Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 18:44 3 168 8

Вкусни и здравословни алтернативи на бялото брашно

  • бяло брашно-
  • алтернативи-
  • без глутен

На пазара има разнообразие от брашна без глутен, всяко с различен вкус, текстура и хранителен състав

Вкусни и здравословни алтернативи на бялото брашно - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето тестени изделия се произвеждат от бяло или пшенично брашно. Макар и безпроблемно за мнозина, хората с цьолиакия, чувствителност към глутен без цьолиакия или хора, които избягват глутен по други причини, не трябва да консумират брашно, съдържащо глутен. За щастие на пазара има разнообразие от брашна без глутен, всяко с различен вкус, текстура и хранителен състав.

Алтернативни брашна

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е едно от най-разпространените безглутенови брашна. Направено е от смлени, бланширани бадеми, което означава, че кожата е отстранена. Обикновено се използва в печива и може да бъде алтернатива на галета.

В повечето рецепти може да се замени в съотношение 1:1 вместо обикновено брашно. Ако се използва този тип брашно, добавя се едно допълнително яйце. На финала, тестото ще бъде по-дебело и крайният продукт по-плътен.

Бадемовото брашно съдържа много минерали, включително желязо, магнезий, калций, калий, мед и манган. Освен това е добър източник на витамин Е и мононенаситени мазнини.Съдържанието на мазнини в него обаче увеличава броя му на калории до 640 на чаша, което е с 200 калории повече от пшеничното брашно.

Брашно от амарант

Подобно на елдата, амарантът се счита за псевдозърнена култура. Смята се за основна храна в цивилизациите на инките, маите и ацтеките.

Амарантът има земен, орехов вкус и има тенденцията да приема вкуса на други съставки. Може да замени 25% от пшеничното брашно, но трябва да се комбинира с други брашна при печене. Най-доброто използване на този вид брашно е за приготвяне на тортили, кори за баница и хляб.

Богат е на фибри, протеини и микроелементите манган, магнезий, фосфор, желязо и селен. Тези хранителни вещества подпомагат мозъчната функция, здравето на костите и синтеза на ДНК.

Брашно от кафяв ориз

Брашното се прави от смлян кафяв ориз. Счита се за пълнозърнесто брашно и съдържа трици, зародиш и ендосперм.

Има вкус на ядки и може да се използва за приготвяне на рула, сгъстяване на сосове или приготвяне на панирани храни, като риба и пиле. Брашното от кафяв ориз често се използва за приготвяне на нудъли и може да се комбинира с други безглутенови брашна в рецепти за хляб, бисквити и торти.

Това брашно е с високо съдържание на протеини и фибри, като и двете могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на телесното тегло.

Освен това е богат на желязо, витамини от група В, магнезий и манган, както и растителни съединения, наречени лигнани. Изследвания показват, че лигнаните помагат за предпазване от сърдечни заболявания.

Кокосово брашно

Кокосовото брашно се произвежда от изсушено кокосово месо. Леката му текстура дава резултати, подобни на тези на обикновеното брашно и е подходящо за печене на хляб и десерти. Трябва да се има предвид, че кокосовото брашно абсорбира много повече вода от обикновеното или бадемовото брашно.

Има високо съдържание на наситена мастна лауринова киселина. Този средноверижен триглицерид може да осигури енергия на тялото и може да помогне за понижаване на „лошия“ LDL холестерол в комбинация със съдържанието на фибри в брашното.

Изследвания показват, че съдържанието на фибри в него може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, тъй като не ги кара да се покачват, пише puls.bg. Кокосовото брашно е добър вариант за хора с алергии към ядки и глутен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Докато ви чета глупостите

    7 0 Отговор
    Си хапвам домашен хлебец от лимец и спелта 😉
  • 5 тъй

    6 1 Отговор
    питам, щото никой не ми казва- тези "брашна" реимбустират ли се от здравната каса?
  • 6 Хохохо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Съдията Дред":

    Спираш хляба и натискаш на качамак :)

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    1 1 Отговор
    А брашното от едни ларви, то не е ли здравословно? Щото Урусла преди година каза, че това е именно това дето трябва да се яде. Понеже буболечките не пръцкат и не дават въглероден отпечатък.
    Набивайте яко брашно от ларви! Хем протеин, хем отпечатъка по-малък.
    Па и да не искате да набивате, кой ви пита. Всяка бисквита, вафла, пица и пр. са набити с това брашно. За сега то е в проценти от нормалното, но в бъдеще ще стане 100% .
    Щатливци! Браво на вас! Децата ви също ще са щастливи!
  • 8 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хохохо":

    Качамака е се прави от царевица. Царевицата от поне 50 години е ХИБРИДНА,, а в последните 30 години, по поръка на МОНСАНТО е ГМО.
    Така че качамака не е решение. То и хляба не е. Салама без месо и той не е . А киселото мляко без мляко, е направо майтап.