Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 13:15 2 129 25

Защо българското кисело мляко е толкова специално?

  • кисело мляко-
  • българия-
  • лактобацилус булгарикус-
  • полезно за здравето

През 1905 година българският учен Стамен Григоров разгадава тайната на киселото мляко

Защо българското кисело мляко е толкова специално? - 1
Снимка: Shutterstock

Пътят към северозападна България не е подходящ за хора с... чувствителен стомах. За да се стигне дотам, трябва да се премине по криволичещи тесни шосета, около които се вият гъсти гори. Този регион е един от най-бедните в Европейския съюз. Но пък той е богат на истории - като тази на фермера Димитър Витанов от село Бързия, пише Deutsche Welle.

"Аз съм счетоводител по професия, но реших да помогна на баща ми в нашата малка селска козеферма. В провинцията няма стрес и напрежение. Да, физическата работа е много повече, но пък притесненията са много по-малко, имаме си мир и спокойствие. Чувствам се по-добре, не мога да го обясня с думи", казва Димитър. Той и баща му се грижат за 130 кози.

"Само аз, природата и животните"

"Когато водя козите на паша по близките поляни, понякога си взимам едно малко радио. Друг път го забравям и прекарвам много време сам - само с природата и животните, това е", разказва Димитър Витанов.

Фермерът участва и в производството на сирене и кашкавал. "Трябва да следваме рецептата стриктно", казва той и обяснява всяка стъпка от процеса по производство на сирене. "Вече едва смогваме с продукцията - търсенето е толкова голямо, че хората дори идват вкъщи да си купуват от нашите продукти." Козето кисело мляко е особено популярно, а причината е проста. "То удължава живота и лекува болести", убеден е Димитър. Вярно ли е това?

Откритието на д-р Григоров

През 1905 година българският учен Стамен Григоров разгадава тайната на киселото мляко. Купува си глинена купичка с кисело мляко от селото си и я носи в университетската си лаборатория в Женева, за да го изследва. Малко след това той успява да идентифицира ключовия фактор - изолира бактерията, благодарение на която млякото ферментира и става кисело.

По-късно биологът и носител на Нобелова награда Иля Мечников използва откритието на Стамен Григоров за своята научна дейност. Мечников установява връзка между високата консумация на кисело мляко от българските земеделци и дълголетието.

Това е и началото на триумфалния успех на българското кисело мляко, което и до днес се радва на голяма популярност и се конкурира с други известни кисели млека - например с гръцкото. Двете обаче се различават съществено: българското кисело мляко не се прецежда и така се запазва суроватката, която съдържа висококачествени протеини и минерали. Гръцкото кисело мляко трябва да се прецеди - оттам идва и кремообразната му консистенция.

Българската бактерия

Много българи са категорични, че киселото мляко е българско изобретение. Няма обаче пълна яснота дали то е тръгнало първо от траките на Балканите или от тюркските номади в Централна Азия, а може би от Персия - няма яснота кой народ първи е достигнал до ферментацията. Няма и патент.

Но хората в България поне могат да са щастливи, че микроорганизмите в киселото мляко, за които се твърди, че подобряват храносмилането и укрепват имунната система, носят името на страната - лактобацилус булгарикус. Димитър Витанов също е убеден в "чудодейната" сила на киселото мляко.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 историята

    5 1 Отговор
    Според някои предания, когато навремето прабългарите правели дълги преходи, носели мляко в кожени мехове на гърба на конете си, където се поддържала нужната температура, за да стане кисело.

    Коментиран от #20

  • 3 КОСТОВ

    5 0 Отговор
    елате да видите как искупуват суровото мляко от селата сьс микробуси на които са натоварени ПЛАСМАСОВИ ЦИСТЕРНИ КОИТО НЕСА ЗА ХРАНИТЕНИ ТЕЧНОСТИ нехигиенично опасно за ЗДРАВЕТО
  • 4 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ивелин Михайлов":

    Ако и млякото ви е като "автентичния" итсорически парк ...
  • 5 един от стадото

    10 2 Отговор
    евреите от Данон внесоха в Бя еднократната закваска. Първо в Сердика София, после и другите се научиха на лесното. В началото всеки млекокомбинат го правеше като всяка баба на село. Прясно мляко, вчерашна закваска пак от мляко и така назад. Сухо мляко се ползваше и то само след лабораторен аналализ на прясно, минимално, само за стандартизация по БДС. Следваше ДВСК и тогава на пазара. Имаше както глоби и наказания, до уволнения на цели лаборатории. За сирена и кашкавали, зреене, контрол, съхранение после

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Познавач

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    Явно никога не си правил кисело мляко, нито знаеш как се прави реално.

    Индустриалното производство не може да ползва "бабините" методи. Никога не е могло. Посявката се прави директно с бактерии, не с "вчерашно мляко".

    Отгоре на всичкото сухата закваска с нищо не е по-различна от тази от мляко, даже може да е по-концентрирана с бактерии за посявка.

    В България се прави доволно и мляко "като едно време".

    Знаеш ли защо не е по-популярно - защото се РАЗВАЛЯ много бързо и хората спират да си го купуват, след като изхвърлят няколко пъти от него, след като не са го изяли веднага.

    Коментиран от #11, #24

  • 7 Истината!!!

    8 1 Отговор
    Българското кисело мляко е толкова специално, защото е натурален Пробиотик, поддържа чревната флора и изчиства эрганизма от токсини! Баща ми като работеше в Девтя му даваха от завода безплатно кисело мляко като противоотрова!
  • 8 Мнение

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    Данон е млечен продукт нямащ нищо общо с българското кисело мляко.
  • 9 Механик

    10 3 Отговор
    "Защо българското кисело мляко е толкова специално?"
    Ми много просто. Това е единственото мляко в света (към днешна дата), което изцяло се прави без мляко, не съдържа в себе си щамовете на лактобацилис, не се прокисва дори след месец и струва колкото малка порция трюфели в бутиковия ресторант на някой набеден "шеф".
    Какво по-специлано искате?
  • 10 допълнение

    7 1 Отговор
    Всъщност животинското мляко преди 8/10 000 години не е било поносимо от хората и не се е консумирало като храна. Първите хора, които постепенно започват да консумират животинско мляко са били на територията на Балканите и степите по северното Черноморие. Гръцки, римски и други древни автори малко иронично ги наричат "галактофаги". Едни от тези древни обитатели са били и предшественици на българите. Постепенно, с течение на времето, в това население се оформя генна мутация, която позволява употребата на животинско мляко като храна. Дори и в днешно време не навсякъде по света хората еднакво понасят животинското мляко като храна или поне в количества които можем да понасяме ние, които сме наследили тази генна мутация.
  • 11 един от стадото

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Познавач":

    кого защитаваш, индустрията, или автентичното. В случая кисело мляко. Трайност 3-5 дена беше. Най нетраен продукт, първи се експедираше по магазини, болници, предприятия. Касетките стояха наредени пред магазините рано сутрин първи. Всяка мандра беше ДЛЪЖНА да задържа закваска на предна партида. За дрожди не ми говори, трябва да подхванем първо винената индустрия. Тя е по назад във времето, диви, благородни, стабилизатори, бистрители и др. Не ми пиши, и аз няма- дълга е, нямам време

    Коментиран от #13

  • 12 Сега ще ти го обясня,

    4 7 Отговор
    за да не пръскаш повече "мозък". Киселото мляко сега е същото като тогава. Разликата е, че тогава стерилността на производството беше под всякаква критика. Развалянето на млякото и подуването на капачките е следствие на наличието на фекални бактерии от кравешки изпражнения. Помниш как доиха тогава селяните, в какви гюмове и какви ръждясали цистерни минаваха да го прибират. В млекокомбинатите беше пълна мизерия. Никаква хигиена. Никаква стерилизация на цистерни и съдове. За пастьоризацията няма даже да ти обяснявам. Надявам се, че разбра. Ако ти не, поне някой друг е разбрал.

    Коментиран от #23

  • 13 Сега ще ти го обясня,

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "един от стадото":

    за да не пръскаш повече "мозък". Киселото мляко сега е същото като тогава. Разликата е, че тогава стерилността на производството беше под всякаква критика. Развалянето на млякото и подуването на капачките е следствие на наличието на фекални бактерии от кравешки изпражнения. Помниш как доиха тогава селяните, в какви гюмове и какви ръждясали цистерни минаваха да го прибират. В млекокомбинатите беше пълна мизерия. Никаква хигиена. Никаква стерилизация на цистерни и съдове. За пастьоризацията няма даже да ти обяснявам. Надявам се, че разбра. Ако ти не, поне някой друг е разбрал.

    Коментиран от #14, #15, #22

  • 14 Айде бе,

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сега ще ти го обясня,":

    Абе то има много да се обяснява и да се уточнява, но преди ядяхме кисело мляко, а сега ядем кисело нишесте...
  • 15 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сега ще ти го обясня,":

    Албена Вулева- хигиена нулева. Няма гюмове и цистерни вече. Има чували и чешма. Идва пастьоризирано вече, на прах. Цели процеси са съкратени. Ами сладоледа преди. Три вида. С вода/ Скрежко, с мляко/ Ескимо, със сметана- Варадеро. Джелатото пасти да яде. Аз не кисна цял ден по форумите, закъснявам, трябва и да се работи. Край на предаването
  • 16 Яяяяя

    5 1 Отговор
    То е специално, ама го няма в магазина , всичко е с химия, защото през соца на 3тия ден го връщаха в завода за преработка на извара. Толкова трае нормално, а сега около 6 месеца

    Коментиран от #17

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "Яяяяя":

    Душицо, просто има НОВА технология за консервация за която не знаеш...Не се притеснявайте, Българското кисело мляко си е същото както преди.

    Коментиран от #21

  • 18 Учен

    5 0 Отговор
    Защото няма мляко
  • 19 дядо поп

    5 1 Отговор
    Защото не сте яли Японско с българска закваска!
  • 20 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "историята":

    Така казваше и тъпата анимирана реклама от недалечното минало. Само че, в рекламата се казваше също, че българите нарекли това вкиселено мляко - йогурт. В нормална държава щеше да има дела за лъжереклама.
  • 21 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защо, тогава, когато си подквасваш домашното мляко с купено, почти никое от "нашенските" марки не успява да ти подкваси? Само една или две марки успяват да подквасят.
  • 22 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сега ще ти го обясня,":

    Тия ги разправяй на някой, който не е правил кисело мляко, роден е през 21 век, не е стъпвал в модерните ви млекозаводи, и си мисли, че млякото идва от магазина.
  • 23 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сега ще ти го обясня,":

    Аз съм гледал как едно време доячите филтрираха млякото. Ти не си в час, ама хич. Я кажи, с какво го консервират сега, че трае толкова дълго? Кажи де, кажи.
  • 24 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Познавач":

    Дали със закваска от друго мляко или директно с бактерии, процесите в млякото си вървят. А с какво го консервирате, че да трае толкова дълго, не казваш. Менделеевата таблица е богата, удобна, но и опасна.
  • 25 Пръцко

    1 0 Отговор
    Факт е, че отворена кофичка от което и да е днешно българско "кисело" мляко, забравено в хладилника, не се вкисва с месеци. Вкисването е ферментационен процес, при който дрожди или бактерии хапват и се развиват в определена хранителна среда. Та питам се аз - защо я ядем тая отрова, дето месеци наред дори тия безмозъчни хайванчета не щат даже да я вкусят?!? 🤔😟☹️