Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 13:19 2 224 5

Защо не трябва да слагаме пластмасови съдове в микровълновата печка?

  • микровълнова печка-
  • пластмаса-
  • микропластмаса-
  • опасно за здравето

Поредно изследване разкрива тревожните странични ефекти от използването на микровълновата

Защо не трябва да слагаме пластмасови съдове в микровълновата печка? - 1
Снимка: Shutterstock

Поредно изследване разкрива тревожните странични ефекти от използването на микровълнова печка. Експертите отдавна алармират, че не бива да поставяме храна в пластмасови съдове и обясняват точно защо.

Сложени в микровълновата печка, синтетичните материали свобождават "орди" от малки пластмасови частици - в някои случаи повече от 2 милиарда нанопластмаси и 4 милиона микропластмаси на квадратен сантиметър.

Авторите на изследването - специалисти от на Университета в Небраска, САЩ използваи микровълнова печка за пластмасови бебешки бутилки, официално одобрени като безопасни за употреба. В бутилките слагат вода и други течности и ги загряват в продължение на три минути.

Резултатите показват, че в резултат на това действие, децата ще погълнат големи количества микропластмаса. Неотдавнашно проучване установява, че 77% от хората на планетата вече имат микропластмаса в кръвта си.

И това, за съжаление, не е толкова учудващо, предвид че миниатюрни пластмасови частици са открити дори по най-високите върхове на Земята, както и в най-дълбоките океани, пише lifestyle.bg.

Някои микропластмаси са направени от перфлуороалкилирани химикали (PFAS), наричани обикновено "вечни химикали", тъй като е необходимо много време, за да се разградят.

Експертите все още проучват как точно микропластмасата влияе на организма. Но безспорно е, че е токсична и може да има редица вредни последствия.

И ако искаме да избягваме подобни негативни влияния, добре е да направим някои дребни промени в собственото си ежедневие. Като начало може просто да не поставяме пластмаса в микровълновата си печка, съветват от The Cool Down.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо им няма тука чистачките все така пр

    4 0 Отговор
    ...правят, нали са прости, дори им се стопяват пласмасите и пак ядат и нищо им няма като на мутанти - физически и умствени...
  • 2 Кък бе?

    6 2 Отговор
    Кък я откриха тази микропластмаса в горките детенца? В урината или в акото? Защото ако е там значи е тръгнала да излиза от организма и може само да сме доволни.
  • 3 Механик

    4 0 Отговор
    "Експертите все още проучват как точно микропластмасата влияе на организма. Но безспорно е, че е токсична и може да има редица вредни последствия."
    Ето тия две,, вазимо изключващи се твърдения, ме вадят от контекста.
    Хем проучват, тоест незнаят, хем пък е беспорно че е токсично и вредно.
    п.п.
    Не съм чул нещо дето да е тосично и да не е вредно
  • 4 Гост

    0 2 Отговор
    Отдавна изхвърлих този уред от дома. Съвременните котлони топлят храната достатъчно бързо.
  • 5 Да се забрани

    2 0 Отговор
    производството на пласмаса,опаковани с пласмаса хранителни продукти се развалят много бъвзо,а опаковките замърсява околнат среда.