Last news in Fakti

29 Септември, 2023 14:45 3 355 9

Защо повечето самолети са с бял цвят?

  • самолети-
  • бял цвят-
  • бяла боя-
  • причина

Каква е причината за това - обяснява пилотът с дългогодишен стаж Марио Бакалов

Защо повечето самолети са с бял цвят? - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно ви е направило впечатление, че повечето самолети са с бял цвят. Дори и да имат шарени изображения или лого на авиокомпнията, чиято собственост са, в основата си корпусите на машините са бели. Каква е причината за това - обяснява пилотът с дългогодишен стаж Марио Бакалов.

Той е български пилот, мотивационен лектор и инициатор на проекти. През 2016 г. той приземява за първи път най-големия пътнически самолет в света Airbus A-380 в София и така влиза в авиационната история на България.

Основната причина е, че белият лак рефлектира добре слънчевите лъчи. По този начин самолетът не се загрява лесно и има нужда от по-малко охлаждане от климатичните системи. Това от своя страна спестява гориво и прави полета по-икономичен, казва пилотът, цитиран от "Блиц".

Освен това белият лак е по-лек и намалява общото тегло на самолета. За да бъде лакиран самолет А380 са нужни 700 кг боя.

Белият цвят се забелязва по-добре и от птиците в небето и по този начин се избягва сблъсъкът с тях. Освен това белият лак издържа най-дълго - около 7-8 години, което прави самолетите по-лесно продаваеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо юмручето

    15 4 Отговор
    Като си купувам самолет догодина ще гледам да е бял
  • 2 И сега кво?

    9 1 Отговор
    Същото се отнася и за кораби и яхти, с изключение за военните.
  • 3 Иван1

    16 0 Отговор
    А от техническа гледна точка, белия цвят се инспектира най-лесно за удари по общивката и най се забелязват разни неща.
  • 4 Българин

    14 3 Отговор
    "самолетът не се загрява лесно " По-голяма идиотия не бях чел. Явно тоя мъпет МАрио си кара самолета по магистралата. Нормалните самолети седят на земята 30-40мин с пътници, после се изкачват до едни височини дето температурата е -30 -50 и седят там 2-5 часа. Та реално в овечето време самолета трябва да се затопля. Истината за бялата боя е само една - най-ефтината е като материал и полагане.
  • 5 Гост

    16 2 Отговор
    На 10км височина при около минус 40 градуса точно от охлаждне има нужда самолетчето....
  • 6 Одипеш

    13 0 Отговор
    Защо Наполеон е яздил на бял кон?
    За да не ходи пеша.
  • 7 редник

    3 1 Отговор
    / Нормалните самолети седят на земята 30-40мин с пътници...

    Ц-ц-ц, на всяка манджа - мерудия!
    Не Ви ли омръзна да се излагате?!

    Самолетите прекарват повече време на земята, отколкото във въздуха и рядко във хангар.
    През лятото, при 40 градуса С, корпусът и крилата може да се нагреят до 50-60 гр. и повече, което води до разширяване - следва бързо изкачване до 12 000 м и температурата пада до минус 50 гр.- това води до свиване и амортизация...
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Какво ще му охлаждаш на корпус, който лети на 10 000 м височина, при -60 градуса по Целзий?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.