Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 15:57 3 010 9

За какво се използват различните цветове на гъбите за миене?

  • гъба за миене-
  • цвят-
  • приложение-
  • предназначение

Цветът на абразивната страна на гъбата показва за какво е предназначена тя

За какво се използват различните цветове на гъбите за миене? - 1
Снимка: Shutterstock

Цветът на гъбата за миене не е само въпрос на предпочитания в декорацията, а е важен фактор в домакинството. Миенето на чинии трудно може да се нарече приятно изживяване в кухнята. С този проблем обаче трябва да се сблъскваме всеки ден. И тъй като съдомиялни няма във всяко домакинство, обичайната гъба остава най-популярният помощник при миене на съдове.

Едва ли обаче сте се замисляли каква роля играе цветът на гъбата за миене. Оказва се, че има тънкости, на които дори опитни домакини рядко обръщат внимание, пише trafficnews.bg.

Обичайните цветни парчета се намират в почти всяка кухня. Повечето хора обаче възприемат техния ярък цвят като нормален маркетингов трик и затова не смятат, че характеристиките на гъбата може да е скрита зад цвета ѝ. Разбира се, това действително е маркетингов трик, но само ако говорим за меката, основна част от гъбата.

Цветът на абразивната страна обаче има значение – той показва степента на твърдост на покритието. Този материал се нарича scotch-brite (от търговската марка American Scotch-Brite) и е направен от груби влакна, залепени върху основата мека част.

Scotch-brite лентата при гъбите за почистване обикновено се предлагат в три цвята. Вижте спецификата на всеки от тях:

Зелено

Гъба със зелена абразивна част е предназначена за най-тежките замърсявания. Въпреки това такъв твърд материал може да надраска някои покрития. Не се препоръчва да се използва върху незалепващи тигани, витражи, емайлирани съдове и др.

Червено

Този цвят показва средна твърдост и е най-предпочитаният вариант. С такава гъба може лесно да се премахнат упоритите замърсявания и суха храна, но без да се нараняват или драскат съдовете толкова много.

Жълто

С този цвят се предлагат гъби за почистването на фини повърхности, като например стъклени съдове или чаши. Такъв материал нежно обработва повърхността и може да се използва интензивно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За какво ли ?

    11 5 Отговор
    Да им се радват джендарята !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пенсионерът

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да , полезно е.
  • 4 да попитам

    9 1 Отговор
    А синьото и розовото от снимката?
  • 5 ха, ха

    6 4 Отговор
    Абсолютни измислици,това не се отнася за гъбите показани на снимката защото са напълно еднакви.Може би за друг вида,но точно за тези не.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123456

    2 1 Отговор
    Подходящи са за за депресирани хора.
  • 8 Ама на снимката има и други цветове

    0 0 Отговор
    А синият и розовият ?????
  • 9 Идън

    0 0 Отговор
    Скоч брайт материята се използва за шлайфане и полиране на метали и дърво- там абразивността се определя с цифри- колко по грубо е полирането- толкова цифрата е по- малка. и обратно- колко е по- голяма цифрата- толкова шлайфането до блясък е по- фино Там може би цветовете имат значение.