Last news in Fakti

5 Април, 2024 15:19 1 701 8

Ползите от консумацията на пресен лук

  • пресен лук-
  • зелен лук-
  • ползи за здравето

Зеленият лук има множество ползи за здравето

Ползите от консумацията на пресен лук - 1
Снимка: Shutterstock

Зеленият лук, известен още като скалион или пролетен лук, е важен елемент в световната кулинария. Той не само добавя вкус и аромат в ястията, но и е богат на хранителни вещества. Свежият вкус и текстура на зеления лук го правят популярен избор за много рецепти. Освен това зеленият лук е използван в много култури по света със своите лечебни свойства.

Какви са ползите от консумацията на зелен лук?

1. Пресният лук е богат на витамини A, C, K, B9 и B6, както и на калций, желязо, цинк и калий. Фитонутриентите в него, като флавоноидите кемпферол, кверцетин, антоцианини и фенолни съединения, имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства, които помагат за детоксикация на черния дроб. В 100 грама пролетен лук се съдържат 32 калории, 1,8 г протеин, 7,3 г въглехидрати, 2,6 г фибри и други.

2. Пролетният лук подобрява имунитета: Половин чаша пролетен лук съдържа достатъчно количество витамин C, който подпомага имунната система и улеснява абсорбцията на желязо за по-добро кръвообращение. Витаминът е също толкова важен антиоксидант, който изчиства токсините и стимулира растежа на тъканите.

3. Зеленият лук помага за поддържането на нормалното кръвно налягане, тъй като е богат на калий. Освен това повишава производството на добър холестерол HDL, намалява количеството лош холестерол LDL и стимулира мускулите на сърцето. Лукът също така намалява риска от появата на сърдечен удар, инсулт и други усложнения, което помага на хората да живеят по-дълго и в по-добро здраве.

4. Пресният лук е богат на магнезий, който е важен за здравето на мускулите. Той е отличен избор за облекчаване на мускулни крампи и болки, предоставяйки значително количество от този минерал. Супата от пролетен лук може бързо да успокои болката и дискомфорта след интензивна тренировка, когато мускулите са напрегнати.

5. Пролетният лук е богат на калций, който подпомага здравето на ставите и костите, подпомагайки оптималната костна плътност и гъвкавост на движенията. Високото съдържание на калий помага за по-добро абсорбиране на минерали от клетките и тъканите на тялото, подобрявайки здравето на костите. Изследванията показват, че пролетният лук може да помогне при ревматоиден артрит и остеоартрит, намалявайки дискомфорта и възпалението, но са нужни допълнителни изследвания.

6. Витаминът С играе важна роля в подобряването на усвояването на желязо от храната в тялото. Липсата на желязо води до анемия, която затруднява пренасянето на кислород до клетките и тъканите, пише puls.bg. Хапването на пролетен лук помага за усвояването на желязото, стимулира производството на червени кръвни клетки и подобрява кръвообращението, което е от съществено значение за лечението на анемията.

7. Пресният лук е богат на естествени фибри, които помагат за контролиране на апетита, като отнема време за усвояването му. Той също така регулира липидния метаболизъм и намалява нивата на кръвната захар и нишестето, което е полезно за управлението на теглото.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оооооо

    2 4 Отговор
    Пръц!
  • 2 Миризми

    1 5 Отговор
    до зори !
  • 3 „От мен толкоз”

    1 4 Отговор
    И И И никога няма да страдате
    От плевели и листни паразити
    Благодарение на богатството
    От хербициди и НИТРАТИ....
  • 4 2 кг агнешко и 3-4 връзки лук

    1 1 Отговор
    и цяла седмица агнешка диета . Рамазана е след 5 дни . мюфтията ще погледне след постенето към мазното месо .
  • 5 Утрешния

    3 5 Отговор
    По-добре избягвайте купешкия зелен лук, пълен е с нитрати и пестициди. Посадете сами в съндъци, саксии и тем подобни. Расте на балкони великолепно...

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Най- голямата полза

    1 3 Отговор
    Осигурява ти достатъчно пространство в градския транспорт. Понякога ми иде да повърна, дори и ако вечерта някой ако се е намаал с лук и чесън. И като допълнителна екстра - ако до голямото неделно къпане има още "само" 6 дни.
  • 8 Нико

    1 3 Отговор
    Мерси но не. На мъжете им смърдят краката и мишниците след ядене на лук отвратително. На жените и други части от тялото. Това е смрад и ужас. Лук НЕ.