Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 14:15 1 337 15

Токсичен ли е въздухът в самолетите?

  • самолети-
  • въздух-
  • токсичен въздух-
  • симптоми-
  • опасно за здравето

Проучвания вече са стигнали до заключение, че стюардесите по-често от средното население страдат от рак на кожата и левкемия

Токсичен ли е въздухът в самолетите?  - 1
Снимка: Shutterstock

Токсичен ли е въздухът на самолетите? В сряда френската Агенция за здравна безопасност излезе със становище, в което се казва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи възможна връзка със симптоми, за които съобщават стюардеси, предаде АФП, цитирана от БТА.

Въпросът беше отнесен до ведомството през 2019 г. от няколко профсъюза, представляващи пилотите и кабинния екипаж, както и от Асоциацията на жертвите на аеротоксичния синдром.

Тя иска да се присъедини като представител на гражданите към съдебно разследване, започнато в Париж за "неволни наранявания" и "застрашаване на живота на други лица", описвани като "остро или хронично замърсяване на въздуха под налягане в самолетите с токсични вещества".

Организацията посочва, че "в почти всички самолети въздухът, който се диша на борда, е от двигателите. Той се замърсява, наред с всичко друго, и от маслото, използвано за смазването им", а според асоциацията то съдържа "токсични добавки". Според представителите ѝ някои от замърсителите са с размер на "наноматериал", отбелязва АФП.

Описваните симптоми включват главоболие, световъртеж, храносмилателни и дихателни проблеми.

Разследването е започнало след подадена жалба от пилот на "ИзиДжет" (easyJet) през 2016 г.

Експертният комитет, цитиран в доклада на Асоциацията на жертвите на аеротоксичния синдром, е на мнение, че "в кабините на самолетите има многобройни газови и прахови замърсители...", но счита, че "данните са недостатъчни за извършване на количествена оценка на рисковете за здравето", свързани с това. За организацията има "ниско ниво на доказателства за синдром, свързан конкретно с излагането на различни замърсители или продукти от двигателите или хидравлични течности".

"Въпреки че симптомите, описани от отделни лица, не са включени", агенцията подчертава, че аеротоксичният синдром към днешна дата не е консенсусна нозологична единица и "насърчава проучванията, които ще предоставят сведения за причините за замърсяването на въздуха в кабината и последиците от тях върху здравето на екипажите на полетите".

От асоциацията разширяват обхвата на доклада, за да включат "последиците за здравето, свързани с професията на стюардесите". Оттам посочват, че проучванията вече са стигнали до заключение, че тези служители по-често от средното население страдат от рак на кожата и левкемия, вероятно свързани със слънчевата и космическата радиация.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 11 Отговор
    Не е Токсичен

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    8 9 Отговор
    Някога на борда на Ту-134 се пушеше. Даже имаше вградени пепелници в дръжките на седалките.

    Коментиран от #3

  • 3 Да защото

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    летенето с тази бракма винаги можеше да ти е последното.

    Коментиран от #9

  • 4 Име

    3 0 Отговор
    Не знам дали е токсичен, но ми прави впечатление, че винаги отварят клапите за външен въздух докато самолетът е в покой. Така целият самолет се пълни с миризма на изгорял керосин.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Разкрит":

    Моля

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Да защото":

    Вярно ти пищяха по една седмица ушите след полет, обаче обслужването в Балкан си беше топ ниво. Дори и метални прибори за хранене раздаваха. За стюардесите дума да не става, классни булки.

    Коментиран от #10

  • 10 Подкрепям

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Самата истина казваш ! Сегашните " играчи " , които фърчат с нискотарифните , въобще да не се обаждат , защото не са виждали какво е класа !
  • 11 Много е

    3 0 Отговор
    токсичен, затова летете само при отворени прозорци.
  • 12 Русенец

    4 0 Отговор
    Ха-ха мръсен въздух !!! Да дойдат в Русе да видят на какво се казва мръсен въздух и то 24 часа 365 дена в годината.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Дън маверик

    2 0 Отговор
    Ами, като не правят прозорчетата да се отварят така ще е!
  • 15 бай Даньо

    2 0 Отговор
    И да не е чак токсичен и много замърсен, ами всеки влиза с миризмите си от чорапи до устна кухина, и ги ръси с часове. А стюардесите, искат не искат трябва да дишат... Та нищо чудно да е така