Last news in Fakti

27 Декември, 2023 08:19 2 337 20

6 вида манипулатори, от които трябва да бягате като попарени

  • манипулатори-
  • типове

Вижте как да ги неутрализирате, преди да успеят да се възползват от вас

6 вида манипулатори, от които трябва да бягате като попарени - 1
Снимкa: Shutterstock

Има някои токсични хора, които се възползват от нас всеки ден. Психолозите ни предупреждават най-опасните манипулатори, към които да сме най-предпазливи.

Като научите за шестте типа хора, описани по-долу, ще се научите да ги неутрализирате, преди да успеят да се възползват от вас.

"Невинно дете"

Такъв манипулатор се прави на глупав и безпомощен. И повечето хора просто не могат да откажат на такъв човек, така че пилеят времето и енергията си за него, а често дори не получават едно обикновено „благодаря“. Пазете се от тези, които хленчат и се опитват да предизвикат съжаление.

Бъбривец

Такъв манипулатор приписва всичко на контекста и също така често казва, че няма да спази обещанията, защото не ви е обещал нищо. С такива хора е много неприятно да се работи.

Предизвикващ чувство за вина

Ако сте от хората, които не обичат да нарушават обещанията си, тогава не ги давайте на всеки, когото срещнете. Има манипулатори, които много умело знаят как да предизвикат чувство за вина. Научете се да цените времето си.

Търсач на виновни

Ако нещо се е случило с него, тогава вината е на околните. Такива хора са изключително неприятни и има доста от тях в обкръжението на всички. Винаги ще ви обвинят в нещо, което не сте извършили, така че бягайте от такъв човек.

Манипулатор, който изкупва грехове с подаръци

Тази манипулация е много популярна сред мъжете и жените често се поддават на нея. Всъщност, това си е чиста манипулация. Особено, ако мъжът е обидил жената с нещо ужасно - изневяра, посягане. Не давайте възможност на такива хора да си купуват прошката.

Манипулиране на позицията

Шеф или родител могат да манипулират с думите: „Аз съм твоят шеф, така че ще правиш каквото ти кажа“ или „Аз съм твоят баща, така че ще правиш каквото ти кажа“. Такива хора прекрасно разбират, че тяхното мнение може да е погрешно, но те просто ви оказват натиск с авторитета си, възползвайки се от това, че се страхувате да им откажете. Опитайте се да направите това само веднъж и ситуацията веднага ще се промени.

Обърнете гръб на манипулаторите! Те ни принуждават да правим неща, които не искаме, а също така подкопават самочувствието ни и ни лишават от радост в живота.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    21 0 Отговор
    Между две приятелки:
    - Намерих под дивана чужди прашки и сутиен. Сега ме гризе отвътре: "На кого са?"
    - Оф, ти се моли да не са на мъжа ти, че едни времена настанаха!

    Коментиран от #2

  • 2 2254

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Много добро!
  • 3 Жайме

    2 1 Отговор
    Ако съм попарен,не съумявам да бягам. Бягам,когато ми е хладно.
  • 4 Лост

    7 2 Отговор
    Б. Борисов, Денков, Мирчев, К. Петков, А. Атанасов,Пеевски и безброй анализатори.

    Коментиран от #18

  • 5 Свински тръс

    1 1 Отговор
    Бягайте като нинджа с разстройство.
  • 6 Коко

    20 0 Отговор
    Манипулатор номер едно е гледането на телевизия.Особено бТВ нова и канала.Това е тумор от които се промиват мозъците на милиони.Просто ги премахнете и ще видите че живота не е толкова лош.

    Коментиран от #7

  • 7 Мъни пулатор

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Повечето млади хора не гледат телевизия изобщо, гледат си само телефоните и компютрите.
  • 8 Хахаха

    9 0 Отговор
    Мъжете са некадърни манипулатори , жените са нескопосани манипулаторки ! Така че има само два вида - професионалисти , и аматьори !
  • 9 хммм

    12 0 Отговор
    А най-голям е броят на манипулаторите предизвикващи съчувствие. Те са онеправдани от живота, жертва на обстоятелствата, съдбата им е обърнала гръб. И такива живеят на гърба на жените, в които сработва майчиният инстинкт. Това са най-гадният вид мъже-манипулатори.
  • 10 Ехото...

    7 0 Отговор
    Ц ц ц ц.....Костова......!!! колко некадърни хора , дават акъл ?! Това не са шест вида манипулатори , това са шест вида манипулации ! Ако някой ви манипулира по десет различни начини , този човек , десет манипулатора ли е ?!
  • 11 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Най долни са търсач на виновни с такива мухоморки си всеки ден било то колеги ,комшии или най вече свекървата 85 % са такива на снимка да го гледаш само и да му биеш шамари от критическата ли им се разхлопва дъската не знам но са непоносими.Хубаво е да им се обясни директно в очите и да разбере че номера не минава.Ако си мълчиш ще ви се качва на главата всеки ден.Много бързо ги лекувам дори и близки роднини изобщо не ми пука мога и с години да не им говоря ако не си промени отношението .За мъж пък абсурд сечеш още в началото .Иначе е хубаво ако ти си в грешка да си признаеш ,извиниш и темата приключва да не се дава повод на провокация

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 12 Идън

    5 0 Отговор
    7.Натрапник- манипулатор. Той ще ви даде,,компетентни съвети,, без вие да сте му поискали изобщо съвет. Той ще ви натрапи някаква,, помощ,, без вие да сте му я поискали. Това е за да се чувствате задължени към него и той го използва уж да компенсираме положените от него усилия за нас. Не трябва да се позволява това- дръжте го далеч и не споделяйте с него нито проблеми- нито планове- нито вашето състояние.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Вменяването на вина най- често е пред други хора от семейството или извън него. Това е с цел да ви унизи и да промени мнението на другите за вас- този манипулатор използва лъжи или изопачава нещата така, че ако не ви познават добре това може да се приеме за истина ли тя да звучи по съвсем друг начин. Много манипулатори и манипулаторки са се опитвали да го приложат и при мен. Просто съм била много доверчива и съм им прощавала. Вече - не.
  • 15 Идън

    4 0 Отговор
    Един манипулатор може да манипулира по много начини- но има манипулатори, за които един или два начина за манипулиране са му като негова запазена марка и той си ги ползва винаги. Примерно манипулатор- празнодумецл Той ще ви ласкае или ще ви обижда с цел да ви разклати емоционално в точно желаната от него посока.
  • 16 Нц.....

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Най долните манипулатори , от които всеки страда най много , не са свекървите или начините ! Обикновено всеки мъж или жена , страда най много от манипулациите на собствените си деца ! И така , цял живот , защото прилича на изневярата - всячески се отрича , и се твърди , че няма такова нещо !

    Коментиран от #19

  • 17 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    2 1 Отговор
    Мъже рязбрахте ли какво ви се каза , от какви жени да бягате ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нц.....":

    Всяко дете е такова особенно ако ги делиш повечето обичат дъщерите разглезват ги,и ако е хитра артистка да вади душицата с памук на родителите остават слепи!Аз съм друг фасон даже и собственното ми дете го виждам и съдя каква му е природата не толерирам действия на манипулатори като Идън много е права.Сестрата на моя глезлата елементарна интригантка ,злобна дори си мисля че се ожени и роди само заради нас пренебрегната че цялтото внимание не е само към нея с подаръци и рожденни дни искаше пари от свекъра за похарчени пари за внучето рожденни дни /нашите деца/ да бъде компенсинарана представи си наглост останах в шок чак се разплака от злоба първия път какъв празник за внуче а на нея никога толкова голям и скъп празник, а един път не е дошла да помогне на старците само иска дай пари и лафа брат ми има всичко аз нищо от рода" Невинно дете "в статията .Не и се работи иска в офиса да седи и 3 раб.дни къде така ?толерира роднини на мъжа и калпазани наема ние можем и по празници да работим и им се плаща не можеш и да ги изгониш ,можем и да чистим онези не .Три години водих интелигента война да се раздели фирмата и всеки да си гледа своето когато ни се махна от главата я разбраха толкова и са и дипломите нищо чудно и мъжа и да я изостави като профукат всичко.Нямам милост към такива не си ли коректен пътя когато знам че съм права не понасям търпение и мачкане от такива хора.
  • 20 девил

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Честно ми кажи ,ако ти сгрешиш със отношението си към мъж дали твоя или друг ще си признаеш ли аз до тук жена да се извини за нещо и да признае че е сгрешила не съм видял