Last news in Fakti

7 Декември, 2023 13:32 2 111 16

6 плодове и зеленчуци, които да ядем с обелките

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • обелки-
  • обелка-
  • кора

Диетолози съветват да не белим тези плодове и зеленчуци

6 плодове и зеленчуци, които да ядем с обелките - 1
Снимка: Shutterstock

Не бързайте да белите плодовете и зеленчуците, които сте свикнали да ядете без обелките. Кората на тези плодове и зеленчуци всъщност в повечето случаи съдържат много повече и по-наситени хранителни вещества от сърцевината им.

Ако искате организмът ви да се радва на повече витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, не обелвайте корите на следните плодове и зеленчуци.

1. Картофи

Картофите са много по-вкусни, хрупкави и апетитни, когато не са обелени. Без значение дали са млади, пресни или късни картофи, не ги белете, защото обелките са много ценен източник на желязо, калций, витамин А, магнезий, витамини от група В, витамин С.

Разбира се, имайте предвид и опасността от веществото соланин. За да се предпазите от него, прочетете кои картофи все пак не стават за ядене.

2. Ябълки

Кората на ябълките е много наситена с фибри и антиоксиданти. В нея са концентрирани витамини, минерали и голямо количество пектин. Той е отговорен за контрола на кръвната захар и холестерола. Ако консумирате ябълките с обелките, те ще допринесат за балансиране на кръвната захар и по-бавното ѝ усвояване заради голямото количество фибри в кората.

3. Цитруси

Повечето хора белят цитрусовите плодове, когато ги ядат. Разбираемо е, особено с оглед на бялата ципа под кората, която горчи. Но ако плодът е с по-тънка кора и ципа, спокойно можете да опитате да го изядете заедно с кората. В нея са концентрирани огромни количества витамин С, А, К, В6, магнезий, калций, калий.

4. Краставици

Сърцевината на краставицата е далеч по-бедна на хранителни вещества от кората ѝ. Всъщност тя съдържа предимно вода, докато обелките на краставицата са богати на фибри, витамин К, калий, антиоксиданти в голямо количество.

5. Манго

Мангото и без това е трудно за белене, така че не си правете труда. Нарежете го заедно с кората, защото тя ще ви донесе изключително много антиоксиданти, бета-каротин, полифеноли, омега-3 и 6, магнезий, манган, калий. Мангото е много полезно в превенцията на рак, диабет, сърдечносъдови заболявания именно заради прекрасните си хранителни вещества.

6. Киви

Може да звучи много странно, но кивито заслужава да се яде цяло заедно с обелката. Въпреки че тя е мъхеста и изглежда невъзможна за консумация, тя е полезна. Съдържа огромно количество витамин С, фибри, витамин А, калий, магнезий, антиоксиданти.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахари Захаров

    14 1 Отговор
    Дааааа, особено вносните са много полезни с обелките. Не напразно се мъчат да унищожат родното ни селско стопанство, а и икономиката ни като цяло, за да внасяме всякакви чужди боклуци.
  • 2 бушприт

    13 0 Отговор
    Картофите,мангото и кивито не бива да се ядат с обелките,те не са моркови или праскови. Ще си повредите стомасите и зъбите така.
  • 3 Сила

    20 0 Отговор
    И доматите с колците......
  • 4 въпросче

    19 0 Отговор
    Да ядем ли и бананите с корите и дръжките? А? Какво ще кажете? Картови да ги ядем с пръстта,както сме ги изкопали от градината.
  • 5 Въй

    12 0 Отговор
    Глупости на кубчета!
  • 6 Перо

    14 0 Отговор
    Доматите се ядат с колците!

    Коментиран от #16

  • 7 язовец

    19 0 Отговор
    Послушах съвета и в момента ръфам един портокал с кората. Малко се пени и силно горчи, чак ми се насълзиха очите, а кучето ме гледа и вие жалостиво, но щом казвате, че така трябва...
  • 8 ревизор

    12 0 Отговор
    Хвърляйте ножовете и белачките в коша,няма да ви трябват повече! Що за идиотщини?!
  • 9 Рушляк

    4 7 Отговор
    Я ям картошките даже с колците ,потамуща глад
  • 10 Ееее!

    12 0 Отговор
    Това е несериозно!
  • 11 Идън

    14 0 Отговор
    В корите се натрупват и вредните вещества, а корите на някои плодове и зеленчуци се обработват с химия за цвят и гланц , да хващат окото с цел да се продадат по- лесно и бързо и да са дълготрайни.
  • 12 Йо хо хо

    4 0 Отговор
    Аз не разбрах.
    С обелките или корите/ люспите/
    Та нали докато не е обелено не е обелка
  • 13 един от стадото

    6 0 Отговор
    кивито с вълната, бананите с корите. Не може ли отделно да ги ядем. Дори маймуните ги белят
  • 14 ха, ха, ха...

    4 0 Отговор
    А охлювите може ли да ги ядем с черупките и доматите с колчетата? Сигурно така ще съдържат много повече полезни елементи.
  • 15 Откъде ги копаете тези съвети

    5 0 Отговор
    Дааа, особено цитрусите дето са боядисани незнайно за клиентите с какво😂, много са полезни за по бързо преселване в по-добрият свят!😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.