Last news in Fakti

16 Март, 2024 12:46 1 711 18

Народни поверия и легенди за щъркелите

  • щъркели-
  • поверия-
  • легенди-
  • пролет

Защо у нас толкова много се тачат тези дългокраки птици

Народни поверия и легенди за щъркелите - 1
Снимка: Shutterstock

Най-широко разпространената традиция, свързана с българския фолклор, е носенето на мартеницата в началото на пролетта. Сваля се чак тогава, когато се види първият щъркел, като веднага се закачва на разцъфнало или зелено дръвче или се слага под камък.

Причината за това според народните поверия е, че птицата е предвестник на пролетта и показва края на студените и началото на топлите дни през новата година.

Според друго поверие прелетните птици, какъвто е и белият щъркел, са символ на плодородието. Мартеницата трябва да се носи от млади жени, на които им предстои раждане.

Българските поверия, свързани с белия щъркел, се виждат в разказа „Нане Стоичковата върба“ на Елин Пелин. Докато двойките живеят необезпокоявани върху върбата в двора на Нане Стоичко, то и в дома му цари спокойствие. Когато героят отсича дървото, което е и дом на птиците, то и в човешкия дом идва проклятието.



В България легендата за носенето на бебетата от щъркела е чужда. Плодородието е било свързвано с други видове животни, но не и с птицата. Още повече бебетата при младите двойки са се раждали през лятото или есента, следствие на сезона, през който са се правели сватбите.

Единствената връзка с това поверие, е че в някои части на България щъркелите идват на Благовещение (25 март). Оттук може да се направи и връзка с благата вест за зачеването на Исус Христос, която получила Мария, с бременността и раждането.

Според поверие, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре (сякаш „хвърчи“). Ако щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през идното лято.



Ето защо пожеланието на хората било „Щъркел хвърчи – и аз да хвърча“. Щом децата видят щъркел, трябва да подскачат на един крак, имитирайки дългокраката птица и да изричат заклинания за здраве. Може и да хвърлят своята мартеница нагоре и да викат „На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве“.

България е страната в Европа с най-големи концентрации на бели щъркели. По време на масовия есенен прелет, обикновено между 10 август и 30 септември, над страната ни (основно над Бургаския залив) ежегодно прелитат по около 135 000 бели щъркели, групирани средно в 235 ята, пише dariknews.bg,


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    1 17 Отговор
    Глупости на търкалета! А уж сме християнска страна?

    Коментиран от #2, #11

  • 2 кнехт

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "бушприт":

    с кисело зелце ммммм

    Коментиран от #4

  • 3 💠♻️🔆

    1 8 Отговор
    Самата Мартеница е символ на червеното и бялото, някъде съм чел че Мартеницата идва ат Египет и е символ на Горен и Долен Египет, единият са означавали с червено другият с бяло, кой, кой е нямам представа.

    Иначе има една купчина теории за Мартениците символ на какво са?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 💠♻️🔆

    0 5 Отговор
    Всъщност би било много добре и дори е наложително някой или Екип да направи едно етно и етимологично проучване на Символът, Мартеница, които обединява двете противоположности (като Ин и Янг в китайското Дао) като Червеното е символ на женското начало а Бялото е символ на мъжкото начало.

    Мартеницата е Символ на новото начало, на поредният кръг от животът, символ на Пролетта и събуждането на природата за поредният Кръговрат на светът около нас и в нас.

    Колко по различно е значението на Българският Символизъм на Мартеницата на новото начало?

    Отколкото да вземем за пример Халоин, Самхейн, в Католицизма се празнува “жътвата” в прекият и преносен смисъл, краят на лятото когато жътвата е прибрана и природата се готви за поредната смърт в прекият и преносен смисъл, бедните в Ирландия са обикаляли домовете за да кажат молитви за душите на тези които са ни напуснали през годината и да получат храна, хляб или там каквото има за даряване.
    Моята стара майка на времето месеше царевична пита, хляб за такива случаи, който се нарича Просеник.

    Мартеницата обединява на Балканите, България, Молдова, даже в Гърция Мартеницата е станала много популярна за последните двадесет години.
    Бяло и Червено са интегрална маст от стремеж към ново начало.
  • 8 💠♻️🔆

    2 3 Отговор
    Бяло и Червено са интегрална част от стремеж към ново начало.
  • 9 Ъхъ!!!

    4 4 Отговор
    "Сваля се чак тогава, когато се види първият щъркел," И допълвам: или ЛЯСТОВИЦА
    Връзва се САМО НА ЦЪФНАЛО, ПЛОДНО ДЪРВО. Никога не се слага под камък.

    Коментиран от #16

  • 10 федраz

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Щом искаш може":

    не говори с пълна уста.пръска
  • 11 Че какво

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "бушприт":

    За християните е нормално като видят щъркел да подскача на един крак имитирайки го. Нали той им носи децата...
  • 12 Според легендите

    7 1 Отговор
    Пеефски не го е носил щъркел, а птеродактил.
  • 13 Име и фамилия

    5 2 Отговор
    Оттук може да се направи и връзка с благата вест за зачеването на Исус Христос, която получила Мария, с бременността и раждането.

    Кога е заченал Исус, ма Божидаро неграмотна?! Абе вие четете ли какво пишете?!
  • 14 Роза

    3 2 Отговор
    "Щъркел шарен ,дългокрак,я затракай-трак,трак,трак!"След толкова много години е останала в паметта ми тази детска песничка!Ама сегашните деца опознават природата само от филмите и компютрите и са като малки роботчета,за съжаление!
  • 15 2002

    3 0 Отговор
    Тия щръци ходят да плашат ученичките от гимназиите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.