Last news in Fakti

1 Април, 2024 17:16 1 378 19

Дългото стоене пред компютър повишава риска от еректилна дисфункция

  • компютър-
  • заседнал начин на живот-
  • еректилна дисфункция-
  • тестостерон

При липса на физическа активност мозъчната функция се нарушава

Дългото стоене пред компютър повишава риска от еректилна дисфункция - 1
Снимка: Shutterstock

Дългото стоене пред компютъра води до по-висока вероятност за еректилна дисфункция. Според проучване, представено в сп. Andrology, използването на компютър може да утрои вероятността за еректилна дисфункция.

Учените от Морския медицински университет в Шангхай, Китай, твърдят, че вследствие от седенето се намалява производството на фоликулостимулиращ хормон, който заедно с тестостерона участва в репродуктивната функция при мъже и жени, и при производството на сперматозоиди при мъже. Ниските нива на хормона допринасят и за намалено либидо, ниска енергия и повишен риск от стерилитет. Проблемите с производството на фоликулостимулиращ хормон възникват поради нарушения на активността на хипоталамуса в мозъка – областта, свързана с хомеостазата на организма и сексуалната функция.

При липса на физическа активност мозъчната функция се нарушава. Според изследване на Калифорнийския университет застоялият начин на живот води до изтъняване на някои мозъчни области – рисков фактор за когнитивни увреждания и деменция.

Заседналият начин на живот може да доведе до други здравословни състояния, причиняващи еректилна дисфункция. При недостатъчна физическа активност енергията в организма не бива изразходвана, което води до покачване на телесна маса и натрупване на мазнини. Затлъстяването е предразполагащ фактор към редица патологични състояния като диабет 2, хипертония, високи нива на холестерол, киселини, проблеми с черния дроб и рак.

Диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са свързани с притока на кръв към пениса и са възможен причинител за еректилна дисфункция. При диабет е възможно и увреждане на нервните клетки около пениса. В случаи на проблеми с черния дроб като цироза се смъкват нивата на тестостерон - предразполагащ фактор за проблеми с ерекцията.

Други фактори за възникването на еректилна дисфункция са на психологично ниво. Стресът и тревожността влияят на функцията на кръвоносните съдове и притока на кръв към пениса. Депресията води до намалени нива на тестостерон, а антидепресантите могат да доведат до понижено либидо и еректилна дисфункция.

Проблемите с ерекцията имат психологически последици за мъжете, включително липса на увереност и ниска самооценка, пише puls.bg. Дълготрайната еректилна дискфункция води до намалено психологическо и социално благосъстояние – повишен е рискът от депресия, както и от тревожност. Възникват и проблеми с партньора – липса на доверие, усещане за непривлекателност и неудовлетвореност.

За понижаване на риска от еректилна дисфункция се препоръчва редовната физическа активност, която да подобри издръжливостта и функцията на сърдечно-съдовата система. Благодарение на спорта се подобрява и психичното здраве заради освобождаването на серотонин и ендорфини.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А пред

    13 0 Отговор
    телефон ако стоиш?
  • 2 Хасковски каунь

    17 1 Отговор
    Зависи на какъв сайт си .

    Коментиран от #10, #15

  • 3 Тони

    5 6 Отговор
    От около 15 години работя на компютър и абсолютно никога не съм имал проблем. Да, седенето е ужасно но го компенсирам с повече движение и тренировки. Нямам никакъв проблем с ерекцията дори напротив, понякога не мога да я задържа. Обикновенно ми трябва само мисълта че започваме нещо и съм готов. Не знам дали съм изключение но мисля че подобни статии не трябва да ви плашат много. Контраатакувайте със упражнение и тренировки и движение като цяло.
  • 4 Рускиня

    13 3 Отговор
    За Китай ще е добре, че там са милиони, но за България е проблем, който като прибавим към изскубаните вежди, депилатуирани и татуирани с женски феизури “мъже” със сигурност ще имаме повече еднополови сватби.

    Коментиран от #12

  • 5 Знаем ви поименно

    6 2 Отговор
    С тия първосигнални в бг разбирания затова до никъде не сте. Ще се избиете в НС за работни места. Стани учител, било то и по физическо възпитание. Повечето от вас сте с пенсии и заплати. Няма спиране, докато не се научите както е на запад, възпитани, учтиви, конкурси не нагласени, бг не е за Европа. Балкански синдром, задръстени и с примитивни разбирания. В германия търсят работници, няма унижение, какво като си завършил в бг висше, или си купил дипломата покрай баща ви от ДСигурност.
  • 6 Бай Дън 🌈-ясалия

    8 2 Отговор
    Колкото повече трансджендъри произведем толкова по-добре, даже обявих Великден за трансджендър ден!
  • 7 Капитан Салам

    4 1 Отговор
    Аз па си мислех,че ми е от жукиите .
  • 8 Решение има

    10 1 Отговор
    Кой може си го може
    а кой не може ще му помага жената на нотариуса
  • 9 Ето го и проблема:

    2 1 Отговор
    Ето го и проблема: Стресът и тревожността влияят на ..... . Депресията на ..... и .н. Осемте часа сън са абсолютната необходемост на организма! За да остане той балансиран.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Изглежда импотенцията е податлива!

    0 1 Отговор
    Изглежда импотенцията е податлива!
  • 12 Колкото повече един екземпляр

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рускиня":

    Колкото повече един екземпляр се прави на мъж или жена толкова повече нещата се извращават!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Група китайски учени

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасковски каунь":

    Дългото стоене в сайтове за обувки, чанти и парцали, води до подмокряне при жените и вдигане на нервите и изправяне на косите при мъжете.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.