Last news in Fakti

28 Септември, 2023 15:15 1 296 10

Синята светлина от телефони и таблети може да доведе до ранен пубертет

  • синя светлина-
  • електронни устройства-
  • деца-
  • ранен пубертет

За ранен пубертет се смята този, който започва от 8- или 9-годишна възраст при децата.

Синята светлина от телефони и таблети може да доведе до ранен пубертет - 1
Снимка: Shutterstock

Излагането на синя светлина, каквото се получава при редовната употреба на електронин устройства, може да доведе до ранен пубертет.

За ранен пубертет се смята този, който започва от 8- или 9-годишна възраст при децата. Макар и ранен, в повечето случаи пубертетът прогресира нормално, като в зависимост от биологичния пол може да има различни умствени и физиологични промени. При момчетата се появява окосмяване около половите органи, под мишниците и на лицето, като се наблюдава и бърз растеж на ръста. При момичетата има промени в половите органи, както и в някои случаи растеж на гърдите.

Ранният пубертет може да възникне поради множество причини, като в някои случаи пубертетът прогресира нормално. Появата му може да възникне вследствие на усложнение в мозъка от ранна възраст, като травма, генетично заболяване или тумор. В такива случаи преждевременният пубертет няма отрицателни въздействия на подрастващия организъм. Но в други ранният пубертет може да възникне вследствие на проблеми с произвеждането на хормони в тялото.

Друга възможна причина за възникване на ранния пубертет се оказва използването на електронни устройства. По-конкретно синята светлина, която тези устройства излъчват предразполага подрастващия организъм към ранен пубертет. Научното изследване, открило тази информация, е публикувано в сп. Frontiers in Endocrinology. То сочи за корелация между продължителността на използване на екрани, т.е. устройства като телефони и таблети (и съответно излагане на синя светлина) и прогресивно по-ранното започване на пубертета. То разглежда най-вече пубертета при мъжкия биологичен пол, като се сочи за отрицателни последствия от неговата преждевременност – колкото по-ранно започва пубертета, толкова по-силно се наблюдават засилено влошени фактори като потискане на развитието на сперматозоидите и увреждане на тестикуларната тъкан.

Синята светлина е постоянна част от живота на много хора в съвременното общество. Използването на електронни устройства като телефони, таблети и компютри е станало част от ежедневието, която заема все повече и повече време. Макар и социалните мрежи, и-мейлите и медията да е незаменима част от деня на някои, последствията от прекарване на толкова дълго време може да доведе до множество сериозни ефекти, като най-силно ефектите се проявяват в очите – излагането на синя светлина може да увреди клетките на ретината и да предразположи към заболявания като дегенерация на макулата. Синята светлина може да има отрицателни последствия и върху сънния режим, пише puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    4 6 Отговор
    Това звучи доста глупаво и абсурдно.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Идън

    7 0 Отговор
    Много хубава снимка към статията- като две ангелчета са. И не синята светлина е причината- а това което гледат, възприемат и подражават като поведение- начин на говорене- маниери и т.н. от по- големите.И ако родителите не обърнат внимание в коя посока се движи тяхното любопитство- децата могат да имат изкривена представа за много неща.А ТОВА Е МОМЕНТЪТ- те хем искат да са големи- хем все още сядат на люлката и прегръщат куклите...
  • 5 Дрън дрън та пляс

    2 0 Отговор
    По скоро чалгарията и тиктока
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    а синята светлина от LED крушките до какво може да доведе?

    абе божидара, що не идеш да надуше масуря на шефа си бе ами се мъчиш с тая журналистика?
  • 8 Син буркан

    2 1 Отговор
    Има едно копче за night mode или reading mode, освен това можете да намалите синята светлина от настройките на дисплея.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    На гл0 павите и 30мбираните всичко им звучи абсурдно. Последиците от bluerayhazard не са нещо ново. Известни са от доста време, още с появата на първите лед лампи. Естествено, производителите и разпространителите на тези устройства убеждават всички, че нямало такова нещо.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.