Last news in Fakti

12 Април, 2024 16:28 922 6

Изследване: Смартфоните са 6 пъти по-мръсни от тоалетната чиния

  • телефони-
  • смартфони-
  • мръсотия-
  • мръсно-
  • тоалетна чиния-
  • тоалетна

Шест от всеки десет души използват телефоните си в банята, а 15% от анкетираните признават, че не си мият ръцете след всяко посещение на тоалетната

Изследване: Смартфоните са 6 пъти по-мръсни от тоалетната чиния - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване на компанията за хигиена Initial установи, че мобилните телефони могат да бъдат шест пъти по-замърсени от тоалетните. След като анализирали повърхността на 52% от телефоните, изследователите установили сериозно микробно замърсяване. При един от телефоните нивото на микробно замърсяване е било 558% по-високо от това на тоалетна чиния, съобщава Central News Service.

Проучването разкрива и тревожния факт, че шест от всеки десет души използват телефоните си в банята, а 15 процента от анкетираните признават, че не си мият ръцете след всяко посещение на тоалетната. Освен това около две трети от родителите са забелязали, че децата им пъхат телефоните в устата си.

В отговор на тези констатации експертите от Initial настоятелно препоръчват редовно миене на ръцете, особено след използване на тоалетната, и почистване на телефоните с антибактериални кърпички. За определяне на нивото на микробно замърсяване са използвани стерилни памучни тампони и бърз АТФ анализ.

Въпреки че подчертава значението на хигиената на мобилните устройства, проучването предупреждава за потенциалните рискове за здравето, свързани с честата употреба и контакта на телефоните с кожата на лицето. В тази връзка поддържането на чистотата на телефона действа като ключов фактор за предотвратяване на разпространението на инфекции и за цялостното здраве.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    7 0 Отговор
    Бе от баце по-голем мръсник нема. Па вие си пишете, де, нема лошо.
  • 2 не всички

    5 0 Отговор
    Да ама само тези които вибрират.
  • 3 Крумов

    3 1 Отговор
    Вчера рязко полудех, пъхнах си смартфон в устата и тоалетна чиния - кви глупости - организма има защитни реакции, трябва да си съвсем кекав да се разболееш от нещо.
  • 4 11111

    3 0 Отговор
    Само така си мислят. Не са виждали мия кенеф.
  • 5 Айшит

    3 1 Отговор
    Свалете си приложение срещу вируси и бактерии.
  • 6 3763722727

    2 0 Отговор
    То е ясно ,че са мръсни,патогените да не ходят по дърветата ,те са част от биосферата на човека.Човека си е ходещо биологично патогенче,животните нямат толкова по себе си ,за тва дето мине човек нищо не расте.