Last news in Fakti

10 Декември, 2023 11:49 988 12

Емблематичният надпис "Холивуд" навърши един век

  • надпис-
  • холивуд-
  • история-
  • лос анджелис-
  • сащ

Поводът бе отбелязан със специално светлинно шоу

Емблематичният надпис "Холивуд" навърши един век - 1
Снимка: Shutterstock

Емблематичният надпис "Холивуд" в Лос Анджелис навършва 100 години и в чест на рождения ден беше осветен с оригиналните си светлини.

На 8 декември 1923 г. знакът, на който първоначално пише "Hollywoodland", е осветен за първи път, за да рекламира луксозно жилищно строителство в холивудските хълмове, но през 40-те години знакът е съкратен на "Hollywood" и остава така и до днес.

Снощи емблемата на Холивуд беше осветена отново с някои от оригиналните светлини от 1923 г., а две по-малки реплики пресъздават как някога е мигал в нощта като "Холивудленд", съобщава KTLA.

Групата с нестопанска цел Hollywood Sign Trust съхранява забележителността и се е погрижила надписът да получи нов слой боя за големия ден. За преобразяването на знака за рождения ден са изразходвани 400 галона бяла боя (приблизително около 1500 л.)

Издателят на "Ел Ей Таймс" Хари Чандлър построява билборда за 21 000 долара преди един век. Чандлър е отговорен за още много емблематични за Южна Калифорния забележителности от 20-ти век - включително Колизеума в Лос Анджелис, хотел Билтмор, Холивуд Боул и Калифорнийския технологичен институт.

Всяка буква от забележителността на Лос Анджелис е висока близо 14 метра и широка поне 9 метра, което я прави трудна за пропускане гледка при разглеждане на града на звездите.

През 1923 г. работници използват мулета, за да изтеглят огромните букви, изработени от дърво и ламарина, по склона до мястото, където знакът се намира днес.

Първоначалната версия на знака е била осветявана през нощта с помощта на немски имигрант на име Алберт Коте, който е поддържал 4 000 крушки.

Замислен да издържи само година и половина, знакът продължава да съществува, превръщайки се в една от най-разпознаваемите забележителности на САЩ и улавяйки величието на една индустрия, безвъзвратно свързана с Америка и златния век на киното.

През 70-те години на ХХ век обаче знакът се руши, като през това десетилетие се наблюдава временен упадък на Холивуд и неговата филмова индустрия - отчасти подхранван от новата тогава поява на телевизията и други домашни забавления.

След дълги години на безстопанственост сегашните букви на знака са изгубили своя характерен блясък и са започнали да се рушат.

До края на 70-те години няколко букви от знака вече са паднали или са на парчета и изглежда, че забележителността ще последва седемте чудеса на света и ще се превърне в нищо повече от реликва от предишната епоха. Благодарение на един необичаен спасител обаче знакът е спасен, но не и преди да бъде напълно разрушен и преобразен.

Според "Холивуд рипортър" 52-годишният тогава Хю Хефнър организирал пищна благотворителна акция и всъщност продал на търг букви от стария знак за 27 000 долара за бройка.

Сред известните купувачи са рок звезди като Алис Купър и актьори като Джийн Аутри, които в крайна сметка дават достатъчно пари, за да възстановят знака с нови букви - тези, които стоят и до днес.

Вследствие на тези усилия "Холивудските хълмове" всъщност стои празен за около три месеца, без украсата на търговската си марка, докато камарата успее физически да го замени с новия знак. След това Холивуд се радва на период на просперитет през следващите три десетилетия, през които филмовата индустрия се разраства, за да добие отново предишната си слава.

През този период, както е стандартна практика и днес, знакът се почиства периодично на всеки десет години, за да се запази емблематичният му блясък.

Не са много хората, които могат да се похвалят, че са се изкачили по знака на Холивуд - който е забранен за широката публика. Членовете на обществеността, които навлязат в зоната на знака, могат да бъдат арестувани и да им бъде наложена глоба до 10 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ....НАЙ МОГЪЩИТЕ

    2 9 Отговор
    Една от емблемите на Америка....ХОЛИВУД

    Коментиран от #10

  • 2 НА СНИМКАТА

    0 2 Отговор
    Тия там са извънземни...май
  • 3 Ден

    7 2 Отговор
    Хайде мисирки идвайте да се кланяте на измисления фащ който е кръвопиец

    Коментиран от #4

  • 4 КВО СТАНА С МОСФИЛМ БЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ден":

    Другаре.....

    Коментиран от #5, #8

  • 5 ИМАШЕ И

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "КВО СТАНА С МОСФИЛМ БЕ":

    Ленфилм......май ги ...приватизираха по холивудски тертип.
  • 6 А БЕ...ТВА НА ПОСЛЕДМАТА СНИМКА

    2 1 Отговор
    Лос Анджелис ли е......загниващия Америка ли е...
  • 7 Въпрос ?

    3 1 Отговор
    А защо в БГ. реклами има негри ?
  • 8 Кво стана с Чайнафилм, Боливуд, Бразилфи

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "КВО СТАНА С МОСФИЛМ БЕ":

    Центаджийче пробито, реви, реви, реви
  • 9 Идън

    2 1 Отговор
    Името Холивуд-Hollywood- идва от дървото Холи- Holly Wood- дърво. У нас се нарича самодивски чимшир или джел.Има червени плодчета на групички и зелени бодливи листа- не мръзне през зимата и тогава е красиво на фона на белия сняг.С този храст са обрасли тези хълмове и има поверие, че предпазва от мълниите. Нарича се още бодлива зеленика- листата са бодливи. Всъщност това си е един пущинак.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да, ама не...

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Hollywood в превод е "Свщена гора" и това ясно говори какво е представлявало това място, когато е било естествено природно образувание, а за съжаление днес от асфалт, бетони и резиденции на богаташи няма едно дърво за сянка.