Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 16:18 1 286 10

YouTube въвежда ограничения за съдържание с изкуствен интелект

  • youtube-
  • ограничения-
  • видеоклипове-
  • изкуствен интелект

Потребителите ще получат нови опции, за да посочват дали публикуват променено или синтетично съдържание

YouTube въвежда ограничения за съдържание с изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

ЮТюб въвежда нови правила за съдържание с изкуствен интелект (ИИ), включително изискване към създателите да разкриват дали са използвали генеративен ИИ за създаване на реалистично изглеждащи видеоклипове, съобщава АП.

В публикация във вторник, в която се посочват редица актуализации на правилата, свързани с изкуствения интелект, ЮТюб заяви, че създателите, които не разкрият дали са използвали инструменти на изкуствения интелект за създаване на „променени или синтетични“ видеоклипове, са заплашени от санкции, включително премахване на съдържанието им или спиране на участието им в програмата за споделяне на приходите на платформата.

„Генериращият ИИ има потенциала да отключи творчеството в ЮТюб и да промени преживяването на зрителите и създателите в нашата платформа“, пишат в блог публикация Дженифър Фланъри О'Конър и Емили Моксли, вицепрезиденти по управление на продуктите на световната платформа за видеосподеляне. „Обаче също толкова важно е, че тези възможности трябва да бъдат балансирани с отговорността ни да защитаваме общността на ЮТюб“, добавят те.

Ограниченията разширяват правилата, които компанията майка на ЮТюб - Гугъл, представи през септември, изисквайки политическите реклами в ЮТюб и други платформи на Гугъл, използващи изкуствен интелект, да бъдат придружени от видим предупредителен етикет.

Съгласно последните промени, които ще влязат в сила до следващата година, ЮТюб потребителите ще получат нови опции, за да посочват дали публикуват променено или синтетично съдържание. Това включва видеоклипове, генерирани от изкуствен интелект, които изобразяват реалистично събитие, което никога не се е случило, или показват някой, който казва или прави нещо, което всъщност не е направил.

„Това е особено важно в случаите, когато в съдържанието се обсъждат чувствителни теми, като например избори, текущи конфликти и кризи в областта на общественото здраве или публични лица“, казват О'Конър и Моксли.

Зрителите ще бъдат предупреждавани за променените видеоклипове по чувствителни теми чрез етикети, включително такива, видими в плейъра на ЮТюб.

Платформата също така внедрява изкуствен интелект, за да изкоренява съдържание, което нарушава нейните правила, и компанията заяви, че технологията е помогнала за по-бързото откриване на „нови форми на злоупотреба“.

Процесът за подаване на жалби за защита на личните данни в ЮТюб ще бъде актуализиран, за да позволи съобразяване с искания за премахване на видео, генерирано от ИИ, което симулира лице или глас, които могат да бъдат идентифицирани.

Музикалните партньори на ЮТюб, като звукозаписни компании или дистрибутори, ще могат да поискат премахване на генерирано от ИИ музикално съдържание, „което имитира уникалния глас на изпълнител, който пее или рапира“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Идън

    4 0 Отговор
    Клиповете с ИИ въобще не трябва да се смесват с тези качени до сега.

    Коментиран от #3

  • 3 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    е, тогава вече ще слушаме, и как заснети не знам само неиздадени цели фонотеки

    Коментиран от #5

  • 4 Идън

    4 0 Отговор
    Трябва да започнат изследвания до колко е безвредно за здравето слушането на музика създадена от ИИ. защото не мисля, че е нещо маловажно за бъдещето .
  • 5 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от стадото":

    Пуснах си песента на Бийтълс и няма да повторя Това несъвършено,, творение,, има едни странни звуци- да не говорим за чистота на звука- от които ме заболя главата. Това е песен на ИИ- не на групата.

    Коментиран от #6

  • 6 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Идън":

    само част от звуците са в резонанс с нас. Камертона е на ЛА, и не е случайно. Другото е игра със здравето ни

    Коментиран от #7

  • 7 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "един от стадото":

    Звук и тон са две различни неща. Иначе си прав за здравето- но имаме опцията да избираме. Любимата музика създадена от естествен интелект е полезна за здавето. M.S.G.-,, Anytime,, e подходящо за момента...

    Коментиран от #8

  • 8 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    знам, бе Идън. Просто трябваше да допълня. И с тези херци е проблем. Да, дори Ла, но в друго трептене може да ти обърне стомаха. Едно е да излезеш от концертна зала с любим оркестър или група, идва ти да литнеш, друго да лежиш в тръбата на ЯМРезонатор. Не напразно се лежи около 2часа след процедурата там. И аз слушах ТХЕ БЕАТЛЕС на изкуствен мозАк, ми ракийката не вървеше после като хората..

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.