Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 14:58 1 960 1

"Безобидни" навици, с които не осъзнаваме, че вредим на мозъка

  • памет-
  • мозък-
  • вредно-
  • навици-
  • вредни навици

Ето кои навици да избягваме, за да запазим паметта и мозъчните функции

"Безобидни" навици, с които не осъзнаваме, че вредим на мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Невролозите често чуват следния въпрос, който звучи колкото смешно, толкова и сериозно: "Оглупяваме ли с възрастта?". Истината според специалистите е, че с напредването на годините много хора забравят, и то все по-често.

Добрата новина е, че можем от рано да се погрижим за здравето на мозъка си, както и за паметта, като избягваме четири често срещани навика, за чиито вредни последици не подозираме.

Правим твърде много неща едновременно

Хората получаваме информация за света около нас благодарение на област от мозъка, наречена префронтален кортекс. Префронталната функция и способността ни да се фокусираме обаче често отслабват с годините. А когато правим твърде много неща едновременно с идеята да сме максимално ефективни, всъщност си вредим, пише lifestyle.bg.

По този начин натоварваме функцията на префронталния кортекс и увреждаме паметта си. За да противодействаме на това негативно влияние, е нужно да балансираме задачите през деня си с достатъчно време за почивка, с която да презаредим.

Не си набавяме достатъчно сън

Количеството и качеството на съня, който получаваме, често намаляват с възрастта поради различни причини. А когато спим, мозъкът ни работи усилено. Спомените също се активират и се създават връзки между различните събития, които сме преживели.

За да си осигурим качествен сън и да се погрижим да имаме услужлива памет с годините, е необходимо да избягваме времето пред екраните, тежките храни, кофеина и алкохола точно преди лягане.

Монотонност

Песен, която не сме чували от гимназията, или миризмата на ястие, което баба ни е готвила, може да предизвика ярък епизодичен спомен. Това работи само ако имаме преживявания, които са свързани с различен контекст, а не толкова с монотонни преживявания. Ако прекарваме по-голямата част от седмицата си на бюро, редувайки изпращане на имейли с преглеждане на съдържание в социалните мрежи, е нормално накрая да си дадем сметка, че не помним много.

За да стимулираме паметта си, е добре да прекарваме време навън, с различни хора, посещавайки различни места и изпробване на нови преживявания. Всичко това ще ни предостави възможности за изграждане на трайни спомени, пише CNBC.

Прекалена увереност в способността ни да помним

Всички сме попадали в ситуация, при която след запознанство мигновено забравяме името на човека срещу нас. Предизвикателство е и ученето на чужд език, което също е свързано със запаметяване. Често обаче надценяваме възможностите на мозъка си и дълго време не си правим труда да си припомняме наученото.

Добро упражнение, с което да тренираме паметта си, е да си припомняме новата информацията минути по-късно, след това отново един час по-късно и така отново докато вече сме уверени в знанията си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    5 7 Отговор
    Путинофилията също вреди на мозъка.