Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 08:31 1 833 8

Истински лекове срещу махмурлук

  • лекове-
  • махмрулук-
  • джинджифил-
  • вода-
  • хидратация

И лекове, които НЕ действат

Истински лекове срещу махмурлук - 1
Снимкa: Shutterstock

Ако се случи да прекалите с количеството изпит алкохол или смесите няколко вида и последиците са на лице, трябва да знаете как да реагирате, за да се справите с тях максимално бързо и ефективно. От MailOnline са събрали мненията на няколко лекари и експерти в областта, които посочват кои са по-скоро мит и кои наистина ще ни помогнат.

Истински лекове:

Джинджифил

Той няма да накара махмурлука да изчезне с магическа пръчка, но ще облекчи значително дискомфорта в стомаха и ще намали гаденето и повръщането. Освен това джинджифилът съдържа антиоксидантни съединения, които неутрализират оксидативния стрес вследствие на приема на алкохол.

Ледена вода

В случая идеята е да потопим главата си в нея, точно както сме гледали да го правят в различни филми. Оказва се, че това е наистина ефективен метод, защото рецепторите за студ в кожата могат да задействат тригеминалния нерв. След това с помощта на нервни импулси се забавя сърдечната честота и кръвта отива към мозъка и сърцето, с което се чувства моментно облекчение на махмурлука. Забавя се и храносмилането, с което се намалява и гаденето.

Бульон

Рядката супа, препоръчително от врели в нея зеленчуци, в много подходяща и щадяща за раздразнения от алкохола стомах. Освен това е добър източник на витамини и минерали, които могат да запълнят липсите. А като бонус получаваме хидратация, която е много важна, когато сме прекалили с алкохола.

Вода с лимон

Тя също не е магическо средство срещу махмурлук, но със сигурност ще ни освежи, ще ни хидратира и ще ни даде доза витамин С, който е силен антиоксидант. Дори да няма резенче от цитрусовия плод или изстискан сок в нея, водата ще ни помогне за по-бързото изхвърляне на токсините от тялото, предава Daily Mail.

Ябълков оцет

Със сигурност не е най-приятното нещо за пиене, но знаем, че има редица ползи за здравето. Сред тях се нарежда и способността да нормализира нивата на PH на тялото. А след като сме пили алкохол то става по-киселинно и е важно да го върнем в обичайните граници, за да намалим дискомфорта поне до известна степен.

Освен това оцетът има и диуретичен ефект, който може да помогне при задържане на течности сутрин след препиване. Помага и за възстановяване на кръвната захар, която вероятно е доста спаднала, когато имаме махмурлук, а това ни прави отпаднали и сънливи.

Лекове, които НЕ действат:

Хапчета за махмурлук

Това са сравнително нови продукти на пазара и няма категорични научни доказателства за тяхната ефективност. Освен че ни дават доза витамини и минерали, надали ще облекчат особено състоянието ни. Затова по-добре да не си даваме парите за тях.

Още алкохол

Клин клин избива. Но не съвсем. Ако решим на сутринта да пием бира или по-силен алкохол, може да усетим временно облекчение, но чувството е по-скоро заблуждаващо и скоро пак ще ни стане лошо.

Пържена и мазна храна

Сигурно сме чували, че с една порция пържени яйца и бекон може да се справим бързо с махмурлука, пък даже ще ни е и вкусно. Истината всъщност е, че тялото ни може да иска точно пържено и мазно, но ако му го дадем, само ще разстроим допълнително стомаха си и дискомфортът ще се засили.

По-добре да ядем нещо в по-малко количество, което не е твърде мазно, с по-малко въглехидрати и захар. Добра идея е консумацията на храни, богати на калий, като банани, кайсии, спанак, броколи и други. Те помагат за възстановяване на електролитния баланс, което ще ни накара да се чувстваме по-добре.

Кафе

Със сигурност след тежка вечер се чувстваме сякаш имаме нужда от една кана кафе. Но истината е, че кофеинът може да влоши махмурлука заради раздразнения стомах.

Сурови яйца

Смята се, че те могат да ни помогнат заради аминокиселината цистеин, която може да участва в метаболизма на алкохола, но няма истински доказателства за този ефект. Полезните вещества, които могат да повлияят на махмурлука са в малки количества, за да има значителна промяна. Яйцата могат да ни дадат полезни хранителни вещества, но не си струва да поемаме риска да се заразим от салмонела.

Сок от кисели краставички

Това е един от често споменаваните лекове срещу махмурлук. Причината е, че съдържа електролити, натрий и калий в големи количества, от които организма ни се нуждае след дехидратирането с алкохол.

В действителност обаче специалистите твърдят, че този ефект е много незначителен, а прекалено многото сол в сока може да доведе до допълнително задържане на вода в организма. Оцетната киселина пък е доста вероятно да раздразни стомаха ни, пише lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дракула

    4 2 Отговор
    Блъди мери
  • 2 Генчо

    12 1 Отговор
    Два пъти спане , два пъти дефекация и е приключено с махмурлука.

    Коментиран от #4

  • 3 Стилян

    1 0 Отговор
    Пийте по една Комбуча след напиване . Много помага
  • 4 бай Ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Генчо":

    И течен аналгин.
  • 5 препатил

    5 0 Отговор
    ще ме извинявате за хапчетата ама не сте прави много години ползвах алказайцер зарафи работата си и имаха много добър ефект!!! после смених работата и не ми се налагаше да се боря с махмурлук…също така студена бира много помага но само една защото на втората всичко се връща от предната вечер и се започва една жажда отново!
  • 6 Ицо

    6 0 Отговор
    Както каза колегата от коментар 5, ЕДНА 🍺 прави чудеса. Особено ако е гарнирана с шкембе чорба. Но е много важна дозировката.
  • 7 Механик

    4 1 Отговор
    Аз знам така : "Който не може да плува, да не се съблича" и "Нека тия дето се напиват с бира, да не дават акъл на ония които изтрезняват с бира".
    Народ дето пие бира за разредител на ракията и замезва с макатони с хляб, е безсмъртен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.