Last news in Fakti

19 Март, 2024 09:54 1 635 11

5 навика, които ще ви помогнат да станете богати

  • навици-
  • да станем-
  • богати-
  • финанси

Ако чувствате, че във финансовата ви сфера има застой, определено е време да промените нещо

5 навика, които ще ви помогнат да станете богати - 1
Снимкa: Shutterstock

Предлагаме ви няколко съвета от бизнес коуч, които ще ви помогнат да увеличите доходите си значително.

Ако чувствате, че във финансовата ви сфера има застой, определено е време да промените нещо. Да видим кои финансови навици помагат да се увеличат доходите с 30-50% годишно и да се чувствате комфортно.

Животът ни до голяма степен е подчинен на повтарящи се програми на поведение. Действайки по един или друг начин, имаме определени резултати. Ако всичко ви устройва, тогава не можете да промените нищо. Но ако жадувате за подобрение, тогава си струва да започнете със собствените си навици.

Формирането на финансови навици трябва да започне с основното: разбирането, че парите са енергия. Реалността зависи от това как знаем как да създаваме и управляваме тази енергия около нас: дали ще живеем в изобилие или от заплата до заплата.

Навик 1: Поддържайте състоянието на ресурсите

Ръстът на доходите не зависи от нивото на заетост. Няма нужда да работите сто пъти повече, без почивни дни и почивка. Напротив, трябва да сте находчиви. За жените това е един от основните компоненти на успеха. Това е първият навик, който ще ви помогне да достигнете ново финансово ниво.

За да се приведете в ресурсно състояние и да останете в него, трябва да разберете по какъв начин да отидете до него: какви действия, обекти и събития ви дават енергия.

Ето една проста практика. Вземете лист хартия и го разделете на две части. В първия трябва да напишете до 50 различни действия или ситуации, които ви носят чувство на удовлетворение и щастие, прилив на сила и енергия. Това може да бъде фитнес, йога, различни физически и духовни практики, ритуали като сутрешно кафе в тишина, време с любимите хора, масаж, грижа за себе си, пазаруване и много други. Това ще бъде само вашият комплект, всеки има свой собствен такъв.

За да попълните втората колона, мислено се върнете назад 1-2 седмици назад. Помислете и запишете какво ви отнема енергията. Може би прекарвате твърде много време на път, рутинна работа, някой човек или среда, място. След като определите местата, през които протичат вашите сили, е необходимо да дадете решение близо до всяко от тях: можете да опитате напълно да изключите нещо, да делегирате нещо. Основното е да се опитате да сведете до минимум изтичането на енергия, доколкото е възможно.

В резултат на тази практика ще можете да разберете какво ви дава ресурс и какво ви отнема. В бъдеще ще трябва да увеличите обема на положителните действия и да намалите присъствието на това, което отнема сила. Не забравяйте, че състоянието на щастие и вдъхновение привлича напълно различна финансова енергия в живота ви.

Навик 2: Планирайте събития, които зареждат с енергия

Ако не знаете какво ще се случи с вас през даден месец и списъкът с планове е празен, тогава нищо няма да се случи. И в същото време ще има достатъчно пари за покриване на основни нужди.

Навикът да планирате добрите времена и разходите ще ви помогне да създадете живота, който искате. Когато в плана се появят събития или проекти, които ви изпълват и за които с удоволствие харчите пари, финансовото ви състояние ще се коригира. Парите идват именно под желанията и мечтите.

Когато правите план, бъдете конкретни. Например:

  • Искам да летя до Дубай през януари за две седмици;
  • Искам да направя ремонт и да купя [списък] през следващите три месеца;
  • Искам да изкарам курс, който започва на [дата] и струва [цена].

Това ще ви помогне не само да сте наясно с желанията си, но и да видите възможностите, които се разкриват пред вас. Основното нещо - в процеса на изграждане на планове, не се замисляйте много-много дали е реалистично: дали можете на тези дати или дали ще имате достатъчно пари. Важно е да формулирате мечтата си и да направите поне малки стъпки в нейната посока.

Дори малките стъпки към една мечта ще формират поток от парична енергия. Като фиксирате целта и се доближавате до нея чрез първите действия, вие показвате на мозъка защо трябва да се напряга и каква ще бъде наградата. Това ще изведе мислите ви на следващото ниво.

Навик 3: Бъдете финансово любопитни

Задайте си въпроса "Знам ли колко струва ...?" и заместващи променливи:

  • Най-скъпият апартамент и къде се намира;
  • Най-скъпата кола и кой е собственикът ѝ;
  • Най-скъпата хотелска стая и къде се намира;
  • Най-скъпата бутилка шампанско.

Може наистина да не е най-скъпият в света, но ще ви струва прекомерно висока сума за вашето ниво на доходи. Подобно любопитство ще разшири вашите финансови граници. Често издигаме блокове пред себе си, вярвайки, че са необходими много пари, за да изпълним една мечта. Например, някой мечтае да има моминско парти на яхта, но се отказва от мечтата, защото смята, че е много скъпо. Всъщност се оказва, че наемането на яхта на час е съвсем приемливо и при силно желание може да си го позволите.

Да проявите любопитство и да разберете колко струва нещо, което харесвате и какво ви е необходимо, за да го купите или поръчате - това ще бъдат първите стъпки към мечтата, за която стана дума в първия навик.

Навик 4: Бъдете финансово дисциплинирани

Има различни модели за управление на получените пари. Започнете с минимална програма:

  • Поставете 10% от всеки доход във финансова въздушна възглавница. Това трябва да се прави по всяко време, независимо от дохода;
  • Още 10% от получените средства следва да се инвестират в развитие.

Например, можете да изкарате курсове за инвестиции и криптовалута или да си купите книга за личните финанси. В момента има много инструменти за разработка. Хората, които не виждат смисъл в тях и ги възприемат като пилеене на пари, винаги ще гледат с интерес и завист на онези, които се развиват, инвестират в себе си и берат плодовете.

Като подобрите собствената си финансова грамотност, вие ще намерите инструменти, които ще ви помогнат да мащабирате и увеличите доходите си в бъдеще. Разбира се, парите могат да се дават на професионалисти за управление, но вие сами трябва поне в общи линии да разберете как работи. Да, в началото е желателно да правите всичко със собствените си ръце.

Навик 5: Увереност в собствените си умения и способности

Парите са много тясно свързани с това как се чувствате. Ако сте уверени в собствените си способности, професионализъм и стойност, а също така осъзнавате, че наистина носите резултати на вашите клиенти или работодатели, тогава ще имате пари и просперитет.

Лесно упражнение, което ще ви помогне да повярвате в себе си

Запишете на лист 100 от вашите умения и постижения, започвайки от раждането си. Например „Научих се да чета на 4 години“, „Участвах в състезание по танци“, „Мога да свиря на цигулка“ или ако става въпрос за работа, тогава „Сключих договор за голяма сума. ” Този списък ще ви помогне да осъзнаете докъде сте стигнали, колко големи постижения има и какъв силен специалист или експерт сте.

Това е начин да се вгледате дълбоко в себе си и да извадите наяве дори това, което някога сте крили, смятайки го за незначително. По-близо до 30-та точка може да се появи усещането, че няма нищо друго добро, но тогава в съзнанието изплуват нови факти, които могат да бъдат добавени към списъка.

Ако не виждате постиженията си или ги обезценявате, съмнявате се, излъчвате енергията на несигурността. Той е на ниски вибрации и няма да ви донесе желаните резултати: ще получите или много малко, или нищо. Но когато разберете своите силни страни и постижения, всичко започва да се нарежда от само себе си.

Разбира се, само желанията не са достатъчни. Но въвеждането на правилните навици в живота ви вече е истинска стъпка към тях. Започнете и след месец ще се радвате на напълно различни финансови резултати.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еднопосочен билет

    10 2 Отговор
    Емигрирайте по-далеч от тикволандия, за да не можете да се връщате по-често от веднъж на десет години. Примерно на юг от екватора.

    Коментиран от #4

  • 2 мдаа

    11 3 Отговор
    Подходящо четиво за комплексарите във форума. За тях жените винаги преследват мъжете за пари. Не е важно,че не впечатляват с други качества. 😏
  • 3 ревизор

    11 1 Отговор
    Ако си имаш богати мама и тати. Или ти се паднат от лотарията няколко милиона.
  • 4 хе хе

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еднопосочен билет":

    Може и по-лесно да стане! Изметете тиквите, и без това са на преклонна възраст!
  • 5 Ден

    7 1 Отговор
    бла бла бла бла бла хахаххаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "кулинарно":

    Запуши си семеринга, най-добре ще е за теб, ама направо на тиквички минавай.

    Коментиран от #9

  • 9 спокойно

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Aлфа Bълкът":

    Ще ти запуша и семеринга, но преди това трябва да извадиш предишния оттам!

    Коментиран от #10

  • 10 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "спокойно":

    Явно си жена, хал хабер си нямаш какво е семиринг! Е поне пикаеш клекнала. Но каква полза от това, след като си опикаваш краката???
  • 11 Гергана

    0 1 Отговор
    Аз съм достатъчно некадърна, за да си изкарвам сама парите, затова плащам жълти стотинки на глупаци, да ми подсигуряват кефа и харчлъците.