Зеленият лук, известен още като скалион или пролетен лук, е важен елемент в световната кулинария. Той не само добавя вкус и аромат в ястията, но и е богат на хранителни вещества. Свежият вкус и текстура на зеления лук го правят популярен избор за много рецепти. Освен това зеленият лук е използван в много култури по света със своите лечебни свойства.
Какви са ползите от консумацията на зелен лук?
1. Пресният лук е богат на витамини A, C, K, B9 и B6, както и на калций, желязо, цинк и калий. Фитонутриентите в него, като флавоноидите кемпферол, кверцетин, антоцианини и фенолни съединения, имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства, които помагат за детоксикация на черния дроб. В 100 грама пролетен лук се съдържат 32 калории, 1,8 г протеин, 7,3 г въглехидрати, 2,6 г фибри и други.
2. Пролетният лук подобрява имунитета: Половин чаша пролетен лук съдържа достатъчно количество витамин C, който подпомага имунната система и улеснява абсорбцията на желязо за по-добро кръвообращение. Витаминът е също толкова важен антиоксидант, който изчиства токсините и стимулира растежа на тъканите.
3. Зеленият лук помага за поддържането на нормалното кръвно налягане, тъй като е богат на калий. Освен това повишава производството на добър холестерол HDL, намалява количеството лош холестерол LDL и стимулира мускулите на сърцето. Лукът също така намалява риска от появата на сърдечен удар, инсулт и други усложнения, което помага на хората да живеят по-дълго и в по-добро здраве.
4. Пресният лук е богат на магнезий, който е важен за здравето на мускулите. Той е отличен избор за облекчаване на мускулни крампи и болки, предоставяйки значително количество от този минерал. Супата от пролетен лук може бързо да успокои болката и дискомфорта след интензивна тренировка, когато мускулите са напрегнати.
5. Пролетният лук е богат на калций, който подпомага здравето на ставите и костите, подпомагайки оптималната костна плътност и гъвкавост на движенията. Високото съдържание на калий помага за по-добро абсорбиране на минерали от клетките и тъканите на тялото, подобрявайки здравето на костите. Изследванията показват, че пролетният лук може да помогне при ревматоиден артрит и остеоартрит, намалявайки дискомфорта и възпалението, но са нужни допълнителни изследвания.
6. Витаминът С играе важна роля в подобряването на усвояването на желязо от храната в тялото. Липсата на желязо води до анемия, която затруднява пренасянето на кислород до клетките и тъканите, пише puls.bg. Хапването на пролетен лук помага за усвояването на желязото, стимулира производството на червени кръвни клетки и подобрява кръвообращението, което е от съществено значение за лечението на анемията.
7. Пресният лук е богат на естествени фибри, които помагат за контролиране на апетита, като отнема време за усвояването му. Той също така регулира липидния метаболизъм и намалява нивата на кръвната захар и нишестето, което е полезно за управлението на теглото.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Оооооо
15:34 05.04.2024
2 Миризми
15:40 05.04.2024
3 „От мен толкоз”
От плевели и листни паразити
Благодарение на богатството
От хербициди и НИТРАТИ....
15:42 05.04.2024
4 2 кг агнешко и 3-4 връзки лук
15:44 05.04.2024
5 Утрешния
Коментиран от #6
17:00 05.04.2024
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Най- голямата полза
18:06 05.04.2024
8 Нико
19:00 05.04.2024