Last news in Fakti

11 Юли, 2023 14:41 3 625 5

6 причини за неприятна миризма при изпотяване

  • неприятна миризма-
  • пот-
  • потене-
  • причини

Защо потта ви мирише по-лошо от нормалното

6 причини за неприятна миризма при изпотяване   - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Потта е неприятен факт, от който обаче не можем да избягаме. Тя е естествен процес, с който тялото ни е неразривно свързано. Няма как да я спрем, а и не е нужно, защото изпотяването е нормален физиологичен процес на охлаждане и отделяне на токсини и вещества от организма.

Понякога обаче потта мирише по-лошо от нормалното. На какво може да се дължи това?

Повишени нива на стрес

Стресът предизвиква отделяне на хормони чрез потта, които влошават нейната миризма. Кортизолът и адреналинът са хормоните на стреса, които при висока концентрация могат да променят миризмата на потта и да я направят по-натрапчива от обикновено.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат да променят миризмата на потта и да я направят по-неприятна от обикновено. Ако сте забелязали промяна в мириса на потта ви, докато приемате някакви медикаменти, причината може да са именно те и този ефект да е временен.

Храна

Някои храни имат ефекта да променят миризмата на потта и да я правят по-наситена, неприятна и натрапчива. Сред тях са пикантни храни, мазни храни, алкохол, чесън, лук, броколи. В тях се съдържат активни вещества, които имат изразен ефект, оказващ влияние върху миризмата на тялото.

Изкуствени материи

Дрехите, които носите, също оказват влияние върху миризмата на потта. Изкуствените материи могат да предизвикат задържане на потта, себума и токсините, отделяни при изпотяване, което да влоши миризмата на потта ви.

Лош избор на дезодорант

Дезодорантът, който използвате, може да е причината за лошата миризма на потта. Антиперспирантите са вид дезодоранти, предназначени именно да блокират и намаляват изпотяването. Те съдържат алуминиеви соли, които намаляват отделянето на пот от потните жлези. Тези вещества обаче могат да предизвикат неприятна миризма в досег с кожата.

Не ходите до тоалетна достатъчно често

Може да ви се стори странно, но честотата на ходене до тоалетна също може да окаже влияние върху миризмата на потта. Ако ходите до тоалетна рядко и стискате дълго време, това задържа токсини в тялото ви. Те трябва да излязат по някакъв начин от организма и един от тях е чрез потта. Именно заради тях тя се насища с неприятен мирис.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    9 0 Отговор
    всичко е строго индивидуално
  • 2 Братя и сестри,

    12 1 Отговор
    българи и гости,
    Моля, къпете се!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ели Енчева

    10 1 Отговор
    Как да се къпем, като от Сф.вода ни я спират? Чешмите ни са празни.Навън въздухът е много затоплен. Аз съм с тъничка блузчица и къса поличка,по токчета и пак съм цялата мокра. Вдигнала съм си косата на кок и съм си свалила гривните. Топло!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.