Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 10:15 1 802 11

Илон Мъск смята, че ИИ може да унищожи човечеството

  • илон мъск-
  • изкуствен интелект-
  • ии-
  • опасност-
  • рискове

Милиардерът взе участие във форум в Лондон, посветен на безопасно използване на изкуствения интелект

Илон Мъск смята, че ИИ може да унищожи човечеството - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изкуственият интелект може да доведе до изчезване на човечеството. Това коментира Илон Мъск, без да уточнява как това би могло да се случи в действителност. Собственикът на социалната мрежа X, позната като Twitter, изрази опасения, че изкуственият интелект идва с огромен набор от заплахи.

По думите му, не може да бъде създадена подходяща правна рамка за ограничение на рисковете, тъй като нито учените, нито лидерите разбирали достатъчно добре проблема. Малко по-късно Мъск взе участие в първата по рода среща на върха за безопасно използване на изкуствения интелект. Във форума, който се провежда в Лондон, участват държавни и правителствени лидери и професионалисти от технологичната сфера.

„За първи път в историята на човечеството се сблъскваме с нещо, което ще бъде много по-интелигентно от нас. Така, че не ми е ясно дали ще успеем наистина да установим контрол над него. Мисля, че изкуственият интелект е един от екзистенциалните рискове, пред които сме изправени. Може би дори е най-неотложният. Опитваме се да създадем някаква рамка, в която да има трета страна, тоест независим съдия, който да наблюдава как работят водещите компании в сферата на изкуствения интелект и да ни алармира, ако има опасения за сигурността ни", посочва изпълнителният директор на социалната мрежа Х Илон Мъск, предава NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Мъск

    8 13 Отговор
    не му достига естествен интелект
  • 2 вече си мисля

    20 1 Отговор
    че това е неизбежният финал на този кален човешки експеримент

    Коментиран от #3

  • 3 иначе казано

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "вече си мисля":

    След вас и потоп? Не карате вие Земята да се върти!
  • 4 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Щом е Интелект значи иска свобода а хората го подтискат.
  • 5 Ъъъ

    10 2 Отговор
    А може би "светът" има нужда от унищожение?
  • 6 Е па не бе

    6 0 Отговор
    той да не би да е измислен от хора,които искат да спасят човечеството?
  • 7 омъскаряване

    5 1 Отговор
    Интересни прозрения на "свети" Илон-Шегобиец в рамките на няколко дена за Copoc и ИИ (изк. интелект) и ако върже 2 и 2 може и да му просветне, но задава ли си и въпросът, че самия той също допринася за това унищожение със "своите" продукти и "идеи"? Ммм?
  • 8 За протокола

    2 0 Отговор
    "Главният изпълнителен директор на една от най-популярните платформи за изкуствен интелект предупреждава, че AI системите в крайна сметка могат да бъдат способни на „свръхчовешко убеждаване“.
    „Очаквам изкуственият интелект да бъде способен на свръхчовешко убеждаване много преди да стане свръхчовешко при обща интелигентност“, каза Сам Алтман в социалните медии по-рано този месец. Той е главен изпълнителен директор на OpenAI, компанията зад популярната платформа ChatGPT!
    Той също така добави, че подобни способности могат да "доведат до някои много странни резултати""
  • 9 ганю

    1 0 Отговор
    вие винаги сте се избивали заради пари и власт
    всеки ден съм му благодарен че ви направи всички смъртни
  • 10 ганю

    2 0 Отговор
    и не интелекта е заплаха за света ,а простотията човешка,мафията
    животните на са алчни те си изпълняват ролята за която са създадени
  • 11 Кама

    1 0 Отговор
    ИИ е дяволът, не са извънземни, демони са. Запомнете го, но Господ ще победи накрая! Слава Богу, на земята мир, между човеците благоволение!