Last news in Fakti

13 Април, 2024 11:29 1 491 22

9 навика, които ви пречат да забогатеете

  • навици-
  • забогатеете-
  • финансова грамотност

Финансово грамотните хора не правят импулсивни покупки, възползват се от изгодни банкови депозитни програми и винаги знаят какво и колко ще им струва

9 навика, които ви пречат да забогатеете - 1
Снимкa: Shutterstock

Бедността не е порок, но в нея има малко приятно. Нека да разберем защо заплатата никога не е достатъчна за всички удоволствия на живота. Живеем в ерата на коучинга, успешните блогъри и вниманието. В интернет редовно се появяват доволни лица, които говорят на фона на луксозно обзаведени апартаменти за важността на позитивното мислене и спазването на определени ритуали по пътя към щастлив, проспериращ живот, пише flagman.bg.

Но нито оптимистичното отношение, нито четенето на специализирана литература, нито ежедневното посещаване на лекции от финансови гурута нямат особен смисъл, ако човек следва сляпо т. нар. навици на бедността. Става дума за неочевидни действия или начини на мислене, които ни пречат да забогатеем. Готови ли сте да се тествате?

Липса на финансова грамотност

Това означава набор от умения и знания, благодарение на които ние не само изразходваме доходите си рационално, но и разумно спестяваме част от тях за бъдещето, като постепенно увеличаваме първоначалната сума и образуваме „възглавница“. Финансово грамотните хора не правят импулсивни покупки, възползват се от изгодни банкови депозитни програми и винаги знаят какво и колко ще им струва. За да се присъедините към техните редици, е важно да се придържате към две правила: вземете предвид всичките си приходи и разходи и ги анализирайте. Да, да, важно е не просто да се констатира липсата на спечелени пари за необходимите неща, а да се разбере защо това се случва, и то постоянно.

Потребителско мислене

Той е често срещан и изключително труден за изкореняване. Човек с потребителско мислене винаги търси максимална полза за себе си и вярва, че всички са му длъжни. Но в преследването на ниски цени, промоции и отстъпки умът се замъглява, така че е лесно да не забележите какво наистина се крие зад всичко това. Висококачествените продукти от доверени производители, разбира се, имат подходяща цена, така че няма да можете да излъжете всички, включително и себе си. Готовността да надплатите за достойно нещо или услуга, когато можете да спестите пари от него, говори за рационалност, финансова грамотност и добро отношение на човек към себе си или към другите (ако говорим за закупуване на подарък).

Страх от отказ от стабилност

Често се стремим към стабилност, свързвайки я с комфорт и сигурност. Например, страхуваме се да прекъснем дългогодишна връзка с токсичен партньор и да влезем в нова връзка, избираме курорти за почивка, които сме посещавали много пъти, не напускаме нелюбима нископлатена работа само защото се страхуват да вземат нов. Защо да поемате нов риск, когато можете да следвате вече утъпкана пътека? Експертите уверяват, че това е грешен подход към живота: той ни лишава от нови постижения, успех и материално богатство. Няма защо да се страхуваме от неизвестното, защото то съдържа толкова много приятни неща: нови познанства и отговорности, открития и върхове, които няма да бъдат покорени, докато не се втурнем към тях с високо вдигната глава.

Има много „лоши“ навици. Ето най-често срещаните от тях:

  • закупуване на фалшификати;
  • спестяване от храна;
  • постоянни искания за обратно обаждане;
  • необмислено взимане на заеми;
  • изпразване на портфейла ви в деня на получаване на заплатата ви;
  • желанието да спестявате, вместо да печелите повече;
  • чувство за съжаление към себе си и живота си;
  • липса на любов към бизнес, който генерира доходи;
  • страх да напуснете зоната си на комфорт, да изразите себе си и своите таланти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крумов

    8 2 Отговор
    Хляб и пасти, ясно - на един - "Булгартабак", по случайност, на друг - цяла кофа.

    Впрочем - трудовите навици са нещо приятно - работил съм в авто-ремонтен завод. Еми - да - не са мои камионите, не са мои нещата - но е приятно.
  • 2 най вече и преди всичко

    14 3 Отговор
    Основният навик , който ни пречи да забогатеем е навикнулева инфлация а да гласуваме за най големият лъжец (за справка - ПП/ДБ) , който ни обещава най невероятните неща (борба с корупцията , прозрачно управление , професионализъм , коректност , разумно разходване на публични средства , борба с шуро-баджнащината , нулева инфлация , огромни външни инвестиции , смислена съдебна реформа , работаща здравна , образователна и правоохранителна система , увеличени на пенсии и заплати , спад на цените във всички сфери , честна и почтена администрация и ... едно "изчегъртване") , ако не правим повече така (т.е. - да не гласуваме за перманентни лъжци , крадци и схемаджии) , може и да забогатеем .
  • 3 гост

    21 0 Отговор
    Най-лошият навик да работите за малко пари ,както беше казал един наш бизнесмен никой работодател няма да ви плаща толкова че да станете богати
  • 4 най вече и преди всичко

    13 2 Отговор
    Основният навик , който ни пречи да забогатеем е навика да гласуваме за най големият лъжец (за справка - ПП/ДБ) , който ни обещава най невероятните неща (борба с корупцията , прозрачно управление , професионализъм , коректност , разумно разходване на публични средства , борба с шуро-баджнащината , нулева инфлация , огромни външни инвестиции , смислена съдебна реформа , работаща здравна , образователна и правоохранителна система , увеличени на пенсии и заплати , спад на цените във всички сфери , честна и почтена администрация и ... едно "изчегъртване") , ако не правим повече така (т.е. - да не гласуваме за перманентни лъжци , крадци и схемаджии) , може и да забогатеем .
  • 5 Пич

    14 3 Отговор
    Парите са важни , но не за да ги трупаш самоцелно , а за да ги харчиш с кеф , за хубави моменти с хубави хора!
  • 6 перхидролената кривоноска милионерка ли

    3 1 Отговор
    за да ни поучава за навиците, които ни пречат да забогатеем, хахахах Ганю от Шуминския да не я е позлатил, хахахахахахах
  • 7 инж. Ганчо Илков

    8 1 Отговор
    "Икономисти" учат Българина как да Спестява. Да, това е нормално, но в Нормална Страна, с Пазарна Икономика, Неполитизирано Върховенство на Закона, в Която Доминира Волята на Народа - Суверен. Когато Държавата Краде Социалните Фондове, а след това Фалира, когато Залъгва Гражданите с "Мотиви" за Масово Участие в Масовата Приватизация, а след това Мълчи за Неплащането на Дивиденти от Приватизационните Фондове, Когато с Откраднатите Финанси прави Изкустени Бизнесмени и Кредитни Милионери, когато дава Пенсии на Пенсионерите, колкото да не Умрат от Глад, а Управниците правят Рожденни Дни на Внучетата на Стойност двугодишна Заплата или Тригодишна Пенсия, когато Заявява че Публичните Финанси не позволяват Повишаване на Минималната Заплата и Пенсия, тогава Препоръките - как да се Забагатее отиват по Дяволите. Чист Популизъм. Реалните Икономисти Експерти Разработват Реални Икономически Програми, с Реални Социални и Икономически Реформи. Другото е Празни, но Дразнещи Думи. Бай Ганьо търси Келепира. Той не е Реформатор.
  • 8 чекмеджи ефендита

    4 1 Отговор
    които ви пречат да забогатеете и да сте най бедните в европа преизбирани от наивни последователи и пенционери останали без коледна и великденска добавка
  • 9 Сила

    6 2 Отговор
    ЖЕНИТЕ..... те много пречат на забогатяването...... после и децата също........ Има и алкохол, кокаин, хазарт и разни други хобита
  • 10 Саваж бейби

    4 1 Отговор
    Едно семейство което се издържа само две заплати с дете/ца без да има наследство или да му помогне родители да се накъса да прави схеми и счетоводството по смъртно не може да забогатеят. Като се има в предвид заплатата, цени в магазина за храна и дрехи,техника...данъци, ток,ддс....няма как да се случи!Една риба и едно парче хляб не маже да нахрани 5 души примерно, има го написано само в разни стари писания от тарикати хора за времето си.Вече ако си получил голямо наследство и го профукаш защото не си добър с алгебрата е друго,като цяло математиката е най важното нещо на земята,всичко е математика другото не е толкова от значение

    Коментиран от #13

  • 11 Бедняк

    6 0 Отговор
    А бе ако дядо ми беше генерал от ДС и да носи куфари с пачки у дома, нямаше да има смисъл да чета тая статия, пък дори и да се казвах Серсемджиев.
  • 12 Колко. магистрали има в БГ?!

    2 1 Отговор
    Много са!?
  • 13 Пич

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Саваж бейби":

    Здравейте скъпа приятелко! Мисля , че най добре живе средната класа. Много богатите са като много бедните , имат купища проблеми , само където са от различно естество. Ако човек успява да живее добре с парите , които е изкарал почтено , значи всичко е наред. Няма по добър живот от този!

    Коментиран от #15

  • 14 Име

    0 0 Отговор
    Който обича, небето се отваря за него!
  • 15 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Абсолютно си прав,често съм си задавала въпроса какъв паталогичен проблем се отключва при супер богатите ?Недоумявам как е възможно да те радват на диаманти и скъпи дрехи които често са смешни/новата мода /едно постоянно пазаруване на едни и същи неща само че различен цвят или модел,да живееш в имение например с 15 стаи или много голямо със стаи в които не си влизал или минаваш 1 път на месеца на разходка,разни скъпи коли ,яхти..ми то писва в момента когато го купиш имаш го е и а можеш и без яхта не е от значение ?? ?подръжка ??и това за двама души или семейство а в същото време кооперации с по малка квадратура където живеят примерно 100 човека ?Естествено богатите нямат приятели само такива които гонят интерес или им мисли негатив.Обкръжен от фалш и много скука ,на практика парите не можеш да ги вземеш на другия свят след смъртта, следователно нещо трябва да се промени ,нещо не е в ред на нашата планета скъпи мой приятелю
  • 16 японец

    5 1 Отговор
    Откакто прескочих трапа , мисленето ми се промени и разбрах , че всичко може да свърши за един миг . От тогава насам не спестявам нищо .Едва ли ще ме раберете .
  • 17 Пич

    6 2 Отговор
    Има една древноримска поговорка - "Когато боговете особено много намразят някого , започват да му изпълняват желанията" ! А някои хора не знаят какво може да ги направи истински щастливи , затова се концентрират върху парите. А най истинските и ценни неща в живота не могат да се купят. Не може да си купиш любов и приятели , с което да се насладиш на много красиви моменти. Може да купиш секс и ласкатели , и да слушаш техните лъжи. Животът ни дава шанс да поправим определено количество грешки , но няма време за много разтакаване!

    Коментиран от #18

  • 18 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Значи, ако си прав в случая илиза най мъдър Буда ?!Въпреки че ти не го обичаш много и казваш студени хора които споделят тази логика описана в будизма. .. отделно разните клонове имат разтегливи неща. Но мисълта ми е в началото бил е принц/извънземен ? ,или поне пише че не бил като земляните а баща му го пазил в двореца далеко от човешкото страдание,когато излиза знаеш какво вижда болен...и решава да се откаже от единия си живот за да потърси разрешение за човешките проблеми тук на Земята, и за промяна на кармата какво се казва в дз.будизма и парите ,славата,богатства всичко е временно,илюзия ,дори да не го загубиш ти богатството или внуците го профукат пропускаш това от живота което и ти казваш ,мислиш като мен

    Коментиран от #19

  • 19 Пич

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Като цяло разглеждам с подозрение всички религии. Според мен никога не възникват за нещо повече , освен контрол върху човеците. Незнам доколко сте запозната с тъмнината в будизма! Например , Бодхидарма убива над 1000 човека с убождане на игла , за да открие слабите точки в човешкото тяло. По времето на Ода Нобунага , дзен будизма в Япония е бил толкова алчен за пари и власт , та е представлявал заплаха за самия Ода! Затова Нобунага е бил принуден да нападне планината Хией , и да воюва с всички Дзен - будисти. Отделно внасянето на понятието " карма " освобождава всички зли хора от жестокостите , които правят. Незная доколко сте запозната с хиндуизма , ако не - ще ви бъде интересно. Там се говори за истински извънземни , богове , летящи градове , технологии и мощни оръжия , и куп други интересни неща. И ще ви е още по интересно , да го сравните с будизма.

    Коментиран от #20

  • 20 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пич":

    Точно това имах предвид, в момента когато нещо хубаво се появи полезно за човек,интелигентно ...Някой с цел идва и го съсипва тоест срива авторитета и значението за това споменах принца не после другите неща които се случват. Като цяло не съм набожна тоест не религия само идеи от будизма, но искаме или не сме подвластни на физични /химични закони всичко е енергия и вибрация .Така че искам или не пак се връщам на медитация,концентрация, нирвана...=на идеята Буда ,при положение че съм чела и другите рел..и, там има само много приказки за запълване на време в някоя кръчма или на пикник ако няма за какво да говориш с някой разпъваш локум и вече до колко се върже човек на фантазия определено е ставало преди хората не са ходили на училище, не са излизали в чужбина, нямало е интернет...само в един затворен кръг едно и също всеки ден

    Коментиран от #21

  • 21 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    Съвсем вярно. И до ден днешен никой не е направил повече зло на човеците , от другите , религиозни човеци. И до сега може да видим араби и евреи , подвластни на свръх религиозност, как се избиват безжалостно. Тези хора не изпитват никаква вина за злодеянията които извършват , защото " техният Бог" им е казал , че са праведници , защото избиват неговите врагове. Луда работа !!! Сякаш не познават , че и другите са човеци! А същевременно фарисействат , как тяхната религия е човеколюбива , а те - добри човеци. Всъщност , доброто и злото живеят заедно в човешката душа , и от нас зависи кое ще предпочетем да нахраним , и кое ще заключим дълбоко. Иначе , в религиозните писания може да намерим оправдание и за злото , което правим. Навремето , папа Урбан казал на кръстоносците - Deos Vult ! И те избивали не само арабите , но и християните без никакво угризение и съчувствие. Колко интересно! От една страна претендираш да си християнин , а от друга разграбвал църквите на Константинопол ?! Като сегашното одобрение на гей браковете , които ясно са забранени в Библията! Какво лицемерие !?

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.