Last news in Fakti

12 Декември, 2023 16:32 1 826 3

Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа?

  • коледа-
  • празници-
  • цветове-
  • червено-
  • зелено-
  • традиция-
  • традиции-
  • рождество христово-
  • украса-
  • декорация

Макар че все повече цветове навлизат в декорацията за коледните празници, червеното и зеленото са цветовете, с които традиционно свързваме този период на годината

Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа? - 1
Снимки: Shutterstock

В световен мащаб червеното и зеленото са известните цветове, които символизират Коледа. Винаги, когато видим тези два цвята заедно, автоматично го свързваме с празниците. Но защо са само тези два цвята и откъде идва асоциацията?

Въпреки че никой не знае със сигурност произхода на червеното и зеленото по Коледа, има много теории. В тази статия ще разгледаме възможните причини, поради които те се превърнаха в цветовете на сезона.

Защо червеното и зеленото се свързват с Коледа?

Коледа е времето от годината, в което празнуваме раждането на Исус Христос, но през десетилетията през този период от годината се набляга все повече на размяна на подаръци и прекарване на време със семейството и приятелите ни.

Има прости асоциации, които ни карат да мислим за тези цветове, костюмът на Дядо Коледа е червен, а коледната елха е зелена. Но използването на тези два цвята произтича още по-назад.

Християнството ни учи, че червеното представлява кръвта на Исус, когато е бил разпнат, а зеленото представлява вечния живот на Исус като вечнозелено дърво.

Някои хора твърдят, че зеленото идва от храстите на зелениката, с техните червени плодове и тъмнозелени листа, тъй като те цъфтят по това време на годината. Клоните на зелениката се използват за направата на венци, които окачваме на входните врати по време на празничния сезон, така че те са популярно изображение по това време на годината.

Има много връзки и истории, за които се твърди, че са причината за избора на традиционните цветове на Коледа. Някои хора смятат, че цветовете са дошли от по-комерсиални влияния.

Откъде произлиза връзката между червеният цвят и Коледа?

Въпреки че червеното е било виден цвят, използван на Коледа, се казва, че Coca-Cola е тази, която го е направила доминиращ цвят.

През 1931 г. рекламите на Coca-Cola стават все по-популярни в списанията и вестниците, особено когато наближават празниците. Една от първите реклами е поръчана на илюстратора Хадън Сундблом с инструкции за създаване на реклама с Дядо Коледа, който пие кока-кола. Сундблом искал да създаде образ на истинския Дядо Коледа, а не на някой, облечен като Дядо Коледа.

Това била повратна точка в историята, защото илюстрацията на Дядо Коледа била толкова реалистична, че се превърнала в изображение на истинския Дядо Коледа, познато и до сега. Дядо Коледа носил костюм изцяло в червено и оттогава Coca-Cola продължава да рекламира червената си марка по този начин, като затвърждава червеното в символ на Коледа.

Защо зеленият цвят се свързва с Коледа?

Зеленото е по-малко свързвано с Коледа за разлика от червения цвят. Много асоциации със зеленото идват от природата и концепцията за внасяне на вечнозелено дърво в дома около Коледа.

Първото документирано вечнозелено дърво, внесено в дома датира от Римската империя, когато са извършвали празненства в чест на бог Сатурн от 17 до 23 декември. По онова време традициите включват украсяване на дома с вечнозелени дървета, които са украсени с малки фигури. Това е един от най-старите примери за внасяне на дървета през зимата, за да бъдат украсени от членовете на домакинството.

По-късно имелът и поинсетията или т. нар. коледна звезда, започват да бъдат свързвани с Коледа, което затвърждава асоциацията на зеленото с този празник.

Какви други цветове са били използвани на Коледа в историята?

Викторианските коледни картички показват, че различни комбинации от цветове са били съчетавани, когато става въпрос за Коледа. В тях се използват цветови комбинации като червено и зелено, червено и синьо, синьо и зелено, синьо и бяло.

Рисунки на сняг, ледени висулки, червеноперки, имел присъстват в коледните картички още от онова време. А Дядо Коледа е бил изобразен облечен в различни цветни костюми, от червено до зелено и синьо.

Едва през 1931 г. Коледа започва да се превръща в по-скоро търговски празник и тогава зеленото и червеното стават определящите цветове.

Коледа е празникът, който в колективното съзнание сякаш има своите най-твърдо установени традиции и асоциации. Някои са по-нови от други, но червеното и зеленото са цветовете на Коледа от стотици години. Изглежда, че комерсиализацията на празника води до това тези два цвята да станат най-видните на Коледа.

Подобно на оранжевото и черното на Хелоуин, червеното и зеленото са абсолютен символ на Рождествените тържества.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    4 1 Отговор
    Не празнувам коледа защото капитализма я съсипа с кухите си реклами!

    Коментиран от #2

  • 2 пробвай

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ден":

    Изключи си телевизора!
  • 3 Чудо големо !

    1 4 Отговор
    Турчин дупил българин на зелена поляна и текла много кръв.