Last news in Fakti

16 Април, 2024 15:45 1 733 4

Какво се случва в тялото ни, когато се потим?

  • потене-
  • потни жлези-
  • охлаждане

Потим се по две причини- или защото ни е горещо, или защото сме стресирани

Какво се случва в тялото ни, когато се потим? - 1
Снимка: Shutterstock

Потта се отделя от специални части на кожата, наречени жлези. Може би ще успеете да ги видите, ако имате много силна лупа.

Опитайте се да откриете линии по кожата си и погледнете къде се срещат. Именно там ще се натъкнете на потна жлеза - раждаме се с около 2 милиона такива жлези.

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка. След това той казва на потните жлези да работят и ние се потим. Тази пот е солена, тъй като идва от солената течност, която се намира в тялото ни. Ние сме 60-80 % вода. Ако потта може да се изпари, ще се охладим. Ето защо хората се потят.

Забелязали ли сте какво правят кучетата, когато им е горещо? Точно така – задъхват се. Вдишват многократно и изплезват езици. Когато това се случва, върху козината им падат капки вода, пише обекти.бг. Щом се изпарят, те се охлаждат. Често виждаме котки да облизват козината си. Тъй като кучетата и котките не се потят като хората, задъхването и облизването на козината им помага да се охлаждат.

Всички здрави хора се потят. Правим това по две причини: или защото ни е горещо и трябва да се охладим, или защото сме стресирани.

Как потта ни охлажда?

Водата изглежда различно в зависимост от температурата си. Ледът е замръзнала или твърда вода. Парата е загрята вода, която се е превърнала в газ, наречен водна пара.

Опитайте този експеримент: оближете гърба на ръката си и след това леко издухайте въздуха върху мократа кожа. Какво забелязвате? Усещате, че е хладно, нали?

Духането върху кожата ви кара водата да се превърне във водна пара. Думата, която използваме, когато това се случва, е "изпарение". Изпарението помага за отнемане на топлината.

Защо още се потим?

А какво да кажем за другия вид потене, за който вече споменахме?

Притеснено ли ви е, когато трябва да говорите за нещо пред класа в училище или на работа пред колеги? В такива ситуации е възможно да се изпотите.

На някои хора им се потят ръцете, на други - подмишниците, а на трети – буквално цялото тяло. Наричаме това нервно изпотяване.

Потенето може да се случи и по време на изпит или когато се концентрираме усилено върху нещо важно. Не знаем много за този вид пот, но едно е сигурно - тя идва от същите потни жлези.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧАКАЙ..да видя какво пише в папката...

    2 0 Отговор
    А ДА...ЧИЧО МИТКО ДВЕ2
    ТАКА ЗА ЕДНА СЕДМИЦА СЕ..ДЕХИДРАТАИРА...😰
  • 2 Ароматизатор Порче

    6 0 Отговор
    Котките се охлаждат като се излежаеат на сянка, а не като "си ближат козината".
  • 3 Соваж бейби

    7 1 Отговор
    Случва се излъчване на неприятна миризма, иска веднага душ.Не само заради околните ами и заради нас самите, се освободиш от мръсотията
  • 4 Стар кокъл

    0 0 Отговор
    Когато се потим...смърдим. Е и кво толко па....има кожи дето са си миризливи по природа а не пускат и какпа пот. Аз па тека като лейка, яко се потим...чак не моем се траем и това не мое се спре с една рикия, но след 3-тата спира. Значи нервата е виновна за тая работа...природа.