Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 14:00 1 804 1

Карфиолът - царят на есенните зеленчуци подмладява и вталява

  • карфиол-
  • зеленчуци-
  • есен-
  • есенните зеленчуци-
  • подмладява -
  • вталява

Едва през 90-те години карфиолът влиза в менюто и вече не е само част от туршията

Карфиолът - царят на есенните зеленчуци подмладява и вталява - 1
Снимка: Shutterstock

Той , карфиолът - е царят на есенните зеленчуци. За разлика от другите разновидности на зелето, които са били познати още от Античността, за карфиола се знае малко. Според отделни източници е бил отглеждан от древните египтяни. Някои изследователи смятат за негова родина остров Кипър.

У нас този артистичен и малко странен зарзават се появява в началото на миналия век. Той обаче дълго време в България е познат само като съставна част от туршията. Едва през 90-те години на миналия век някои по-дръзки готвачи опитаха да го представят в нова светлина, разказват кулинари. И допълват, че панираният карфиол бил един от кулинарните знаци на "победилата демокрация" в ресторантите. Тогава всичките предлагали в менютата си паниран карфиол и пилешки хапки. Тези две хем непретенциозни, хем неприсъщи за социалистическия ресторант ястия носели атмосферата на една достъпна посттоталитарна изисканост.

Неговите възможности в кухнята обаче са далеч по-големи от това да стои в сянката на туршиите. С този дар на есента стават забележителни супи, суфлета и шницели, може да се вари, да се пече, да се панира, да се задушава и тъй като вкусът му е, общо взето, неутрален, могат да се правят различни импровизации с подправки, сирена, сосове и разни други продукти.

А ползите му за здравето са големи. Богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С, К и фолиева киселина.

Вкусен и хрупкав, карфиолът е изключително полезна и диетична храна, която можем без угризения да консумираме.

Карфиолът изобилства от антиоксиданти, предпазващи клетките от вредните свободни радикали и възпаления. Съдържанието на витамин К укрепва костите. Витамин С, съдържащ се в изобилие в зеленчука, помага за по-доброто усвояване на желязо в кръвта.

Ако спазвате като диета, използвайте го в блат за пица или си пригответе „фалшив“ ориз. Изборът е огромен, а идеите - вкусни, полезни и разнообразни.

За да ограничите максимално загубата на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се приготвя на пара или в малко количество вода, която след това може да използвате за супи и сосове.

Карфиолът може да реагира на метал, затова избягвайте да го оставяте в метални купи, иначе рискувате да придобие кафеникав оттенък.

Паниран карфиол

Необходими продукти

1 кг карфиол, 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Начупваме карфиола на малки парченца, след което го слагаме да поври в подсолена вода за около 2-3 мин. Отцеждаме го добре. През това време приготвяме панировката от яйцата, брашното, малко сол, чер пипер и вода, докато се получи гъста кашица. Ако имаме пресен магданоз, също може да добавим. В сгорещена мазнина изпържваме до златисто и поднасяме с чеснов сос и лимон.

Крем супа от карфиол и моркови

Необходими продукти: 1 кг моркови 1/2 кг карфиол

100 г масло 1 ч.л. сушен босилек 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. сол 5 филии хляб 4 с.л. олио 1 ч.л. червен пипер, 1 щипка сушен босилек, 1 щипка черен пипер, 1 щипка сол

Начин на приготвяне

Морковите се обелват и нарязват на едри парчета. Карфиолът се измива и нарязва на розички. Поставят се в дълбока тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Варят се до пълното омекване на зеленчуците, след което супата се пасира и се овкусява със сушен босилек, черен пипер и сол. Докато е още гореща и на котлона, се добавя маслото и се бърка, докато то се разтопи. За приготвянето на крутоните ще са нужни няколко филийки хляб. Те се нарязват на кубчета с остър нож. В купа се смесват олиото, червения пипер, босилек, черен пипер и солта. С тази смес се заливат кубчетата хляб, разбъркват се и се запичат в тава в гореща фурна на горен реотан, като се разбъркват периодично, за да станат хрупкави от всички страни. Супата се сервира гореща, като по желание във всяка порция се добавя лъжица балсамов оцет. Крутоните се добавят в супата.

Пюре от карфиол

Необходими продукти:

карфиол - 1 ч.ч. от 250 г крема сирене - 60 г сол, черен пипер - на вкус зехтин - 1 - 2 с.л. копър - 2 стръка зелен лук - 4 пера

Начин на приготвяне:

Това пюре е чудесен заместител на картофеното пюре и може да бъде добра компания на печено свинско бонфиле например. Карфиолът се разчупва на розички и се сварява в подсолена вода за 8-10 минути. Изважда се и се отцежда добре. Поставя се в чопър, добавя се крема сирене, сол, черен пипер и лъжица зехтин. Смила се и се добавят подправките на вкус. Получава се гладка хомогенна смес, която сипваме в чиния. Поръсва се с нарязан ситно копър, може или магданоз и пера пресен лук. Полива се със зехтин.

Огретен с карфиол

Необходими продукти:

1 глава карфиол 30 г краве масло 3 яйца 100 мл прясно мляко 100 г кашкавал 2 супени лъжици галета сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измиваме и накъсваме на розички карфиола, после кипваме вода в дълбока тен- джера. Посоляваме и варим пет минути, след което го отцеждаме. Намазваме дъното и стените на огнеупорен съд с маслото. Изсипваме карфиола в него и го овкусяваме със сол и черен пипер. Разбиваме яйцата с млякото и заливаме карфиола с тази смес. Посипваме галетата и слагаме ястието в загрята фурна, докато се зачерви. Най-отгоре настъргваме кашкавала и запичаме до разтапянето му.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен потребител

    4 0 Отговор
    браво много плезен е отива в кауфланда на сензациоонно ниските цени да си купя от там карфиол...ама май нещо от кафланда са се изтарикатили не го продават на килограм а на бройка!?...важното е че хората масово пазаруват в кафланда на сензационно ниските цени колкото повече пазаруваш толкова повече пестиш послания за олиВофрени....