Last news in Fakti

9 Април, 2014 19:17 4 522 2

Ракът поваля по 15 души на ден в Пловдив

  • рак-
  • пловдив

Проектът е с бюджет близо 10 млн. лв, от които 6 млн. и половина са безвъзмездно предоставени европейски помощи за закупуването на апаратура и обурудване

Средно 15 души на ден са диагностицирани като болни от рак за 2013-та година от лекарите на Онкодиспансера в Пловдив. По последни данни, новозаболелите от Пловдив, Пазарджик и Смолян за изминалата година са близо 5300 души. 24 нови случая на рак са регистрирани на деца под 18-годишна възраст, обобщава в. „Марица“.

В момента обаче човешки условия за лечение предоставя единствено Втора база на Онкодиспансера, която беше изцяло обновена през 2012-та година. Съдбата на Първа база е все още неясна. Една от алтернативите за решаването на проблема с базата според част от общинските съветници е, тя да бъде преместена в неизползваното крило на Транспортна болница. Това според управителя на Онкологичния център, д-р Калин Калинов обаче е недопустим вариант.

Не може една болница да бъде разделена на две бази, при условие, че може да бъде събрана в една, заяви пред радио „Дарик“ д-р Калин Калинов. По думите му, единственото адекватно действие е построяването на Първа база в непосредствена близост до Втора, за да може болните да бъдат лекувани на едно място.

Дори не търсим финансиране от страна на общината. Стига тя да не ни взима дивидент от печалбата на диспансера в следващите 5-6 години, със собствени средства можем да постоим базата до 3 до 4 години, категоричен е д-р Калинов.

Повече от 2 години се забавя и изграждането на Лъчетерапевтичния комплекс към Онкодиспансера. По договор, той трябваше да бъде завършен до юли тази година, но сроковете се удължават.

Лъчетерапевтичният комплекс можеше да бъде построен за година, максимум година и половина, а вече близо 2г. и половина няма резултати, категорично заяви за Дарик, зам.- председателят на Общинския съвет в Пловдив, Георги Търновалийски. Той определи забавянето на проекта като следствие от пълна административна и организационна немощ.

Проектът е с бюджет близо 10 млн. лв, от които 6 млн. и половина са безвъзмездно предоставени европейски помощи за закупуването на апаратура и обурудване. За да бъдат отпуснати тези средства обаче, общината е необходимо да изгради бункер за тази апаратура и съпътстващи сгради, което все още не се е случило.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ПРАВЯТ СУПЕР МОДЕРНО ОРЪЖИЕ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ САЩ И РУСИЯ А ЛЕК ЗА ТАЗИ КОВАРНА БОЛЕСТ НЕ НАМЕРИХА
    ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ ИСКАТ
    МИЛИАРДИ ПЕЧЕЛИ ФАРМАЦИЯТА ОТ ТОВА ДА ГИ ПОДЪРЖА ХОРАТА
  • 2 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Няма да ходя в Пловдив повече :(