Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 13:56 1 208 7

Кои са най-мръсните предмети от ежедневието ни?

  • мръсно-
  • замърсяване-
  • мръсни повърхности-
  • предмети-
  • бактерии

Смартфонът и парите са сред най-мръсните вещи, които докосваме всеки ден

Кои са най-мръсните предмети от ежедневието ни? - 1
Снимка: Shutterstock

В ежедневието си влизаме в контакт с безброй повърхности и предмети, много от които са носители на микроби и бактерии, които лесно могат да се прехвърлят върху ръцете ни. Знаем, че за да избегнем ненужните патогени, поддържането на добра хигиена е от решаващо значение, но е важно и да сме наясно кои са седемте най-мръсни предмети, които докосваме всеки ден.

  1. Смартфони: Личните ни смартфони са развъдник на бактерии. Проучванията показват, че средностатистическият смартфон приютява повече микроби, отколкото тоалетната чиния. Постоянното боравене с тях и излагането им на различни повърхности превръщат тези устройства в свърталище на бактерии, включително патогени, които могат да причинят заболявания.
  2. Пари: Парите и монетите са обект на постоянна размяна, те преминават през различни лица и места непрекъснато. Тази постоянна циркулация прави парите едно от най-мръсните неща, които докосваме редовно. Те могат да бъдат носители на широк спектър от бактерии и вируси, което представлява риск за тези, които редовно боравят с тях.
  3. Бутони на асансьори: Асансьорите са места с висока интензивност на движение, а бутоните в тях натрупват микроби от безброй пръсти. Тъй като хората натискат тези бутони през целия ден, те се превръщат в развъдник на бактерии, включително такива, свързани с респираторни заболявания.
  4. Колички за пазаруване: Количките в супермаркетите се докосват ежедневно от много хора, а в много магазини те не се почистват редовно. Изследвания са установили, че дръжките на количките за пазаруване могат да са носители на бактерии като E. coli и други вредни микроби, което излага купувачите на риск от заразяване.
  5. Клавиатури на банкомати: Подобно на бутоните на асансьорите, клавиатурите на банкоматите често се докосват от много хора и техните повърхности могат да се превърнат в убежище за микроби. Хората често използват банкомати, без да си измиват ръцете веднага след това, което допринася за разпространението на бактерии.
  6. Повърхности в градския транспорт: Парапетите, седалките и други повърхности в превозните средства на обществения транспорт се докосват ежедневно от безброй пътници. Тези повърхности могат да бъдат носители на вируси и бактерии, особено през грипния сезон, поради което е важно да се практикува добра хигиена на ръцете след използване на обществения транспорт.
  7. Компютърни клавиатури: Независимо дали са вкъщи или в офиса, компютърните клавиатури се използват често и с течение на времето могат да натрупат мръсотия и бактерии. Редовното почистване е от съществено значение за предотвратяване на натрупването на вредни микроби, които могат да доведат до заболявания.

За да се сведе до минимум рискът от инфекция, е изключително важно да се спазват добри хигиенни навици, включително редовно миене на ръцете със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце, съветва actualno.com. Освен това почистването и дезинфекцирането на тези често докосвани повърхности може да помогне за намаляване на разпространението на микроби. Познавайки най-мръсните предмети и повърхности, които докосваме ежедневно, ни помага да се предпазим навреме от нежелани замърсявания и бактерии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-мръсните предмети в....

    4 6 Отговор
    Ежедневието ни... Са русофилите-путинисти....

    Коментиран от #4

  • 2 Гертруд

    3 0 Отговор
    Моите са други - 🥒🍌 и 🥕
  • 3 Сила

    6 0 Отговор
    Аз се чудя защо има толкова мръсници навсякъде в БГ то, а то било заради парите и телефоните !!!
  • 4 Смех

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Най-мръсните предмети в....":

    Явно си бършеш барабана с вестник- Лична драма 😂😅😀

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.