Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 13:56 1 872 2

Продават на търг съкровище от скъпоценни камъни изгубено в ледовете на Монблан

  • скъпоценности-
  • скъпоценни камъни-
  • съкровище-
  • монблан-
  • франция

Скъпоценностите се губят в Монблан при самолетна катастрофа през 1966 г.

Продават на търг съкровище от скъпоценни камъни изгубено в ледовете на Монблан - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Изумруди и сапфири, открити в масива Монблан половин век след катастрофата на индийски самолет, бяха продадени на търг в Шамбери, Източна Франция, без да бъдат достигнати върхове, съобщи АФП.

Съкровището от Босон е открито преди десет години на едноименния ледник от млад турист от Савоя. Властите свързват находката с катастрофата на самолет Боинг 707 на "Еър Индия", който се разбива в региона през 1966 г., пояснява БТА.

След като не се появяват наследници, скъпоценните камъни са разделени съгласно закона между откривателя им и град Шамони в Горна Савоя, където се намира ледникът. По това време всеки лот е оценен на 150 000 евро.

На търга е продаден делът на откривателя на съкровището. Частта на Шамони е изложена в градския музей на кристалите.

Продажбата привлече около четиридесет души в аукционната къща и над 300 онлайн. В крайна сметка обаче тя донесе малко над 25 000 евро. Сред артикулите е индийски камък жадеит, оценен на 150 евро и продаден за 1100 евро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислител

    11 0 Отговор
    Една работа имате, заглавие да напишете, а дори и това не можете да направите без да сгрешите.
  • 2 герб чалга

    1 0 Отговор
    Ми те за непраните гащи на Цалена колекционерите дават повече😂