Last news in Fakti

22 Януари, 2024 09:53 1 873 8

Къде е точното местоположение на древния град Вавилон?

  • вавилон-
  • местоположение

Мнозина вярват, че древният град Вавилон е бил разположен край река Ефрат в съвременния Ирак

Къде е точното местоположение на древния град Вавилон? - 1
Снимкa: Shutterstock

Древният град Вавилон е едно от най-значимите и загадъчни места в историята на човечеството. Разположен в Междуречието, този древен град бил епицентър на богатство, култура и технологичен напредък. Въпреки че времето е замъглило точното му местоположение, археолозите и историците се опитват да реконструират този загубен свят. Търсенето на мястото, където се е намирал Вавилон, представлява предизвикателство, което би разкрило множество тайни на древността.

Историята на Вавилон

Вавилон е основан около 2300 г. пр.н.е. от цар Хамурапи и става столица на Вавилонската империя. Градът се превръща в културен и икономически център, известен със своите високи стени, високоразвита земеделска система и изключителна архитектура. Славата на Вавилон достига върха си през периода на Хамурапи, който издава знаменития "Кодекс на Хамурапи" – един от първите писани закони в историята.

Местоположение

Въпреки че географията се е променила през хилядолетията, мнозина вярват, че древният град Вавилон е бил разположен край река Ефрат в съвременния Ирак. Някои изследователи и археолози са предположили, че градът може да е бил по-късно заселен в различни места, но доказателствата са ограничени. Археологическите разкопки, проведени в региона, все още не предоставят конкретни доказателства за точното местоположение на Вавилон.

Множество археолози и историци продължават своите усилия за откриване на истинското място на древния град. С технологичния напредък в сферата на картография и изследванията в областта на археологията, се надяваме, че в близко бъдеще ще бъде направено откритие, което ще разкрие тайните на Вавилон.

Докато точното местоположение на древния град Вавилон остава загадка, неговата история и влияние върху човечеството остават любопитни. Търсенето на това загубено място продължава, предоставяйки ни възможност да разширим познанията си за древни цивилизации и техните възможности, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 3 Отговор
    На мястото на Пловдив.
  • 2 шофийор на самальот

    0 4 Отговор
    Аз откъде да знам?Сигурно е някъде около Египет. Предполагам.
  • 3 Маг

    3 1 Отговор
    Шумеро- вавилонската , и египетската цивилизация са отломки от старата човешка цивилизация Атлантида ! Атлантида , от своя страна е жертва на гражданска война , за надмощие на двамата водачи на атлантите. Но , едната фракция е живеела на Сидония на Марс , където се виждат пирамидите и Сфинкса ! Фракцията от Марс е използвала оръжие въздействащо върху земното ядро , и предизвикало топене на ледовете и огромно цунами , унищожило Атлантида. Оттук и легендите за потопа ! Ако проследите историческият период , ще видите съвпадение между потопа ( 10-12 000 г.) , и създаването на старите шумерска и египетска цивилизации ( ... когато боговете управляваха лично...) ! Описанието на боговете съвпада с описанието на Атлантите - високи от 4 до 7 метра , и описанието на целта на потопа в Библията - унищожението на гигантите ! Следва нашият експеримент !
  • 4 БеГемот

    3 1 Отговор
    Глупости ...свободни съчинения Хамурапи не е основал Вавилон... градът е много по стар ,той е най известният му владетел от старовавилонският период и пръв законодател в историята като писмени закони...
  • 5 Хейт

    6 0 Отговор
    Тази статия счупи тъпомера. Не само Вавилон отдавна се счита за открит от археолозите, но дори можете да видите Вратата на Ищар пренесена в музея Пергамон (когато ходите в Берлин). От написаното няма почти нищо вярно.
  • 6 бай Даньо

    4 0 Отговор
    А къде са Содом и Гомор...

    Коментиран от #8

  • 7 Тук няма факти!

    2 0 Отговор
    А какво е открил Робърт Колдевей прези цели 125 години?
    Когато сте толкова неграмотни - не пишете! Просто не пишете!
  • 8 супер дупер

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "бай Даньо":

    В колективният запад - отсам и оттатък Голямата вода.