Last news in Fakti

17 Януари, 2024 15:16 3 702 28

На 75 години почина най-възрастната родилка в България

  • красимира димитрова-
  • най-възрастната родилка-
  • починала

Дъщеря ѝ е в приемно семейство

Починала е д-р Красимира Димитрова - психиатърката от Русе, която роди на 62 г. през 2010 г. близнаци след ин витро процедура и стана най-възрастната родилка в България, съобщи "България днес". Момиченцата ѝ Мери и Жаклин бяха недоносени - 900 и 500 г и по-малката скоро след това почина.

Мери днес е вече седмокласничка и живее в приемно семейство, споделя, че се чувства добре там, съобщи "24 часа".

През май миналата година д-р Красимира Димитрова, вече на 75 г., припада в дома си. Мери вика спешна помощ, откарват майка ѝ в болница, но не успяват да я спасят, разказаха пред "24 часа" русенци.

Социалните служби пращат момичето в дом. Там стои 2 седмици, а после отива в приемно семейство. Те имали по-голям син, който вече работи. В училището на Мери - едно от най-добрите в Русе, ученици, учители и родители събират пари и дрехи за нея. Притесняват се, но детето твърди, че се чувства много добре при приемните си родители.

Момичето е в това училище още от предучилищна възраст. То живееше доста затворено с майка си в блок в Русе. Д-р Димитрова много го пазела и дори го изолирала от другите деца, разказват съседи. Днес те не знаят нищо за детето, освен че е под грижата на социалните, провери човек на "24 часа".

Когато психиатърката роди, това предизвика буря в обществото - редно ли е толкова възрастна жена да ражда, какво ще стане с детето след като тя почине. Късане на ризи имаше и в парламента, и в политическите партии и това предизвика промяна в правилата - прие се жени над 43 г. да нямат право на държавно финансиране за ин витро. А самата процедура да се разреши само за жени, които не са навлезли в менопаузата, дори ако си плащат.

"Много лесно се реших. Просто исках да имам деца и това беше личен избор. Бях безкрайно щастлива, когато разбрах, че имам реални шансове да износя една бременност и да имам деца", заяви след раждането Димитрова. Било ѝ отказано осиновяване и затова направила ин витро.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    55 13 Отговор
    Жената не беше добре ментално...... Видимо
  • 2 честен ционист

    26 9 Отговор
    Оставила е сираци баш станали тийнейджъри.

    Коментиран от #25

  • 3 ...

    49 12 Отговор
    Не трябва да св правят противоестествени неща...
    Ясно беше,че ще останат рано сирачета...
    Сега по домове,после трудно ще намерят пари за образование,едва ли о досега са живели охолно...
    Срвщу природата не трябва да се върви!
  • 4 ХАХАХА

    47 10 Отговор
    Жената е била пълен егоист ! Едва ли не е преценила, че трудно ще доживее до 100г ,за да види детето пораснало. Само едно не се споменава тя роднини не е ли имала ,та на приемно семейство е дадено детето!

    Коментиран от #12

  • 5 Баща

    51 0 Отговор
    Дано детето е добре!
  • 6 Механик

    31 10 Отговор
    "Дъщеря ѝ е в приемно семейство"
    Занм, че за умрелите не се говори лошо, но не мога да разбера подбудите на тая жена, да ражда на 62 години!!! Нима тогава си е мислила, че ще живее до 100? Не е ли помислила за това дете?

    Коментиран от #10, #14

  • 7 МАКРОН

    20 1 Отговор
    ...има шанс значи, опитите продължават !
  • 8 Абсолютна кукуфелница

    31 8 Отговор
    Искала да роди деца, само че с чужд донорски материал пак не е нейно. И двете бяха недоносени, едното почина веднага. Ако по някаква причина не е могла да има, да си беше осиновила в по-млада възраст. Не е била и омъжена, щото гледала баща си и майка си. Сякаш 40 години те са били все болни. Пълна кукуфелница и лошото е, че разрешават експерименти с човешки съдби. То откакто се е родило, все добри хора са помагали да го отгледа и сега от къща в къща. С каква психика ще се оформи детето не ми е ясно.
  • 9 Реалист1

    36 0 Отговор
    Информацията не е съвсем точна.
    Детето е дадено на близко семейство, които го познават.
    Като е видяла, че не е добре, жената е приписала апартамента и каквото има на детето за да го осигури.

    Коментиран от #19

  • 10 Егоцентризъм, какво друго

    22 10 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Искам, та искам и не ме интересува каква ще е съдбата на детето. И много народ мислят като нея. На лицето и е изписана твърдата упоритост да е на нейното.
  • 11 Орис

    18 21 Отговор
    Оставила е чедо след себе си, браво за куража. Младите сега не раждат, все чакат да забогатеят. Българите се стопяваме. Тези с тен се множат. И ще се "радваме" на мигранти.

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Така е

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    и не е случайна разпоредбата в закона, че разликата между осиновител и осиновен не може да е повече от 50 години. А тия сатанисти докторите на всичкото отгоре не стига един, ами са имплантирали 2 зародиша. На 62 е била пълна развалина и колкото и да минава за здрава, организмът не е в състояние да осигури необходимото за нормално развитие на 2 деца. Резултат - едното 900 гр. и с увреждания, другото 500 гр. и с увреждания, несъвместими с живота. Докторите , вързали се на акъла й са направили експеримент и са за трепане.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Българин

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "Орис":

    Оставила е чедо, ама не я е интересувало какво ще стане с него като умре и каква ще му е "орисията"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хал хабер си нямаш

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    "Имплантират" се минимум 3 зародиша с надеждата,че все някой ще се "хване".Затова напоследък може да видиш доста тризнаци(разнояйчни)

    Коментиран от #22

  • 16 я провери

    13 12 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    дали има жени след инвитро да не са родили близнаци? това инвитро е пълна глупост но глупавите му се радват …
  • 17 аве ти нормален ли си?

    26 3 Отговор

    До коментар #11 от "Орис":

    какъв ти кураж цял живот спала сетила се предсъртно че иска да ражда?!?!? ама и вие дето и симпатизирате хич не сте добре ! да беше родила между 20 и 40 годишна възраст канто правят нормалните!
  • 18 алоо

    23 0 Отговор

    До коментар #14 от "руzcлямците":

    джендърите няма ли статия в която да не намесите русия ? голям страх голямо нещо едно време по турско не е имало такъв страх у хората както вас ви е страх от русия
  • 19 Юрист 1

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист1":

    Ами тя и без да го предпише...апартаментът се наследява от ЕДИНСТВЕННОТО И дете...дори и малолетно да е...
    Тъжа за малката...
    Дано да е жива,здрава,с късмет и успех ...напред!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Жоро

    17 6 Отговор
    Този хермафррдит ако е психиатърка тогава аз съм Брус Ли
  • 22 И краен резултат?

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хал хабер си нямаш":

    Имплантирани в болен организъм 2 зародиша от здрав генетичен материал и родени увредени деца. Това оцелялото беше с по-малко увреждания и дано всичко да е наред поне с него. Това си беше чист експеримент на самовлюбени доктори, надявайки се да спечелят световна слава, макар че в Индия има и по-възрастни. Но те имат различни генетични особености. Булгар-доктор трябваше да се покаже пред света.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 видяла бабата

    18 6 Отговор
    видяла бабата че подковават коня и тя вдигнала крака
  • 25 ПЕШО

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Лека й пръст!
    Как определяш ментално състояние по вид?! това в учебниците ли го пише! може да имаш усещане, мнение, но по вид не се поставя диагноза.

    Лошо е да оставиш сираци... но е по-добре да дадеш живот! добре е постъпила. А това , че така е станало... никой не е могъл да го предвиди. Божа работа!

    Можеше и по друг начин да се стекат обстоятествата , нали? и ако това не се беше случило, никой нямаше да помни и да знае за тази жена и за сирачето й. А сега всички са всезнайковци. трябват ни повече братя и сестри българи!
    Светло бъдеще на детето и мир на праха й на майката!
  • 26 ....

    7 15 Отговор
    И всички "праведници" се изказаха...
  • 27 Никои да не съди

    8 17 Отговор
    Жената не знаем как е протекъл живота и какво се е случило !

    Коментиран от #28

  • 28 Никой да не съди?!?

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "Никои да не съди":

    Кой от тук писалите е осъдил детето ѝ да остане кръгъл сирак на 13 години? Знам какво "щастливо" детство го чака, защото на същата възраст останах без майка, а това момиче за капак и баща няма.