Last news in Fakti

31 Януари, 2024 13:56 1 978 16

Защо червеното ядосва биковете?

  • бик-
  • бикове-
  • бикоборство-
  • червено-
  • цвят-
  • корида

Какво стои зад дългогодишната традиция на бикоборството?

Защо червеното ядосва биковете? - 1
Снимки: Shutterstock

Червеното е цветът на любовта. Но защо биковете не обичат червения цвят?

Може би си мислите, че биковете полудяват, когато видят червена пелерина, тъй като цветът също се свързва с гнева. Тук ще си поговорим за фактите и митовете около бикоборството и възприятията на биковете.

Защо биковете са толкова агресивни?

Много от това се свежда до пола. Нивата на тестостерон са по-високи при мъжките бозайници, поради което биковете са по-агресивни от кравите. Биковете обаче не са агресивни само заради тестостерона. Те са силно териториални създания, които влизат директно в борба, ако смятат, че някой навлиза в тяхната територия.

Комбинирането на тази агресия на биковете с техния огромен размер и сила ги прави опасни животни. Освен това биковете имат и остри рога, които могат да ви ранят смъртоносно.

Въпреки това има начини да се заобиколи агресията на биковете. Например, фермерите често поставят халки на носа на биковете си. Това значително помага за намаляване на опасността от присъствието около тези опасни животни, позволявайки им да контролират биковете от безопасно разстояние.

Червеният цвят наистина ли ядосва биковете?

Най-просто казано, отговорът е не! Всъщност агресията им се дължи на агресивното размахване на пелерината. В интерес на истината биковете дори не могат да видят цвета, тъй като очите им нямат конусовидни клетки, които са отговорни за разпознаването на червения цвят.

Заради тази липса на клетки биковете виждат само два цвята. Ако се чудите как биковете възприемат червения цвят, той изглежда като смесица между жълто и сиво.

Защо тогава тореадорите използват червено наметало?

Червената пелерина, която тореадорите или матадорите използват в битките с бикове, се нарича мулета. Използването на мулета е дълбоко вкоренено в традицията на бикоборството.

Произходът на мулетата датира от 1726 г., когато испански матадор на име Франсиско Ромеро го въвежда в света на бикоборството. В днешно време се използва в последния етап на корида, при която биковете се довършват с меч.

Разбира се, борбите с бикове могат да бъдат доста кървави събития. И като се замислите, това прави червеното логичен избор за наметалото. Червеният цвят може да прикрие кървавите петна от бикове, така че също така е много по-лесно да почистите пелерината след това. През по-голямата част от битката обаче Матадорите използват различно наметало, което е оцветено розово отвън и жълто отвътре.

Какво се случва с бика след корида?

Освен ако не са помилвани или това е корида в португалски стил, биковете се убиват в арената за корида преди края на събитието. Дори в редките случаи, в които матадорите не оцеляват в коридата, същият ужасен изход застига и нещастното животно.

След битка с бикове, трупът на бика се изважда от арената и се изпраща в кланица, тъй като месото му се използва за ястия.

Има дори ресторант в Испания наречен Casa Toribio, която е специализирана в използването на месо от бикове, използвани в битки с бикове – те получават месото си от арената за корида Las Ventas в Мадрид.

Но освен за преработка на месо за човешка консумация, месото се използва и за направата на храна за домашни любимци и храна за животни.

Какви породи бикове се използват за бикоборство?

Биковете, използвани за бикоборство, са торо браво бикове, или испански бойни бикове, порода говеда, произхождащи от Иберийския полуостров.

По отношение на външния си вид испанските бойни бикове изглеждат мускулести, тъй като са отглеждани за бикоборство и обикновено са оцветени черно или тъмно кафяво.

4-6-годишни бикове се използват за corrida de toros (професионални битки с бикове) и corrida de rejones (борби с бикове на кон). Бикове на възраст 3-4 години се използват за novilladas (аматьорски битки с бикове).

Теадорът в новилада се нарича новилеро и все още не се смята за матадор. Билетите за аматьорски събития обикновено са много по-евтини от професионални или конни битки с бикове.

Провеждат ли се все още борби с бикове?

Борбата с бикове вече е незаконна в много страни, като Обединеното кралство, Италия и Канада. Въпреки, че много хора не го подкрепят, коридите все още се провеждат в няколко държави.

Осем държави все още позволяват бикоборството, включително Франция, Испания и Португалия. Има обаче уловка с Испания, тъй като някои части на страната, като Калонж, Тоса де Мар, Виламаколум и Ла Вахол, го забраниха.

Някои испанци обаче не са готови да се сбогуват с кървавата традиция и държат тя да не бъде забранявана. Например, испанската автономна област Каталуния забрани кървавите спортове през 2010 г., но решението беше отменено през 2016 г., след като забраната беше счетена за противоконституционна.

Ядосването на биковете, когато видят червена пелерина, е мит. Те дори не виждат червеното по същия начин, по който го виждаме ние! Развяващото движение на пелерината пред носа на животното е това, което кара бика да атакува - използването на червени пелерини няма абсолютно нищо общо с провокирането на бикове.

За съжаление, тази испанска традиция е пример за изключителна жестокост към животните, което означава, че подкрепата за бикоборството намалява, като много държави забраняват кървавия спорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    Ами въпросът не е верен‼️
    Реагират на движението ‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ел Торо

    4 1 Отговор
    Миналата седмица си поръчах "кохонесделторо" във вашият ресторант и порцията беше много по-голяма, защо така?
    Ами днес бикът победи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Харон

    10 1 Отговор
    Има дори ресторант в Испания наречен Casa Toribio, която е специализирана в използването на месо от бикове....
    Непосредствено до арената до арената има един където за безбожни цени, приготвят топките на победените бикове.
    Един ден на един гостенин слагат две малки топченца.....Гледа, гледа вика келнера, че това какво е?
    -Съжалявам! Днес бикът победи!
  • 7 Елементарно

    6 3 Отговор
    Червеният цвят дразни малоумните същества.
  • 8 Човек

    7 5 Отговор
    Никога няма да отида на това кърваво представление наречено корида!
  • 9 Абе шо да не питам...

    7 0 Отговор
    А умрелият матадор в битка става ли за ядене...? Щот не е честно нек си...
  • 10 Роза

    8 3 Отговор
    Борбите с бикове много наподобяват гладиаторските битки в Древен Рим.Има една книга-"Фанфарите на страха"-автора не го помня.В нея много реалистично и със сурова откровеност се описва какво всъщност представляват тези борби,живота на тореадорите и превръщането на пролятата човешка кръв в жесток бизнес.А за жестокостта към животните да не говорим!В един филм показаха очите на умиращия бик-в тях имаше такава тъга и безпомощност,сякаш бяха човешки очи!Още едно доказателство,че човека е най-жестокото същество!

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Много е тъжно.

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    В погледа на всяко умиращо, убито от човека животно се чете въпрос: защо?!
  • 12 Статиата е бълвоч

    4 4 Отговор
    Първо бика се обработва преди пускането на арената, като му се забиват пики между прешлените на гръбначния стълб и докосват нервите
    Второ когато се пусне на арената той вижда всичко и тореадора бяга като пеееаст и се крие зад тараби
    Трето когато тича бика пиките се клатят и причиняват неописуема болка на бика. Бика изпада в ярост и зрението му се замъглява и вижда най-яркия цвят
    Тогава излиза "мъжа" с перелината и животното не го вижда а вижда само перелината. Но бика чува по-добре и понякота развява тореадора като знаменце.
    Тореадора се увива с твърдо парче плат около кръста за да попадне рога в корема
    Абе с две думи жесток цирк с измъчване на животното
  • 13 Елементарно Уотсън

    1 3 Отговор
    Защото са ГО-ВЕ-ДА!
  • 14 ама как не са сетили

    0 3 Отговор
    да тричат бикове над Ебро и Тахо.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Пораженията от безумието в Белица, са както върху мечките, така и върху Българщината. Разумното отношение към мечкарството включва, ветеринарно обслужване, фолклорни фестивали и конкурси и т. н.,а не мечкарите да са гонени от всякъде. Мечкарството е свързващото ни звено с дивата природа, различно от ПУШКАТА. Цялото европейско лицемерие и простотия лъсва, ако се направи съпоставка с коридата. Обаче Испания не е България и не може и въпрос да става, да се прекрати убиването, на млади бикове, само заради сеира и кефа на тълпата.
  • 16 Автор е

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    Анхел Мария де Лера. Издание на Народна култура 1981г.