Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 13:58 7 502 13

Стюардеса разкри как ни обират в магазините за безмитни стоки

  • безмитен магазин-
  • летище-
  • стюардеси-
  • стоки

Стюардесата издаде, че най-купуваният продукт - шоколадът, никак не си струва да се купува от безмитния магазин

Стюардеса разкри как ни обират в магазините за безмитни стоки - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора смятат, че безмитните магазини на летищата са страхотно място за изгодни покупки. Това обаче всъщност е един от най-големите митове за пътуващите, а с това са добре запознати стюардесите и пилотите.

Кои стоки никога не бива да купувате на летищата и как да се възползвате от най-добрите оферти преди полета си, разкрива опитна стюардеса в своя блог за Sun Online Travel.

Тя казва, че най-често купуваният продукт, който всъщност е напълно неизгодно да се купува в безмитните магазини на летищата, е шоколадът.

„И най-лошото е, че това дори не е добър шоколад, а обикновен, който можете да намерите в магазините навсякъде. Често идва в блокчета с нови размери или огромни опаковки, които струват цяло състояние. Това е такава икономика на заблудата и не разбирам защо още никой не е разбрал това“, обясни тя.

Също така според нея е малко вероятно на летищата да можете да си купите парфюми и сувенири на изгодни цени, пише pochivka.blitz.bg.

„Мисля, че проблемът е, че летенето със самолет всъщност все още е доста рядко и повечето хора летят само може би веднъж или два пъти годишно. Така че, когато стигнат до летището, отпускарското настроение надделява и те дори не си правят труда да проверят“, споделя размислите си авторката на блога.

Тя допълва, че сравняването на цените е много лесно в наши дни: всеки има телефон и можете просто да потърси продукта в интернет и то от различни търговци.

В същото време стюардесата отбелязва, че понякога безмитните магазини все пак предлагат и добри сделки, просто трябва да знаете къде да търсите и към кои стоки да се насочите.

„Въпреки че парфюмите и тоалетните води обикновено се продават на същата или поне сходна цена като онлайн и във физическите магазини, те обикновено са най-изгодната опция. Изгодните стоки обаче не са позиционирани на централно място в безмитния магазин. Трябва да разглеждате рафтовете внимателно, докато намерите секциите за отстъпки или разпродажби. Те не винаги съществуват, но много летища ги имат, често скрити на малък рафт, който не се забелязва веднага“, обяснява опитната стюардесата.

Дори тогава тя съветва първо да сравните цените им с други места, само за да сте сигурни, че не плащате повече.

„Единственото нещо, което мисля, че си струва да купите на летището, е местен алкохол, ако искате да донесете нещо като подарък или сувенир. Според мен най-добрите места за това са Южна Африка и Южна Америка, където можете да купите местни напитки на страхотни цени на летището, което означава, че не е нужно да ги купувате и след това да ги носите със себе си до края на почивката си“, казва стюардеса.

В същото време тя съветва да се внимава с цените на алкохола, особено на летищата в Дубай или Сингапур, защото там цените често са надути.

Освен това авторът на блога смята, че много пътници правят покупки на летищата, само за да купят нещо там, въпреки че всъщност изобщо не се нуждаят от тези неща.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами не със съвсем съгласен

    17 1 Отговор
    За шоколадът нямам наблюдения но определено има парфюми на такива цени където неможеш да намериш на друго място

    Коментиран от #4

  • 2 тук там травълър

    34 0 Отговор
    На летище София бутилчица мин. вода 500 мл. за 4 лв е супер сделка, помните я цял живот!

    Коментиран от #5

  • 3 летец пилот

    2 2 Отговор
    Аз не пия местен алкохол,а и на моята колежка-стюардесата бюстът й е надут.
  • 4 Баш Батка

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ами не със съвсем съгласен":

    Скъпа работа.
  • 5 Пилотът Гошу

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "тук там травълър":

    Имаше време където беше 7лв. Значи 4 е абсолютна далавера 😂😂😂😂
  • 6 Механик

    25 0 Отговор
    "Също така според нея е малко вероятно на летищата да можете да си купите парфюми и сувенири .."
    Да бе! Я питайте Ленчето Поптодорова (бивша комунистка, а сега настоящ евро-атлантик).
  • 7 Българин

    2 6 Отговор
    Пълни глупости. Никоя, дори и най-залупената стюардеса няма да каже подобни глупости. Алкохол и козметика са най-ефтини в безмитните по летищата. Аре авторът на тоя пасквил да ми намери Шанел 120млл оригинален за 110 евра. Още токлова ще му дам

    Коментиран от #8

  • 8 Стършел

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Евтини, но едно време (бая одавна) купих парфюм без да има цена някъде. Колкото ти каже продавача. След това разбрах, че е много по-евтин. Та търговията си е търговия, винаги единия е губещ.
  • 9 Парашутист

    5 3 Отговор
    Алкохол и цигари без акциз и бандерол.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стюарт

    3 3 Отговор
    Обяснете на тази стюардеса, че пазаруваме от безмитните магазини не защото е по-евтино, а защото като си минал митническа проверка и спокойно може да си купиш вода, цигари , шоколади и парфюми, които да качиш на самолета. Прави антиреклама на безмитните магазини , за са си купуваме от нея в самолета.
  • 12 Шоколад

    1 2 Отговор
    В Швейцария шоколадът на Ледерах е на една и съща цена и на летището, и в магазините - 90франка за килограм.
  • 13 Ами какво да напрая

    0 0 Отговор
    като намирам любимото си Whisky там? Да го подминавам ли? Какво ме интересува 2 лева горе или долу? Да не живея с орлите?