Last news in Fakti

9 Януари, 2024 13:18 1 887 5

Вижте любимия бар на Хемингуей в Хавана (ВИДЕО)

  • ърнест хемингуей-
  • бар-
  • хавана

В "Ел Флоридита“ има статуя на Ърнест Хемингуей на любимото му място в края на бара

Вижте любимия бар на Хемингуей в Хавана (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Най-легендарната кръчма в света – "Ел Флоридита" в Хавана, е любимият бар на Хемингуей и един от най-известните в света. За нея разказа водещият на предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" Або в новата си рубрика "Легендарните кръчми".

Барът е открит през 1817 г. с името "Ла пиня де плата" ("Сребърният ананас"). От първия си ден барът е популярно място за гражданите на Хавана, а по-късно – и за търговски пътници и туристи. Именно северноамериканските туристи предложили на собственика да смени името на бара на "Ел Флоридита", както се нарича той от 1914 г. до днес.



"През същата година каталунският имигрант Константино Рибалайгуа Верт започва работа като барман в "Ел Флоридита". Той бил много популярен сред гостите си, които го наричали Константе. От 1918 г. той става собственик на бара. Константе обичал да експериментира, непрекъснато се опитвал да предлага на гостите си нови коктейли – всичките с ром. През 1931 г. той създава коктейла Дайкири. Това прави "Ел Флоридита" световно известен. Ето защо барът се нарича още "Люлката на Дайкири", разказа Або.

С това барът добива широка популярност и се превръща в училище за най-добрите и квалифицирани бармани. "Учениците били наричани "кантинерос“ – знак за качество на всеки, на когото било позволено да се учи от Константе. Специализирали в коктейли, приготвени с пресни плодови сокове и ром“, допълни Або.

През 1953 г. барът е признат от списание "Ескуайър“ за един от седемте най-известни бара в света.

В "Ел Флоридита“ има статуя на Ърнест Хемингуей на любимото му място в края на бара.

За първи път той е негов гост през 1932 г. "Крилата фраза на Хемингуей е "Мохитото – в "Ла Бодегита“, Дайкирито – в "Ел Флоридита“. Той е редовен посетител на бара над 20 години. Там са се провеждали много сбирки с неговите приятели, политици, интелектуалци, холивудски актьори, като Катрин Хепбърн, Ава Гарднър, Ерол Флин, Спенсър Трейси. Според легендата, след няколко питиета там му хрумва идеята за книгата "За кого бие камбаната“. За последно Хемингуей посещава "Ла Флоридита“ през 1960 г.“


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    1 0 Отговор
    Кръчмата на Хемингуей или храмът на кубинското мохито се казва „Бодегита дел медио“.
  • 3 тука в гърция и в

    2 0 Отговор
    турция има кръчми . Кърка народа яко . Е после чете Хемингуей и мечтае народа за пари .
  • 4 Пич

    9 0 Отговор
    Куба все още е страхотно място , и препоръчвам на всеки , който има възможност , да го посети !
  • 5 1551

    1 0 Отговор
    Всичко, което е далеч от морето е провинция.....Ърнест Хемингуей