Last news in Fakti

8 Април, 2024 14:58 2 303 9

Четири фрази, които ще поставят енергийния вампир на мястото му

  • фрази-
  • енергиен вампир-
  • психология-
  • комуникации-
  • комуникация

Експерт съветва как да постъпим, когато сме нападнати от енергиен вампир

Четири фрази, които ще поставят енергийния вампир на мястото му - 1
Снимка: Shutterstock

Енергийният вампир не е измислица, а съвсем реално поведение на човек, с когото събеседникът неизменно изпитва неприятни усещания. Ако след разговор с конкретен човек постоянно се чувствате изтощени и изцедени от силите, това означава, че сте изпитали на практика всички "прелести" на общуването с такива хора.

Но едно е, когато става дума за единичен случай на общуване, и съвсем друго, ако приятелят или колегата, с когото трябва да поддържате отношения, е енергиен вампир.

Астрологът, биоенерготерапевт и ясновидка Галина Янко разказа за "Вечерна Москва" какво да правим в такава трудна ситуация.

Какво да правим, когато се сблъскаме с енергиен вампри?

Тактиките на енергийните вампири могат да бъдат най-различни: да се крият под маската на грижовност, да провокират спорове, да се оплакват от вечните проблеми — списъкът може да продължи до безкрай. Но всеки един от горепосочените методи на такива хора води до това, че след общуване с тях се чувстваме уморени, раздразнени, апатични и лишени от всякаква психическа сила, дори ако преди пет минути сме били пълни с ентусиазъм и енергия.

На "донора", т.е. на жертвата на енергиен вампир, може да се предложи единственият печеливш съвет: незабавно да се прекрати всякаква комуникация с такъв човек. Все пак нека не забравяме, че такива хора могат да се намират в непосредственото ни обкръжение и да са приятели или колеги, така че не винаги е възможно да се отървем от тях моментално. А и не искаме, защото това е жалко, неприятно и все още има надежда, че този човек един ден ще се вразуми и ще разбере, че не е правилно да изпива толкова нагло чуждата енергия.

За щастие, този тип хора се хранят с нашите емоции и чувства, така че ако откажете да отдавате енергията си на тях по някаква причина, ще станете напълно безинтересни за тях. Как можете да доведете един енергиен вампир до такъв край, без да навредите на психиката си и без да загубите ценни нервни клетки?

Нека разгледаме основните начини за ефективна конфронтация. Тези фрази са вашето спасение:

"Нямам време за това"

Много енергийни вампири действат по такъв начин, че първо изливат цялата негативна енергия върху донора, а след това с удоволствие се хранят с усещането, че сега на всички около тях им е лошо. Основната ви задача при общуването с постоянните мрънкачи е да не им давате възможност да изхвърлят тонове отрицателни емоции. Щом човекът се опита да ви привлече към разговор, оставете го, позовавайки се на липсата на време. Ако знаете, че разговорът е безполезен и не допринася с нищо, прекратете комуникацията с фразата "Нямам време за това", без да обръщате внимание на недоволството и претенциите на събеседника. След няколко поучителни епизода човекът ще осъзнае, че ще трябва да си търси храна другаде, или ще се поправи, което, разбира се, е малко вероятно.

"Прекалено съм уморен, за да говоря за това"

Когато осъзнаете, че някой е на път да започне да източва енергията ви, веднага кажете, че сте твърде уморени, за да говорите по темата. Повтаряйте фразата всеки път, за да не взаимодействате с енергиен вампир, а след това не се поддавайте на провокациите на човека (той със сигурност ще се опита да предизвика у вас чувство за вина или ще ви се ядоса). Вашата задача — не реагирайте на триковете и продължавайте да държите позицията си, без да проявявате никакво участие и съчувствие. С течение на времето човекът ще тръгне да търси по-енергичен и податлив "приятел".

"Не, това няма да се получи."

Научете се да отговаряте с безстрастен отказ на молбите на вампира с кратки и лаконични думи: "Не, не мога да говоря за това", "Не, не мога да дам пари назаем" или "Не, това няма да проработи". Не се оправдавайте, не посочвайте причини и не говорете така, сякаш вече сте виновни за всичко. Повечето енергийни вампири вярват, че винаги някой им е длъжен за нещо, така че първо могат да се вбесят от подобно неподчинение, а след това да прибегнат до манипулация. Не реагирайте на техниките им. След известно време човекът сам ще ви остави намира.

"Защо не се обърнете към психолог?"

Когато и да се опитат да ви хванат отново, задайте този напълно логичен въпрос, като посъветвате човека да отиде на психолог, за да реши всички свои проблеми. Настоявайте, че сте некомпетентни по темата, затова искрено препоръчвате на приятеля или колегата да се консултира с експерт. Можете да напомняте за това всеки път, когато човекът иска да излее пред вас теготите си, позовавайки се на факта, че вече е получил много полезен и ценен съвет от вас в миналото. Възможно е някой ден енергийният вампир да се осъзнае и действително да използва тази препоръка, за да стане по-малко токсичен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просто съвет

    7 1 Отговор
    Изключете телевизора!
  • 2 Пич

    11 3 Отговор
    Не бойте се ! Всички сте женени за енергийни вампири !!!
  • 3 Патил от вампири

    5 1 Отговор
    В никакъв случай не пс..увайте енергииният и не го бийте докато е на работа в енергото! Пищи вика милиция и те заключват!
  • 4 Ако ви е жена

    9 1 Отговор
    , нищо не помага.
  • 5 Трол

    4 0 Отговор
    Ял съм чесън.
  • 6 Най - странното е ,

    4 0 Отговор
    че Мара тайно чете "Вечерная Москва" . -))
  • 7 Минчо

    5 1 Отговор
    1. Електрически стол 2. Електрошок 3. Изключете дебилоскопите си 4. Изгонете жената от къщата И евентуално ако оцелеете след седмица спокойствие може да прочетете пак написания тук коментар...
  • 8 Гост

    1 2 Отговор
    Оценка 3 от 4 гласа. Гласувам с 3 и става оценка 3.3 от 5 гласа?!?!!?
  • 9 Електромер

    0 0 Отговор
    Използвайте дървени или гумени предмети за изолация и защита, примерно точилка, полицейска палка или тояга. Също и лютив спрей с аромат на чесън и шкембе.