Last news in Fakti

6 Април, 2024 16:19 978 10

До 11 млн. тона пластмасови отпадъци има на океанското дъно

  • пластмасови отпадъци-
  • океанско дъно-
  • замърсяване

Всяка минута във водите попада количество колкото един камион за боклук

До 11 млн. тона пластмасови отпадъци има на океанското дъно - 1
Снимка: Shutterstock

До 11 милиона тона пластмасови отпадъци има на океанското дъно, показва съвместно изследване на експерти от Националната научна агенция на Австралия и университета на Торонто, Канада, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всяка минута във водите попада количество колкото един камион за боклук, натоварен с пластмаса, уточнява Юрикалърт. Тъй като се очаква до 2040 г. употребата ѝ да се удвои, от решаващо значение за опазването на морските екосистеми и дивата природа е да се знае къде и как попадат тези отпадъци.

Д-р Денис Хардести от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания, казва, че за първи път се прави оценка на количеството пластмасови отпадъци, натрупвани на океанското дъно, преди да се раздробят на по-малки парчета и да се смесят със седиментите там.

"Знаем, че милиони тонове подобни боклуци влизат във водите всяка година, но не бяхме наясно колко от това замърсяване стига до океанското дъно", казва Хардести. "Открихме, че то се е превърнало в … резервоар за по-голямата част от отпадъците, като се смята, че между три и единадесет милиона тона пластмаса потъват на океанското дъно", допълва Хардести.

Хардести отбелязва, че и преди е правена оценка на микропластмасата на дъното, но новото изследване разглежда по-големи предмети - от мрежи и чаши до найлонови торбички и всичко с големина между тях.

Замърсяването с пластмаса на океанското дъно може да бъде до 100 пъти по-голямо от количеството боклуци, плаващи на повърхността според последните оценки, казва Алис Чжу, докторант в университета на Торонто и ръководител на проучването.

"Повърхността на океана е временно място за пластмасата, а ако успеем да спрем навлизането ѝ във водите, то количеството ще намалее", смята тя.

Получените данни са използвани за създаване на два прогнозни модела за оценка на масата и разпределението на пластмасата на океанското дъно. Единият се основава на информация, получена от дистанционно управляеми апарати, а другият - от дънни тралове.

На базата на данните от дистанционните апарати е изчислено, че на океанското дъно се намират от три до единадесет милиона тона пластмаси.

Резултатите показват също, че тези отпадъци се струпват около континентите - приблизително половината (46%) от предполагаемото количество пластмасова маса на дъното на Световния океан се намира на дълбочина над 200 м. В дълбините между 200 и 11 000 метра е останалата част от прогнозните отпадъци (54 %), показват моделите.

Въпреки че вътрешните и крайбрежните морета заемат много по-малка площ от океаните (11% срещу 56% от цялата територия на нашата планета), то в тези райони вероятно има толкова количество пластмасови отпадъци, колкото и в останалата част от океанското дъно.

"Тези открития помагат да се запълни дългогодишната празнина в знанията ни за пластмасата в морската среда", казва Алис Чжу. Според нея те ще допринесат за усилията за намаляване на източниците на замърсяване и възстановяване на околната среда .

Резултатите от проучването са публикувани в Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    15 2 Отговор
    преки виновници са производителите на масови пластмасови опаковки и изделия ! не натоварвайте с вина и финансово потребителите, както винаги !

    Коментиран от #3, #7

  • 2 истината

    18 5 Отговор
    Краварите да ходят да си ги събират , защото те са най големите замърсители .

    Коментиран от #8

  • 3 Госあ

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "свидетел":

    Тук съм абсолютно съгласен ! Специално за България, освен цялата разруха, с демокрацията като екстри дойдоха дпс и пластмасата която замести амбалажната хартия, стъклото и платнените торби за многократна употреба.
  • 4 Госあ

    1 1 Отговор
    Имам забележки и съм китайският комунизъм, недопустимо е да присъства реклама на каквото и да е и да се залага на опаковка и външен вид. Също така, не би трябвало да се насърчава и свръхпотребление. И това образованите и умни китайци го отчитат също. Разбирам, че с пазарната икономика стават глобален играч, но ми се иска да вярвам че вбъдеще, когато утвърдят напълно позициите си, ще преминат към планова икономика каквито заявки някои правят.
  • 5 Пак псевдо статистика

    8 3 Отговор
    Като е на дъното на океана как я измериха, че е 11тона? И колко е вместимостта на камион, че на всяка минута да разтоварване в океана? Еколозите се оказаха най-големите измамници, играещи си със страховете на хората и спиращи развитието на "важните" места на планетата.
  • 6 Факти

    1 2 Отговор
    Значи спокойно можем да загърбим петрола. Имаме предостатъчно пластмаса за рециклиране. Западът е на ход. Предстои нова индустриална революция. Русия без петрол се връща в средновековието.
  • 7 познайте кои

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "свидетел":

    Виновни са държавите, чиито население не знае какво е кофа за смет. Изхвърлят си боклуците в реките, а оттам водата ги носи в океаните.
  • 8 Факти

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    Ще те разочаровам, но най-големите замърсители са Индия със 127 млн кг за миналата година, следвана от Китай със 71, Индонезия с 53, Бразилия с 38 и Тайланд с 23. САЩ са на незавидното осмо място със само 2. Любимият ти Брикс задръства океана с пластмаса, а в сравнение с него, Запада хвърля само трохи.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Германия е вторият производител на пластмаса след Китай и ако отнесем нещата към площ и население, германците изпреварват с много Китай. Освен това, тия мантри със замърсителя Китай някак не вървят, защото там произвеждат за целия свят. Но както вече писах, надявам се постепенно да регулират нещата не само за Китай но и за БРИКС и да спрат да произвеждат и харчат ресурс за запада
  • 10 Бай иван

    2 0 Отговор
    Питайте параходчиите....колко се хвърля и какво в океаните и моретата...цифрата...немож я събра на един лист......умираме бавно..като същества