх , е излъчвала нещо като GPS сигнали в дълбокият космос , който е показвал на боговете ( извънземните ) , точното местоположение на земята. Но този сигнал е бил засечен от " Вечният враг " , който е атакувал нашата планета , и нашите " богове " ! Затова облицовката , и най-вече , златният концентрат от , са били разрушени " по заповед на Ра " ! Има папирус , описващ атаката над Египет от хиляди златни диска , и фараона , който изкарва армията си срещу тях. Та , има и добри , има и лоши извънземни , и богове ! Нищо в живота не е категорично !

    Коментиран от #14

  • 14 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Единият папирус се крие във Ватикана ,за да не се разочероват вярващите ....търсят и нещо друго ама няма да го намерят

    Коментиран от #18

  • 15 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    търси отговора във първия писал. Египтенин е едно, арабин с цгански манталитет друго. Виждала си графики на строежа им нали, строени в колони подред, бутат дърпат с лостове, наместват, а покрай тях минимална охрана. Дисциплина му казват и ред. Нищо общо с бардака на Кайро сега

    Коментиран от #17

  • 16 Пич

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "един от стадото":

    Така е , но мисля , че това е по време на залеза на исляма , и превръщането му в това , което виждаме днес. Но отпърво , исляма е донесъл всеобщо просвещение , дори и на Европа. Така че арабите , превзели Египет , да били много по интелигентни от тези в последствие. И са знаели много повече за невидимото , все пак идват от земите на Шумер и Вавилон.
  • 17 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "един от стадото":

    За дисциплината съм ок!Но за инфраструктирата твърдо НЕ!Бил е друг народ вероятно първия ...не напразно пак от там идват и други заблуди и всичко се върти около там .И все пак примерно тука Франция хората едва през кой век идва ренеснса Италия нямаме пирамиди ама подредено а онези като са имали акъл да построи пирамиди защо нямат хубава инфраструктура ?!нещо куца поне ти си прочел какво съм писала .

    Коментиран от #22

  • 18 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Намерено е , но упорито ни убеждават , че не е това , което е ! Говоря за йероглифите от Карнак , на които ясно се виждат летателни апарати , кораби , подводници и хеликоптери , но онези ни убеждават , че е какво ли не , само не и това , което виждаме.

    Коментиран от #19

  • 19 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пич":

    Също и истинският завет и всичко което си писал.И моята безрелигиозност ,както съм кзвала ние сме богове .Другото са смешки разни спасители и химери и ... ...Хапвам си пиивм си и се моля да умра да сън кога ми дойде времто да не се мъча!

    Коментиран от #20

  • 20 Пич

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Соваж бейби":

    Не бойте се ! Почти съм сигурен , че смъртта не съществува. Това е преход от едно състояние на живота , в друго. Но трябва да хапваме , да пийваме , и третото , да посещаваме красиви места , да се забавляваме максимално със семейството и приятелите си , и въобще - всички земни благини. Защото в следващия живот , забавления може и да няма , или да не са същите.

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    Като в децка градина безгрижен живот,после става сериозното ...Проблема е че злото което царува на Земята не ни оставя спокойно да съществуваме,сигурна съм че тук е било по хубаво щом египтяните са били маниакално влюбени в земния живот не знам дали сте попадали на тази информация.Както и да го тълкувам винаги правя връзка с малките красиви неща всеки ден,хубаво питие ,цигарка ,храна горе няма .Ценя това което не мога да взема със себе си когато му дойде времето ,за нещастие сме временни гости

    Коментиран от #23

  • 22 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    именно. Как са живяли оригиналните египтяни. Подредено, строго, по правила и закони. Не напразно са изгонили някои народи от земите си, едните заселени сега на юг от нас, други скитали се години в пустинята. А са вадели и по две реколти на година, били са житницата на Римската империя, Нил е хранел яко, но работа иска не подпиране на гегата. Виж ги сега, ако не им пратят параходи с жито знаеш какво ги чака. А Италия и Франция какви са били в средновековието също знаеш. Задръстени улици, помии хвърчат наляво надясно по главите на хората, метнати от джамовете. Хихиена нулева. Добре, че идва ренесанса/и СанчоПанса/, че слагат в ред нещата, та до сега. За последното не съм много сигурен сега, в предвид новите европейци. В м/у в прочем Жана дАрк ми е кумир

    Коментиран от #25

  • 23 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Така е! Основните човешки удоволствия от древността , до наши дни , да храната , питието , и любовта. И без изключение всяка религия , от древността , до сега , се стреми да ги поставя под свой контрол. Те казват , кога да ядете , пиете , и правите любов. Когато отнемеш на човек удоволствията , той започва да се подчинява , за да си ги върне отново. ! А сега ще ви пожелая здраве , и до нови срещи. Винаги е приятно да си поговорим , но , и ангажиментите не свършват. Бъдете щастлива.

    Коментиран от #26

  • 24 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    мдаа, не бойте се деца. Ножа е дървен..
  • 25 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    И на мене ми е било много интересно в онези времена още тоалетни е нямало не знам дали знаеш хигиената на римляните как се трили/мили с една и съща гъба след изхождане сега подобно нещо нарочаме четка за т.чиния ?А карали онези да бачкат и житото как са носили в Европа то вярно нямало е проблем с цената на горивото и липса ама далеко ?Много неща нямат логика приятел ,като махнеш хора от рода на Леонардо,Моцарт,Тина Търнър...примерно изкуство.Все същите сме си че и по зле още не можем да намерим разбирателство по между си и да няма войни.Обаче и до днешен Африка без Европа не може преди европейците сме ходили там сега те идват .Аз пък имам други кумири сегашните Жани дАрк руси леля и племенница ,следващият път ще е жена президент ако не лелята другата
  • 26 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пич":

    Мерси подобно и на вас !Само най хубавото от живота здраве и любов ти желая ,до скоро.