Last news in Fakti

7 Декември, 2023 12:57 3 848 13

До каква възраст са живели динозаврите?

  • динозавър-
  • динозаври-
  • възраст-
  • размер-
  • история-
  • палеонтология

Най-големите по размер динозаври са живели близо 50 години, което за палеонтолозите е изненада

До каква възраст са живели динозаврите? - 1
Снимки: Shutterstock

Професор Пол Барет, ръководител на отдела за фосили на гръбначни животни в Природонаучния музей в Лондон отговаря на въпроса как са живели динозаврите. По думите му има изненадваща връзка между динозаврите и дърветата, когато става въпрос за определяне на възрастта, на която са били, пише vesti.bg.

В интервю за iflscience професорът споделя интересни подробности за живота на динозаврите, техния растеж и евентуална смърт.

Можем ли да изчислим продължителността на живота на динозаврите?

"Като цяло можем да изчислим колко време е било необходимо на едно животно да достигне зряла възраст, но това не ни казва колко дълго е продължило да живее като възрастно. Едно нещо, което сме забелязали при динозаврите, което вероятно не важи за други животни е, че при тях било често срещано да умират, докато все още са растели.

Бозайниците, които достигат зряла възраст, живеят няколко години и продължават. Динозаврите изглежда, достигали репродуктивна възраст, започвали да се възпроизвеждат и след това често умирали, преди да достигнат потенциала си в пълен размер.", пояснява професорът.

Това означава ли, че един динозавър в плен е можел просто да продължи да си расте?

"Вероятно този процес не би продължил завинаги. Не смятаме, че те са имали непрекъснат растеж като крокодилите например, които просто продължават да растат много бавно през целия си живот. Знаем от проучванията на няколко екземпляра, че растежът им е бил спрял. Просто при повечето от тези, които разглеждаме, растежът все още е бил в процес. В крайна сметка някои от тях достигали максимален размер, но не много често. Обичам да го обяснявам, като сравнявам динозаврите с жизнените цикли на рок звездите - те живеели бързо и умирали млади", казва още Пол Барет.

Можем ли да разберем колко бързо са растяли?

П.Б.: Начинът, по който установяваме тази скорост, е като гледаме растежните пръстени в костите им. Взимаме костите, нарязваме ги и ги разглеждаме под микроскоп, за да видим различните тъкани, които ги изграждат.

Има и прекъсвания в растежа всяка година поради сезонни фактори, като промени в температурата, продължителност на деня и т.н., така че се получават пръстени, които се развиват в костите, почти както при дърветата. След това ги преброяваме, за да добием представа за броя на годините, през които животното е растяло. Така че това е един много подобен на стареенето на едно дърво процес. Скоростта се определя от разстоянието между тези пръстени. Ако има много бърз растеж, пръстените са наистина дебели, ако е по-забавен пръстените са по-тесни.

Смятате ли, че размерът на даден вид е бил свързан с дълголетието?

П.Б.: Това е връзка, която съществува при всички животни, доколкото можем да преценим. По принцип колкото по-голямо е животното, толкова по-дълъг е животът му, така че големите вероятно са живели доста дълго време, а по-малките съответно много по-малко.

Освен ставайки жертва на хищници, от какво друго са умирали?

П.Б.: От всички неща, от които бихте очаквали всяко друго животно да умре - болести, лош късмет, удар от мълния, удар от дърво или попадане в наводнение. Но основните причини за смъртта на животните обикновено са глад или дехидратация. След това, до известна степен, болести, хищничество и наистина от старост, когато просто всичко се износва и вече не могат да дъвчат или смилат нещата.

Колко дълго се смята, че са живели динозаврите?

П.Б.: На много големите динозаври вероятно са им били необходими около 30 до 35 години, за да достигнат максималния си размер и предполагаме, че ако са стигнали до този момент, може би са щели да живеят още известно време след този период, така че може би 30, 40 или 50 години за наистина големите динозаври.

По-малките, като орнитоподите - Dryosaurus или Hypsilophodon – предполагаме, че са достигали пълния размер на тялото си на около четири до пет години. И три или четири години след това, освен ако не са имали истински късмет, вероятно са умирали.

Това изненадващо ли е?

П.Б.: Смятахме, че динозаврите са живели много дълго време. Ако се върнете назад към хората, които са писали за тях преди 50 години, ще видите, че тогава се предполагаше, че наистина гигантските динозаври били подобни на гигантските крокодили или гигантските костенурки и че им е бил необходим век, за да достигнат размерите си. Но една от големите изненади, които научихме през последните 20 години е, че всъщност динозаврите растели много бързо, наистина, наистина бързо.

И така, вероятно дори най-големите динозаври рядко достигали 50 години. Това е голяма изненада за хората, които са ги изследвали, защото всеки би предположил, че такова голямо животно би следвало да съществува дълго време, защото наблюденията ни на други огромни животни като сините китове и слоновете имат продължителност на живота от 70+ години. Но случаят с динозаврите се е оказал малко по-различен.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    1 0 Отговор
    Маалисачекии.🥰

    Коментиран от #10

  • 2 честен ционист

    2 0 Отговор
    Колкото живее кръстоска между кокошка и крава.
  • 3 Пръц

    8 0 Отговор
    Питайте Лили Иванова.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сила

    4 0 Отговор
    ДС динозаврите са БЕЗСМЪРТНИ...... личи си по случващото се в БГ - то

    Коментиран от #7

  • 7 Механик

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    Мдааа! ДС-то дава БТР-и на укрите. Купува американски самолети (на хартия де).
    ДС-то ни вкара в НАТО и подари реактора на укрите.
    п.п
    Абе, може ли да сте чак толкова безидейни бе? А измислете нещо свежо, че се втръснахте с тия комунисити и ДС. Все те ви виновни стана вече 34 години.

    Коментиран от #13

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Лигнитните въглища в Марица-изток са радиоактивни, защо ли? По въглетранспортьорите там, пък има поставени три електромагнитни сепаратора за метал преди мелещите вентилатори, защо ли? Металните находки от сепараторите никъде не се показват, защо ли?
  • 9 На този въпрос могат да отговорят само :

    8 0 Отговор
    Макетата . Те са живяли по това време .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.