Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 10:58 736 7

Какво се случва с мозъка на спортния запалянко, докато гледа как отборът му губи или печели?

  • мозък-
  • спортен фен-
  • запалянковци-
  • запалянко-
  • скенер-
  • загуба-
  • победа

Учени сканираха мозъците на футболни запалянковци, докато гледат как любимите им отбори отбелязват гол или губят мач

Какво се случва с мозъка на спортния запалянко, докато гледа как отборът му губи или печели? - 1
Снимки: Shutterstock

Спортните фенове изпитват несравнима радост, когато гледат любимият им отбор да печели мач, но от друга страна, когато губят, разочарованието е неизбежно. Оказва се, че тези "чувства" могат да се наблюдават в мозъка ни.

Изследователи от Clínica Alemana de Santiago в Чили сканираха мозъците на футболните фенове и установиха, че гледката на отбелязан гол от техния отбор осветява областта, свързана с възнаграждението. Когато обаче отборът им губи, мрежата от мозъчни области, свързани с ментализацията, става по-активна - сигнал, че те се опитват да осмислят току-що случилото се, предава Daily Mail.

С други думи, чувстваме се добре, когато гледаме как нашият отбор бележи. А когато видим, че съперниците на нашия отбор им вкарват, се опитваме да рационализираме.

'Целта на това изследване е да хвърли светлина върху поведението и динамиката, свързани с крайно съперничество, агресия и социална принадлежност в рамките на и между групите фанатици', казва в изявление изследователят на изследването Франсиско Заморано Мендиета, научен работник в Clínica Alemana de Santiago в Чили.

Резултатите бяха представени във вторник на годишната конференция на Радиологичното дружество на Северна Америка.

Заморано и колегите му използвали 43 чилийски футболни фенове от мъжки пол за проучването: 22-ма, които подкрепят отбора "Коло-Коло", и 21 фена на отбора "Универсидад де Чили". Тези мъже са гледали сбор от мачове, докато мозъците им са били сканирани чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). По-конкретно, компилациите включвали видеоклипове, в които отборите отбелязват голове на съперниците си, и видеоклипове, в които съперниците им отбелязват голове на тях, пояснява vesti.bg.

От години Заморано изследва футболните фенове, за да проучи манталитета "ние" срещу "те", така че отборът, който вкарва гол на любимия отбор на феновете, трябваше да бъде не кой да е, а съперник - "те" за неговото "ние".

Когато участниците в изследването гледали как техният отбор вкарва гол на съперника, учените забелязали активиране на вентралния стриатум, каудата и лещовидното ядро.

Вентралният стриатум, разположен в предния мозък, е център в мрежата за възнаграждение, свързващ множество области. Каудалното ядро, разположено малко по-дълбоко в мозъка, подпомага ученето и паметта.

В непосредствена близост до него е разположено лещовидното ядро, което е свързано с работната памет, изпълнителната функция и ученето. Тези три области на мозъка съставляват ключов сегмент от мрежата за възнаграждение, която ни дава доза от добрия химикал допамин, когато постигнем нещо или, в случая със спорта, когато гледаме как отборът ни постига нещо. Когато обаче феновете гледат как техният отбор получава гол, се активират различни мозъчни области. Тази така наречена "ментализираща" мрежа подкрепя способността ни да мислим за нашето състояние и за другите.

Изследователите, които стоят зад новото проучване, подозират, че това може да е психически защитен механизъм срещу болката от загубата - подобно на начина, по който може да започнете да рационализирате "ако само беше скочил по-рано" веднага след като сте гледали как отборът ви допуска гол.

Но нещо друго се случва едновременно със запалването на ментализиращата мрежа.

Дорзалната предна цингуларна кора (dACC) се деактивира, което би могло да увеличи вероятността човек да действа деструктивно или агресивно.

DACC е център на мозъка. Той свързва лимбичната система, свързана с поведенческите и емоционалните реакции, с фронталната кора, която подпомага самоуправлението и вземането на решения.

С други думи, когато наблюдават лошото представяне на своя отбор, мозъчната област, свързваща множество области, свързани със самоконтрола и вземането на решения, става по-малко активна. Това може да увеличи вероятността от разрушително или агресивно поведение.

"Когато губят, може да се активира мрежата за ментализация, която отвежда фена до интроспективно състояние", казва Заморано и добавя: "Това може да смекчи част от болката от загубата. Наблюдавахме и инхибиране на мозъчния възел, който свързва лимбичната система с фронталния кортекс, което затруднява механизма, регулиращ когнитивния контрол, и увеличава вероятността от изпадане в деструктивно или агресивно поведение'.

Изследването на тези пламенни футболни привърженици може да предложи прозрения за политическото пристрастие и други форми на фанатизъм, но в по-малко променлив контекст от расовите конфликти или политическото насилие, допълва Заморано.

"Спортното предпочитание и подкрепа... предоставят уникална възможност да се анализира как интензивната отдаденост влияе върху невронната активност в по-малко спорен контекст, особено като се подчертае ролята на отрицателните емоции, свързаните с тях механизми за инхибиторен контрол и възможните адаптивни стратегии", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перуката

    0 0 Отговор
    И да паднем и да бием все ще се напием! Наздраве!
  • 2 ОбъркАли сте се

    5 0 Отговор
    Спортният запалянко няма такъв орган!
  • 3 нищо

    5 0 Отговор
    не се случва с мозъка, поради липса на такъв.
  • 4 Нищо не се случва

    5 0 Отговор
    Защото няма мозък
  • 5 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор
    Че те имат ли мозък?
  • 6 любител

    2 0 Отговор
    и тия изследователи са били явно толково умни колкото нашия откривател на сапуни хакадемико. хахаха
  • 7 Доктор Е

    1 0 Отговор
    Въпреки дългогодишните и обстойни изследвания и тестове, все още липсват доказателства за наличие на мозък при вида "футболен запалянко".