Last news in Fakti

5 Април, 2024 09:12 2 321 5

Рибари извадиха 2-метров сом от яз. "Огоста" (СНИМКИ)

  • рибари-
  • риболов-
  • сом-
  • язовир-
  • огоста-
  • монтана

Големите сомове понякога достигат невероятни размери

Сом с дължина от 2,2 метра бе хванат в язовир "Огоста" край Монтана. Уловът е удоволствие за рибарите. След кратка фотосесия сомът е пуснат на свобода, пише "Враца днес".

Рибари извадиха 2-метров сом от яз.
Снимка: Интернет

Големите сомове понякога достигат невероятни размери. Както е известно, тези хищници предпочитат да водят живот близо до дъното на водоемите, където живеят. Особено активни са нощем. Именно сомовете са най-големите обитатели на сладководните басейни.

Тайландският шампион

Шампионът по големина е включен в Книгата на „Гинес“. През 2005 г. в Тайланд успели да хванат сом с тегло 293 кг и дължина на тялото 2.7 м! До днес това е най-големият официално регистриран сом в света.

Холандският великан

В Холандия, в езеро сред парк живее сом, дълъг 2.3 м и с прякор „Голямата мама". При това се намира под закрилата на държавата. Менюто на хищника се състои от патици, които плуват в езерото. Той изяжда по 3-4 патици дневно.

Понякога неголеми кучета, които пият вода от езерото, също стават жертви на великанския сом.

Италиански сом

През 2011 г. в Италия рибарят Роберто Годи уловил 2,5-метров сом с тегло около 114 кг. Човекът се борил около час, за да извади този гигант на брега с помощта на приятели. Роберто не се полакомил за плячката си. След като рибарите завършили всички необходими измервания и направили няколко снимки за спомен, пуснали хищника обратно в езерото.

Френски рекордьор

Рибарят Юри Грисенди успял да улови в река Рона, Франция, 120-килограмов сом с дължина 2.6 м. По думите му дотогава той не бил виждал нищо подобно. Подобно на Роберто Годи, Гризенди не взел плячката със себе си. Вместо това той направил няколко снимки до трофея си, след което пуснал гигантския сом отново в реката.

Казахстански гигант

През 2007 г. казахстански рибари извадили от река Или 2.7-метров сом с тегло около 130 кг. Местните сомове се хранят с платика, червеноперки, мекотели, ракообразни, жаби и др. Интересно е, че хищникът дори яде малките си, а по-възрастните сомове нападат ондатри, змии, полевки и гущери, които са във водата.

Руски богатир

Сом с дължина 3 метра бил хванат през 2009 г. в района на Курск, в река Сейм. Теглото на това чудовище било 200 кг! Рибарите го забелязали, когато плували под водата с харпуни и един от тях успял да го простреля с точен изстрел. Всичките им опити да го извадят на брега обаче били неуспешни. Едва с помощта на трактор сомът бил извлечен на сушата.

Фантастичният улов на рибарите е регистриран от служители на Курския рибен надзор.

Полски шампион

Сомът, уловен в река Одер, Полша, според учените бил на възраст поне 100 години. Този сом тежал около 200 кг, а дължината на тялото му надхвърляла 4 м.

Друг руски гигант

Най-големият сом, според някои източници, е хванат в края на ХІХ век (за съжаление, тогава все още не съществувала Книгата на рекордите на „Гинес“).

Теглото му било 347 кг, а дължината на тялото повече от 4 метра. Хищникът бил уловен в езерото Исък-Кул. Внушителните размери на сома толкова впечатлили местните жители, че на това място била издигната тържествена арка под формата на огромни челюсти на сом, пише blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евач

    4 0 Отговор
    Значи нашто сомле най-мъничко.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Това е"официално"....На 02.09.21г....при невероятна суша се качвам от симеоново към алеко....По пътя не видях ни такава ни онакава гъба....на едно място кръстено от мен Корубата където има най вкусната вода,която съм пил извеснъж виждам....и го гледам неверващо пет минути.после го снимах ,много пъти,а после го отрязах и го нарамих...Развали ми се ходенето до алеко,макар да бях на 40минути от идеята да прегледам още нагоре....С такъв товар ,една гъба ЦАрска манатарка със две захапки от сръндака горе,успях да я смъкна ....слязох през Драгалевци ,а в един момент излязох и тръгнах по пътя да не взема да падна и да се счупи ме бе страх...Надрагалевци като ме видяха на спирката...снима се едно семейство с нея и един човек..занесох я.Претеглиха я в "Ракевото"4,350 грама и имаше 2 яки захапки по шапката.Шапката в диаметър 42,5см ,а обиколка пънче 41см.....тази гъба няма да се появи в Гинес ,но тя ...Съществуваше и бе видяна и е снимана и бе изядена на Буркани!!!Когато се дивите на нещо от поря ъка на кило и нещо намерено в просия се сетете и за Царската манатарка от Митоша в горите на Витошко лале!ПС.Бе остатъчно здрава за да я смъкна и не бе Червива видимо.Но в бурканите имах мезенце,а като свежа панирана част от нея-нямаше!
  • 3 Само да кажа,

    2 0 Отговор
    че колкото е по-голям сомът, толкова е по-тлъст. Този на снимката направо няма да може да се яде от мазно.

    Коментиран от #4

  • 4 Пичовете

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само да кажа,":

    са го пуснали обратно в язовира.
  • 5 Гост

    0 1 Отговор
    Сомът е прахосмукачката на реките. Как го ядете, това нещо?