Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 11:32 860 1

Кмет на 16 години? В Малта е възможно

  • малта-
  • местна власт-
  • кандидат-кмет-
  • пълнолетие-
  • непълнолетни-
  • кмет

Малта ще бъде първата страна, позволила на младежи, ненавършили пълнолетие, да участват в местната власт

Кмет на 16 години? В Малта е възможно - 1
Снимка: Shutterstock

План на малтийското правителство да позволи на 16-годишни младежи да служат като кметове предизвика подигравки, възмущение и малко видима подкрепа на средиземноморския остров, предава Ройтерс.

Предложенията бяха обявени в сряда от министъра от местното правителство Оуен Боничи. Избирателният закон вече позволява на кандидати на възраст от 16 години да участват в изборите за местни съвети, но кметовете досега трябваше да са поне на 18 години.

Малта, която има най-малкото население сред страните от Европейския съюз, ще стане първата, която ще позволи младежи на възраст 16 или 17 години да служат като кметове и заместник-кметове, каза Боничи пред репортери.

"Това отразява нашето доверие в младите хора", каза той и добави, че в крайна сметка избирателите решават кой ще оглави техния град или село.

Малта има 68 местни съвета, като най-големият обединява около 30 000 души. Те отговарят за събирането на отпадъците и имат ограничени роли в обществения ред, планирането и поддръжката на пътищата. Онлайн анкета на Times of Malta, публикувана веднага след обявяването на предложените промени, показа, че 97% от респондентите са против плана, който беше широко осмиван във "Фейсбук" и във форумите в мрежата

"Става така, че 16-годишен може да стане кмет, но той се нуждае от разрешението на родителите си, за да се ожени на тази възраст", гласи коментар по въпроса.

Съгласно малтийското законодателство, човек трябва да е на 18 години, за да се ожени, но 16- или 17-годишен може да се ожени със съгласието на родителите или с разрешение на съда.

"Заседанието на съвета се забави, докато кметът чака майка му да го закара до офиса", пише в друг коментатор. Младежите в Малта не могат да имат шофьорска книжка преди да навършат 18 години.

Боничи каза, че е започнал политическия си живот на 20 години и тогава хората са смятали това за странно.

"През последните няколко години станахме свидетели на младежи, на които беше дадено не само правото да гласуват на 16 години, но и да участват в избори за местни власти. Сега им даваме правото да бъдат избирани за кметове."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това е фейк новина

    1 1 Отговор
    На 16г. им е рано да кметуват, но може да бъдат съветници на кмета по проблемите на подрастващите. 😄