Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 12:56 3 616 8

42-годишна жена влезе в болница с грип, но се събуди от кома без крайници

  • грип-
  • болница-
  • инфекция-
  • пневмония-
  • крайници

Бактериална пневмония доведе до бъбречна и белодробна недостатъчност при пациентката

42-годишна майка на две деца загуби всичките си крайници, след усложнения при грип, съобщава Fox News.

Инфекциозно заболяване повалило Кристин Фокс, директор на гимназия в Охайо, САЩ, още през март 2020 г. След като се почувствала зле, жената отишла в болница, където ѝ предписали антивирусно лекарство и я изпратили вкъщи. На следващия ден обаче състоянието ѝ рязко се влошило.

"Чувствах се сякаш умирам", признава тя.

Нейна приятелка медицинска сестра ѝ измерила кръвното и нивата на кислород и с притеснение установила, че жизнените ѝ показатели са критично ниски, заради което я закарала незабавно до болницата, предава jenata.blitz.bg.

"След 30 минути ме свързаха към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Казаха ми, че вероятно няма да оцелея", спомня си Фокс. Грипът на жената прераснал в бактериална пневмония, която довела до бъбречна и белодробна недостатъчност.

"Бяха докарали свещеник, очаквайки, че няма да изкарам нощта, но с Божията милост оцелях", разказва американката.

Няколко дни по-късно лекарите открили, че Фокс е изпаднала в септичен шок и я поставили в изкуствена кома. За да спрат разпространението на инфекцията и да спасят живота ѝ, се наложило да ампутират краката ѝ под коленете.

Дни след първата операция ръцете на американката също се влошили и две седмици по-късно лекарите отрязали и тях. След операцията пациентката била изведена от комата, а три дни по-късно я изключили от вентилатора.

Няколко седмици по-късно тя била изписана от болницата, след което се подложила на два интензивни шестседмични курса физиотерапия. Към днешна дата тя отново се радва на живота, върнала се е на работното си място и ходи с помощта на протези.

"Изобщо не използвам протези за ръце. Научих се да живея без тях - така е по-лесно. Дори карам кола без тях", признава Кристин.

Тя е категорична, че семейството и учениците ѝ са я мотивирали да продължи напред.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ген Мутафчийски

    8 2 Отговор
    Ковид!
  • 3 Жмуц

    7 8 Отговор
    Всичко това е от апарата за изкуствена вентилация.
  • 4 Хуманно действат

    9 3 Отговор
    Явно е имало за изписване клинични пътеки ...хирургия..ужас болницата вече синоним на място за инквизиция то и за тва няма кандидати за лекари и мед сестри
  • 5 НАТО

    11 5 Отговор
    Рецептата, с която ще трябва да живеят поколения в Украйна. Без крайници, но с ЛГБТ, демокрация, партньори и атлантически ценности.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сеирджия

    2 8 Отговор
    И тази пила само от чайчетата на Мангъров против грипчето.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор
    Споко! Това в България не може да се случи! Кой ще установява каква е инфекцията, и че трябва да й режат крайници, после рехабилитация и т. н. Найлонов чувал и една хартийка с нечетлив почерк и готово!