Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 08:55 1 543 17

Психопат ли е шефът ви?

  • психопат-
  • шеф-
  • мениджър-
  • манипулативен

Ето кои са основните признаци

Психопат ли е шефът ви? - 1
Снимкa: Shutterstock

Според британски учени от университета „Англия Ръскин“ някои мениджъри са толкова манипулативни, че би трябвало да бъдат диагностицирани като „корпоративни психопати“, съобщава MailOnline, цитирано от БТА.

Според изследователите корпоративните психопати се ръководят от парите, властта и контрола и са готови да направят почти всичко, за да ги получат.

И така, вашият шеф корпоративен психопат ли е? Ето кои са основните признаци, за които трябва да внимавате според изследователите:

Предишни проучвания показват, че около 0,6 до 1,2 процента от възрастните се определят като психопати. Това означава, че те не притежават съвест, срам, вина, нито способност да изпитват любов или емпатия към други хора.

Въпреки това досега малко проучвания са били насочени към психопатите в корпоративна среда. Изследователите от „Англия Ръскин“ си поставили за цел да установят това в своето проучване.

Д-р Клайв Боди, научен ръководител на проекта, казва: „В историята на бизнеса се срещат високо психопатични висши бизнесмени, които вероятно са истински психопати. Това ново изследване има за цел да разбере дали в някои корпоративни скандали и фалити са замесени висши корпоративни служители, които са психопати на работното си място“.

Екипът се фокусира върху американския измамник Бърни Мадоф, който стои зад най-голямата известна схема на Понци в историята, разкрита през 2008 г., и за която се смята, че е на стойност 64 милиарда долара (52 милиарда евро). Учените изследват действията на Мадоф спрямо две предварително установени скали за психопатия.

Те включват личностни характеристики като повърхностен чар и привидна интелигентност; липса на искреност или истинност; склонност към измама; липса на разкаяние; емоционална повърхностност; липса на самоанализ; спокойствие и привидна рационалност.

Анализът показва, че Мадоф е проявил признаци на всички тези черти, както по време на работата си в „Бърнард Л. Мадоф Инвестмънт секюритис“, така и в затвора след ареста му.

„Хората често са се чудили дали Бърни Мадоф всъщност е бил корпоративен психопат, а той със сигурност е постигнал високи резултати по двата показателя за психопатия, използвани в това изследване“, казва д-р Боди.

„Резултатите показват, че измамата на Мадоф е резултат от неговата личност, и че подобни личности като Робърт Максуел и шефът на „Енрон“ Кен Лей са се държали по подобен начин“, заключават учените.

Екипът се надява, че откритията ще помогнат на бизнеса да идентифицира корпоративните психопати, преди да се издигнат до върха. „В света на корпоративните финанси вероятно има много хора с подобни психопатични черти като тези на Бърни Мадоф“, добавя д-р Боди.

„Задачата на финансовите корпорации и фирми, ако искат да си дадат най-добрия шанс да избегнат кризата, изглежда е да ги идентифицират, преди да се издигнат на власт“, съветва ученият.

Д-р Боди ще представи своите открития на Фестивала на науката в Челмсфорд, Великобритания, в понеделник, пише "24 часа".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aнглия Ръскин???

    0 0 Отговор
    Кой туй
  • 2 волан

    3 1 Отговор
    Аз откъде да знам какъв е шефът ми? Не си говорим много с него.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    Аз нямам шеф.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А Бойко Борисов какъв шеф е

    4 0 Отговор
    във фирмата си България ЕООД?

    Коментиран от #8

  • 7 Селянин

    5 0 Отговор
    Хубаво е някои да се замислят какви са шефовете на държавата?
  • 8 Спокойно!

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "А Бойко Борисов какъв шеф е":

    Дори да е психопат, не се притеснява. Застраховал се е в ЗД Герб, и е сключил договор за охрана в "ДПС секюрити".
  • 9 Р. Радев отговаря ли на критериите?

    1 3 Отговор
    Отговаря 200 процента.
  • 10 Имала съм не само

    2 0 Отговор
    шеф психопатка, но и малоумна. Написах и в прав текст, че експлоатира персонала и тя пак не можа да вдене.

    Коментиран от #14

  • 11 УдоМача

    3 0 Отговор
    Психопатия се лекува с големи шамари и заливане с ледена вода.
  • 12 Коментар

    1 0 Отговор
    Някои от коментаторите във Факти са психопати и пишат платени опорки да се пращало отрова на мирни граждани...сигурно шефа им е психопат след като ги кара такива неща да пишат.
  • 13 Дупничанин

    4 0 Отговор
    "...се определят като психопати. Това означава, че те не притежават съвест, срам, вина, нито способност да изпитват любов или емпатия към други хора."

    Донекъде е така. Само дет думата е друга - социопат. Кат баце. Инак, сичко друго, дет е написано, е верно за него.
  • 14 Шеф психопат

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Имала съм не само":

    Според мен и огромният ми опит у нас и навън в няколко сфери, той не е бил психопат или експлоататор. Просто сте имали едно разногласие:
    Той е искал да си Изработите заплатата, докато вие сте искали само да я Заработите. Така нещата не стават. Не може да чатиш с едната ръка и да бачкаш.само с другата
    Няма начин да ти вляза в положението.
  • 15 От една оперка

    1 0 Отговор
    ...просто е престъпник оставен от министерството на културата да краде и издевателствата над служителите си !
  • 16 проверено

    0 0 Отговор
    да, любомир алексиев от вма, е
  • 17 Румен

    4 0 Отговор
    Управителят на "Технополис" - Видин е психопат!