Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 16:32 3 262 16

Ползите от изяждането на 1 кофичка кисело мляко на ден

  • кисело мляко-
  • йогурт-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Киселото мляко има неоспорими полезни свойства за организма

Ползите от изяждането на 1 кофичка кисело мляко на ден - 1
Снимка: Shutterstock

Пробиотиците са храни или хранителни добавки, които съдържат полезни бактерии, близки до тези, които естествено обитават човешкото тяло и имат доказан здравословен ефект. Зад това суховато определение се крие съвременното виждане и за българското кисело мляко - един от най-активните сред така популярните в последните години пробиотици.

Киселото мляко е една от първите храни, с които сме се запознавали като български деца и фактът, че традиционното ни пристрастие към него е буквално наша национална черта, може само да ни радва. Трудно можем да си представим и националната ни кухня без този уникален продукт, присъстващ в баници, салати, таратор, заливки, десерти... Най-хубавото е, че благотворната му роля за здравето ни е повече от неоспорима, пише Флагман.

Киселото мляко е дар от боговете. Няма много други храни, които да бъдат и напитка едновременно, да е полезна за фигурата и за здравето, да е вкусна, да може да е и сладка, и солена, и да има незаменими козметични свойства.

Специалистите препоръчват ежедневния прием на кисело мляко, но количеството да не превишава 400 грама или една кофичка.

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако хапвате по 1 кофичка кисело мляко на ден:

Полезно е за фигурата - Киселото мляко не е калорично. Дори пълномасленото, което ви препоръчваме да консумирате, съдържа 60 калории за 100 гр. Освен това в млякото има както въглехидрати, така и протеини, и мазнини. Обогатено с малко ядки и мед, то се превръща в идеалната закуска, в междинно хранене, във вечеря.

Киселото мляко успешно понижава нивото на холестерола в кръвта - Доказано е, че след едноседмичен прием на мляко нивото на лош холестерол може да спадне с повече от 30 процента. Така се намалява рискът отатеросклероза, както и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Друга причина за ежедневната употреба на кисело мляко е, че то е ефикасно средство срещу остра констипация – запек и други заболявания, свързани с непроходимост на стомашно-чревния тракт.

Заздравява костите - Киселото мляко е много добър източник на важния за здравето на костите калций, а млечната киселина осигурява подходяща среда за усвояването на елемента. Редица диетолози и лекари го препоръчват при фрактури на костите и луксации, поради съдържащите се в него чисти калциеви йони.

Препоръчва се и прием за възстановяване от тренировка, както и прием при смущения в сърдечно-съдовата система. Калциевите йони са много важен електролит за миокардната функция.

Полезно за диабетиците - В него има ниско съдържание на мазнини, което го прави задължителен продукт в менюто на диабетиците. С млякото хората, страдащи от коварното заболяване, си доставят нужните им въглехидрати, които организмът им е способен да преработи по-бързо и лесно.

Неголемите количества лактоза в продукта позволяват хора с непоносимост към нея да ядат кисело мляко. Казеинът, основният протеин в млякото, частично се разгражда по време на ферментацията, което намалява възможностите за алергични реакции при консумацията на здравословния млечен продукт.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убаво де,

    26 9 Отговор
    но в България няма крави, за да правим кисело мляко. За целта се използва сухо, внесено от ОсРайна пълно с ГМО и обедненоуранови ватаминки. Ежте и не мислете много.
  • 2 начо

    27 5 Отговор
    Никаква това не е кисело мляко а коктейл от боклуци
  • 3 Верно ли

    25 5 Отговор
    За кое кисело мляко говорим,за това от сухо мляко и с палмова мазнина,което се продава в магазините?

    Коментиран от #15

  • 4 нашия

    25 0 Отговор
    кисело мляко НО по БДС/ Български държавен стандарт/....всичко друго е измама и гарбидж...
  • 5 Жа ядем

    2 7 Отговор
    Само лебец,другото е .......💩
  • 6 Защо през лятото не се продава охладено

    7 7 Отговор
    Кисело мляко вместо сладолед за който се изискват хладилници използващи много електроенергия докато киселото мляко не изисква толкова много енергия за охлаждане а не замръзяване
  • 7 Никой

    26 1 Отговор
    Къде продават кисело мляко,че да си купя ? Туй дето седи в хладилника трае по месец и половина.

    Коментиран от #9

  • 8 това кисело е само химия без мляко

    11 2 Отговор
    Събина вместо да жали за киселото мляко...да търчи при Шефа си да му надуеш масуря,че ще останеш без заплата...
  • 9 нашия

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    няма къде да си купиш ще трябва да си направиш ,ако нямаш баба на село...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АМА ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝

    7 3 Отговор
    АМА ЗАЩО КОЗАТА ОСТАВИЛА
    СЕДЕМТЕ МАЛКИ КОЗЛЕТА САМИ В КЪЩИ
    И ОТИШЛА ЗА.....МЛЯКО..???!!!🤔....
  • 12 Киселото мляко е 3Дименсионно млеко

    3 0 Отговор
    С ЗД единица 1
    ЗД нула 0 сферична бактерии
  • 13 Ал Бунди

    6 2 Отговор
    Да уточним..всеки знае ползата, за това не е нужно авторът да тегли локумите. Ами да каже къде човек може да си купи истинско кисело мляко..като онова, в бурканчетата с алуминиеви капачки на времето, дето бе толкова гъсто,че не искаше да излезе от бурканчето..а като излезеше..малеееий къв таратор ставаше от него...сега си купувам гръчко, цедено, което се доближава малко до онова...истинското, което сега набиват япончетата, а ние само си спомняме за него..

    Коментиран от #14

  • 14 многоников украинец

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ал Бунди":

    Японското е сладко, НЯМА общо с това за което говориш
  • 15 Будител

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    Точно за него...сухото дето го внасят от Украйна за 0,04 ст за килограм и за това в бг няма мляко и сирене от мляко...това уби и животновъдството. ...всичко е химия
  • 16 Будител

    2 0 Отговор
    И не яжте кофичките, както казва авторката
    .
    .вредни са...а сегашното кисело мляко има толкова много въглехидрати , че изобщо не става за доабетици....направо е захарна бомба за организма