Last news in Fakti

4 Януари, 2024 15:58 7 632 20

Проклятието на Тутанкамон: Учените разбраха защо изследователите на гробницата умират

  • тутанкамон-
  • смърт-
  • древен египет-
  • фараон-
  • проклятието-
  • проклятие-
  • проклятието на тутанкамон

Според учените смъртните случаи се дължат на т. нар. "пещерна болест"

Проклятието на Тутанкамон: Учените разбраха защо изследователите на гробницата умират - 1
Снимка: Shutterstock

Преди близо един век археолози от Великобритания откриха гробницата на фараона Тутанкамон, като вярванията от онези дни повеляват, че с отварянето на мястото за вечен покой на фараона е отключено и неговото мистериозно „проклятие“.

Сега обаче учените успяха да обяснят на какво се дължат тези мистериозни смъртни случаи на изследователи и археолози, посмелили да влязат в гроба на Тутанкамон, съобщават световните издания.

Загадъчната история се случва през 1922 г., когато Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон след много години търсене. Няколко души, свързани с откритието, починали в рамките на няколко години след това.

Според изследователите причината за смъртта е „пещерна болест“, причинена от гъбички Aspergillus, които са намерени са в гробницата.

Лекарите отбелязват, че при такива условия гъбичките живеят дълго време, а в случая хиляди години. Не само това, но и те могат да увеличат своята вирулентност. Вероятно, отбелязват учените, лорд Карнарвон и неговите сътрудници и помощници са станали жертва на Aspergillus.

Тази теория е потвърдена от резултатите от аутопсията на гроба на друг обект - литовския княз Казимир Ягелончик, при която всички участници в ексхумацията са починали от белодробна инфекция.

Това откритие най-накрая слага край на мита за проклятието на Тутанкамон, предава Блиц. Въпреки че смъртните случаи не могат да бъдат свързани с проклятие, участващите в отварянето на гробницата все пак са се срещнали с фатални последици.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 който както иска да го разбира

    22 4 Отговор
    проклятие няма но никой не е останал жив който се е опитал да оскверни гробницата и ме само неговата както сте и писали има и други смъртни случаи на открили гробници но не са оповестени на властите зарафи незаконното им откриване ! така че вярвайте на учените че проклятие няма но фактите говорят че живи не остават после …
  • 3 еми щом няма проклятие

    16 2 Отговор
    айде сега тия дето смятат че са открили топлата вода да нанизват един противогаз и да се опитат да извадят тялото да видим ще им стиска ли и ако се намери смел колко ще живее…
  • 4 до №№ 2 и 3

    9 2 Отговор
    Всеки има право на заблуди, неосведоменост, лош вкус и необразованост.
  • 5 Ко речи?

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Надай се чепе на пияни жЕни
  • 6 Човек

    18 0 Отговор
    Това новина ли е? Аз това го знам много отдавна. За всичко си има обяснение.
  • 7 Калпазанин

    9 0 Отговор
    Щях да се учудя ако някой учен бе живял 200,300 години тцъцтцтц глупостите край нямат. То точно такива учени и мисирки ще затрият света
  • 8 оскверняване на езиче

    7 0 Отговор
    ски гроб е отваряне и пренасяне, та да го гледат в музея . Дълги писания имаше за загадъчна смърт , загадка, изведнъж умрели , странно умрели , и т.н. сега гъби . значи гъби .
  • 9 ГЪБИЧКИТЕ СА ПРОКЛЯТИЕТО

    23 1 Отговор
    Това са могли да вкарат в гробницата едно време египтяните, не както сега проклятието на Бил Гейтс, да пусне ковид по цял свят
  • 10 трябва

    6 12 Отговор
    Спешно да се пращат гъбички на путлер,
  • 11 Соваж бейби

    2 4 Отговор
    Да са пускали роботи камери или облекло като при полицейска криминология не са ме питали и пипали всичко директно с ръка.Със сигурност е магия и лоша поличба който пипа ,тези мумии много ме съмняват да не са нещо като куклата Анабел обладани от демони то самата церемония си е нещо подобно както ги държи в затвор /музей нещата си Зак Беганс ама..По интересното е защо не пуснат екипа му да направи експеримент в пирамидите и с мумиите ?много ще ми бъде интересно какво ще се чуе или камера лидар за демони ?!Сто процента съм сигурна че е искал екипа му ама не са разрешили

    Коментиран от #15

  • 12 АРХЕОЛОГ

    14 4 Отговор
    ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ПОЧИНАТ ТЕЗИ КЪДЕТО НАРЕЗАХА ПАМЕТНИКА СЛЕДЕТЕ ДА ВИДИТЕ ПУТИН ИМ Е ПРИГАТВИЛ ПО ЕДНО ЧАЙЧЕ УКРАЙНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМ ГО СЕРВИРАТ!
  • 13 Мишел

    16 0 Отговор
    Същите гъби Аспергилус нигер ги има днес навсякъде по фугите между фаянсовите плочки в баните, край чешмите, по ъглите в кухните и мокрите помещения. Понякога във видими количества.
  • 14 Азззззззз

    9 2 Отговор
    Тия пишман учени да вземат да прочетат за съдбата на Реймънд Еклер, притежател на открадната вещ от гробницата и тогава да приказват за гъбички.
  • 15 девил

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Купи си Тесла има нощно виждане и засича препиядствия и предмети ,преди няколко дена гледах един клип как отиват на едно гробище и просто карат вечерта дали щяло да засече призраци ,на фарове не виждат нищо ама теслата пищи и ги показваше на монитора силуетите

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "девил":

    Да не съм проста Тесла да купя и не само която и да е ел.кола!Умен землянин с електричка виждал ли си ?По ироничното някой президент или онези екосъдистомазохисти ги наричам вече някой издържат и на бой,залепят се по стени,улици ..яде бой от полицията за вандалски бели и после пак.
    За другото съм права обаче ,тези гаджети с които Заг са патентовани от един физик
    Bill Chappell се казва стареца има над 70 изобретения в началото е бил скептик за такива неща.НО всичко което се продава в Амазон и на пазара дори и в Тесла не е оригинал .Гаджетите са му много скъпи и само за профисионалисти прочети информация ако не ми вярваш.Иначе има и апликация в гугъл сега и в новите телефони ама хммм не е като проф.камера или апарат Никон да речем смартфона не струва дори и колкото окото на Никон същата работа и тези с колата Тесла
  • 17 Лили Иванова

    4 1 Отговор
    Не е точно така, бактериалните и гъбичните инфекции са само една малка част от материалното изражение на проклятието.
    Много от "археолозите" са загинали при странни инциденти.
  • 18 Мдааааа...

    2 4 Отговор
    Чета и се смея! Кой от кой по-невежи.
  • 19 Притоплена манджа

    10 0 Отговор
    Тази "новина" съм я чел в списание "Паралели" още през 1984-та или 85-та... И подозирам че и тогава не е била "новина" , ама важното е колонките да имат пълнеж ;)
  • 20 Бай иван

    0 0 Отговор
    Китов и той ли от гъбички си отиде.,....айде по сериозно.......има ли мн. Кинти има и жертви....откриха топлата вода ........тя отдавна е открита преди мл.г.