Last news in Fakti

17 Юли, 2015 07:45 32 975 35

Най-опасните руски подводници

  • най-опасните-
  • руски-
  • подводници

Русия извършва сериозно модернизиране на своя флот

Най-опасните руски подводници - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на Студената война съветската програма за разработване на подводници беше сила, с която всички се съобразяваха. Тези свръх машини пленяваха въображението както на хората от Запада, така и на хората от Източния блок. След разпадането на Съветския съюз проектирането на подводници влезе в период на упадък, както и много други сфери на руската военна индустрия. През последното десетилетие, обаче, руските власти правят опити да модернизират въоръжените си сили. Руснаците започват от усъвършенстването на старите си модели и стигат до днешните предизвикателства с разработване на изцяло нови платформи като подводниците Борей и Ясен. В Русия са твърдо решени да модернизират подводния си флот.

За това и The National Interest ни представят пет от най-опасните руски подводници.

Подводници клас Акула

Най-опасните руски подводници

7 модела Акула I се конструират в Съветския съюз между 1986 г. и 1992 г. Между 1992 и 1995 г. се сглобяват между два и четири модернизирани версии на класа. От Москва обявиха, че се готвят да завършат подобрение, известно като проект 971A— Акула II. То предвижда удължен корпус от 110 метра и подобрено водоизместване от 12 770 тона. Дизайнът включва и по-тих двигател, което превръща машината в най-тихата руска подводница.

В Русия са построени три подобни кораба, Става въпрос за Вайпър (1995), Непра (2000) и Гепард (2001). Очаква се Русия да запази Гепард в своя арсенал до 2025 г., а Непра ще бъде дадена под наем на Индия.

Под вода Акула може да постигне скорост от 33 възела. Тя може да изкара под вода до 100 дни. Оборудвана е с анти-корабни, анти-подводни и анти-повърхностни оръжия, което й позволява да изпълнява различен набор от мисии.

Подводница от клас Акула може да пренася до 12 ракети Гранит, които са подходящи за атака на кораби и сухоземни цели, като имат обхват от 3000 километра. Акула I разполага с 8 торпедни тръби, докато нейната подобрена версия и Акула II имат по десет.


Подводници клас Кило

Произведени от Централното конструкторско бюро за морска техника Рубин в Санкт Петербург. Това е дизел-електрически задвижвана ударна подводница, поръчана през 1982 г. и служеща на руските сили и до днес.

Кило е по-малка подводница с корпусна дължина от 70 метра и подводно изместване от 3076 тона. Основният модел има 6 торпедни тръби. Тази платформа може да се използва за системи като TEST-71MKE TV с торпедо, пренасящо заряд от 205 килограма експлозив. На подводниците могат да бъдат монтирани 8 противовъздушни ракети. Подводниците от този клас се ползват и от Индия. От там са добавили и противокорабни ракети на своите модели.

Дизеловите генератори на Кило позволяват на подводницата да развива скорост от 17 възела под вода. Тя може да се потапя на дълбочина до 300 метра и изкарва в морето до 45 дни. Моделът е в експлоатация в страни като Иран, Индия, Китай и Алжир. Тя се употребява и от бивши членове на Източния блок. Такива са Полша и Румъния.


Варшавянка 636.3 (Подобрена Кило)

Това са най-безшумните дизел-електрически подводници от своя клас. Когато през 2010 г. проектът за подводница Лада се провали, в Русия се обърнаха към техниката от съветско време и по-специално към подобряването на вече класическата Кило. Варшавянка тип 636.3 е първоначално замислена като междинна стъпка между оригиналната Кило и Лада. Тя е трябвало да запълни празнината, докато новите модели не бъдат пуснати в производство.

С водоизместимост до 4000 тона, Варшавянка служи като платформа за мощни оръжия. Подобно на своя предшественик, тя има шест торпедни тръби и е въоръжена с ракети земя – въздух като Стрела – 3 и Игла. Най-новият Тип 636.3 могат да пренасят и противокорабни ракети, имащи обсег от 220 км. Варшавянка може да се потапя до 300 метра и да изкарва в океана до 45 дни. Тя развива скорост от 20 възела под вода.

Подводници клас Борей

Най-опасните руски подводници

Първия изцяло руски модел подводница, проектиран след разделянето на Съветския съюз. Това е серия от ядрени подводници с балистични ракети. Работата по най-новия модел Княз Владимир, бе стартирана през тази година. Москва се надява да замени старите си подводници от съветско време - Тайфун и Делта III с машините от новия клас Борей.

Дължината на корпуса на подводниците е 170 метра. Те имат водоизместимост от 24 000 тона и могат да пренасят 16 балистични ракети с обсег от 8000 км. Подводниците разполагат и с шест торпедни тръби. Потапят се на дълбочина от 480 метра, като изкарват в океана до 100 дни и развиват скорост от 29 възела под вода.

Подводници клас Ясен

Най-опасните руски подводници

Този клас подводници трябва да изместят застаряващите вече Акула. Първата атомна подводница от този клас влезе в употреба на руския флот през 2014 г. Дължината на нейния корпус е 111 метра и има водоизместимост от 13 500 тона. Този тип съоръжения може да пренася въоръжение, предназначено да поразява цели по суша и вода, както и други подводници, което им позволява да извършват голямо разнообразие от мисии.

Тези подводници са оборудвани с 8 торпедни тръби. За цели по суша подводницата пренася ракети с обсег от 800 км. Подводницата може да се потапя до 600 метра дълбочина и да развива скорост от 35 възела под вода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър Пичук

    12 54 Отговор
    Докога тези пияници, дето не могат да произведат един тирбушон, ще дрънкат оръжия и ще плашат света с допотопните си технологии?

    Коментиран от #4, #33

  • 2 Сульо

    39 8 Отговор
    Това е начинът да се възпре Хамериканската агресия в Източна Европа.

    Коментиран от #5

  • 3 Spewn1

    13 3 Отговор
    Вървят си по плажа Путин и Обама, и се хвалят кой какви подводници има.
    Путин - нашите ядрени подводници могат да прекарат на дъното на океана години наред и да чакат заповед за изстрелване на ракета с ядред заряд.
    Обама - ние знае къде, кой и как се намира по всяко едно време на планетата.
    По едно време от водата излиза подводница, от нея се показва човек и вика - Хайл Хитлер.
  • 4 Румен Янев

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сър Пичук":

    Като те гледам как си се кръстил ми става ясно защо ти е такова мнението ...
  • 5 Juliy

    9 23 Отговор

    До коментар #2 от "Сульо":

    Явно е ,че сульо щом смяташ,че общуването между народите става с такива подводници.
    Руснаците ги създадоха с цената на всичко.
    Всички ресурси в страната бяха насочени за създаването на оръжия като подводниците.Това обаче не е по силите на 10-тата икономика в света и затова тя в момента е толкова изостанала във всяко едно отношение.
    Що не вземеш да погледаш малко руска телевизия или да се разровиш в интернета за да видиш обикновения руснак в каква мизерия живее!Това е в резултат на насочването на всички ресурси в страната за въоръжаване.
    ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СА РУСКИТЕ ЕМИГРАНТИ В ЩАТИТЕ?!
    - 3 милиона !!!
    В резултат на"Хамериканската агресия" Турция в момента цъфти!
    А ние понеже руснаците се опитват да ни разработват като "троянския кон " в ЕС и благодарение на сульовци вече 25 години не можем да се измъкнем от комунистическото блато!
    Затова Мунчо друг път не се изхождай по въпроса неподготвен!

    Коментиран от #6, #7, #12

  • 6 Киро

    7 22 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    10-та икономика бяха ушанките миналата година, вече са на около 15-то място, малко след Испания.

    Военния бюджет на една Суадитска Арабия вече е по-голям от на пияниците.

    В момента правят фейслифт на старите дръгели и тръгнали да плашат гаргите.
  • 7 ееееех

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    Е да на руснаците им стана в един момент трудно в един момент хем да строятракети хем да хранят и строят икономиките на неблагодарници като нас да ни развъждат до 9 и кусур милиона и в СИВ и Африка ,Южна Америка.И руснаците ги гледаме тук на морето купуват си всичко от апартамента 'обзавеждането колата 'и пак се връща да заработва в Русия. А турция до 90-те беше манифактурна изостанала държава.РУснаците я поканиха да заеме нашето място.Турция е прилигирован член в търговията с Рус. И икономиката им излетя.Сега от скоро се събираха БРИКС и ШОС има около 47 държави желаещи да се вкючат на по ранен и по късен етап .И Иран и Турция са сред тях, и Пакистан и Малайзия'държавите от "Пътя на Коприната.Не е лошо да се огледаш и да видиш какво се случва по света.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Дошо

    4 19 Отговор

    До коментар #7 от "ееееех":

    Абе, Турция дължи развитието си на САЩ.
    За алкохолиците какво да кажем?На гол г.з чифте пищови.
  • 9 Juliy

    4 14 Отговор

    До коментар #7 от "ееееех":

    ееееех , на теб е трудно се обяснява.
    Може ли да обясниш, на нас с какво ни помогнаха?!
    Че ни вкарах в капана на плановата икономика и ни оборудваха с морална и технически остаряла техника, която и сега ни дърпа назад.
    ТЕЗИ РУСНАЦИ КОИТО ГЛЕДАШ НА НАШЕТО МОРЕ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ РУСКИЯ НАРОД.
    Основна част от него живее в комуналки-обществени жилища набързо построени през 70 и 80-те години на миналият век или в дървени жилища без водоснабдяване.
    Така , че не е лошо първо ти да се огледаш , а след това да ми обясняваш за митичният път на коприната!
    Всичките държави за които пишеш ОТДАВНА СА СТРАТЕГИСКИ ПАРТНЬОРИ НА ЩАТИТЕ ,а не марионетки каквато бяхме в СИВ.
  • 10 еееех

    11 2 Отговор
    ако беше живял достатъчно дълго и беше преминавал с камион през Турция в онези години преди 90-те сега нямаше да дрънкаш глупости.
  • 11 Juliy

    6 13 Отговор
    Достатъчно съм голям и съм бил по това време няколко пъти в Турция, така,че няма нужда да се правиш на умен.
    И не измествай темата като не ти изнася.За съвсем друго ставаше дума.
    Но Турция е добър пример за това как се развиват приятелите на Америка.
    Що не ми посочиш някой партньор на руснаците ,който да просперира.От тяхното партньорство се търкалят само овъглени отломки от върховата им военна техника.
    Какво става с Куба,Виетнам,Сирия,Ангола...?
    Моя баща беше концлагерист от Дахау и антифашист, но никога не стана партиен член и още в лагера е разбрал истината за руснаците и тяхното "положително" влияние върху другите.
    Така ,че е жалко , че има толкова заблудени и "смешни" сънародници като тебе!

    Коментиран от #15, #28

  • 12 Нио Майо

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    В щатите има руски евреи, но не и руснаци. Много си далече от реалността! Въпреки кражбите на САЩ по света чрез войни и преврати, самите щати са затънали в дългове и проблеми, та камо ли приятелските на тях държави. Ето България е със САЩ от доста време и мизерията е очевадна. А и никога няма да стане по-добре. Единствената ни полза е че не са ни направили вътрешен конфликт с турците и циганите и , че не са ни бомбардирали още. Когато бяхме със СССР имахме индустрия, земеделие, армия. А сега имаме само спомените за тогава. В такава мизерия сме, че е все едно сме имали война.

    Коментиран от #14

  • 13 мдам

    9 1 Отговор
    По принцип, най-опасни за ядрените подводници са малките дизел-електрически хибридни подводници, понеже са компактни и изключително тихи. Така, поради разликата във водоизместването е много, много трудно голяма ядрена подводница да открие малка хибридна. Между другото хибридчетата биха били много добри и за нас, понеже Черно море не е много голямо.
  • 14 гост

    10 16 Отговор

    До коментар #12 от "Нио Майо":

    Имахме армия която която беше въоръжена с остаряла техника и която се изхранваше от целия народ.Индустрия,каква индустрия ? Руснаците си караха тук боклуците да ги разтопяваме.голямата индустрия Кремиковци,Нефтозавода в Бургас.Тровеха въздуха години наред.Бяхме слуги на СССР и нямахме право на глас.За да излезеш от България ти трябваше изходна виза,нищи,че имаш виза от дадената страна която искаш да посетиш.Хайде стига сте припадали по минали времена.Мизерия ,глад ,банани и портокали по Коледа.Това беше да си със СССР.
  • 15 еееех

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Juliy":

    Най много да си бил на "Капалъ чарши", не си минавал към арабският свят през онези години да видиш как децата протягат ръце,за съжаление при нас дойдоха тези години,а турците с правилна политика на излизане от колониалните държави 'и следване само на своя интерес постигнаха чудеса,и ако бяха сега с Амер.'щеше ли Алекс Алексиев дълго и напоително да хули Турция и Ердоган,май турците видяха хубавото и се преорентираха,а курортите им сега са пълни с руски туристи,за разлика от нашите,и няма защо постоянно да го навираш този комунизъм,нито съм бил нито искам да се връща,просто не ми харесва сегашната ситуация България да е в ролята на вързаната коза която примамва вълците за да може някой да има полза ,но не и козата. А за това дали съм смешен ,нямам намерение да ти отговарям,и да слизам под нивото си,имам претенции ,че съм възпитан човек.
  • 16 Juliy

    5 14 Отговор
    Ти не разбра ли,че всичко което се случва тук е продължение на този комунизъм за който не искаш да говориш.
    А също така и на деструктивната политика на Русия спрямо България 100 години.
    Възпитаните хора не харесват ватенките,ушанките и сапагите, така , че са под съмнение твоите претенции!
    Иди да пасеш козите и се оглеждай за вълците за които спомена.
  • 17 Истината

    5 3 Отговор
    Големите сили никога не са имали приоритета да помагат сериозно в развитието на други страни,цялата работа е за влияние,позиции,докопването до чужди ресурси.Не мога да коментирам задколисните игри на САЩ,но Juliy е прав за това ,че никой не е прокопсал покрай Русия.Не се подвеждайте по думите на повечето неуки пенсионери,които милеят за отминалите времена.Факт е,че всички са имали работа,имали сме много добър спорт,но държавата е работила на загуба.Няма как да произвеждаш нещо за 10ст. и да го продаваш на 9ст.Това естествено не е имало как да продължи вечно.Освен това са били подтискани умовете на народа и хората с амбиции.Или са изчезвали по лагерите или са бягали от страната.Всичко в медиите е представяно розово,хората са живяли в голяма дезинформация.При аварията в Чернобил,комунягите по върховете не са съобщили на народа за радиоактивните облаци който наближавали България,оставяйки хората да си обикалят под радиоактивните дъждове и да ядат облъчената пролетна реколта.
    И запомнете,че сме на това дередже не само заради политиците,но и заради самите себе си,защото масово хората в България не си вършат работата,оплакват се и гледат в паницата на съседа си,все навици придобити по времето на социализма,когато е пооштрявано доносничеството,толериран мързела(имитирането на работа) и незнанието сред хората.
    Левски го е казъл:”Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”.
    Така че,ако не вземем нещата в свои ръци и чакаме на Русия или САЩ да ни измъкнат от л.*ната не ни чака нищо добро.
  • 18 гост

    4 15 Отговор
    кви подводници,това са ламаринени кофи с имена.една такава кофа на име курск се проби и потъна,и после хората с истинските подводници дойдоха да я вадят и да изкарат телата на мъртвите моряци
  • 19 Кумчо

    6 11 Отговор
    Най-опасните руски подводници, както и самолети са тези, които са вдигнати под тревога. При техния дълъг живот и слаба поддръжка а силна ръжда, какво да очакваме освен жертви от екипажа.
  • 20 35 тона златоплатено

    9 0 Отговор
    Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва,
    че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ
    10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на
    тези „книжни рубли” е точно 32. 5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ
    буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите,
    провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ
    за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските
    Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т. е. 32. 5 тона злато.

    Коментиран от #29

  • 21 сссс

    11 2 Отговор
    американските тролове бесни хихи
  • 22 аха

    2 7 Отговор
    най-опасната руска подводница беше извадена от добронамерени чужденци от дъното на морето със "странна" дупка на десния борд и липсваща предна част......
  • 23 purko

    3 12 Отговор
    най-хубавото на руските подводници че екипажа е без пари, ако стане авария никой не го е грижа за екипажа, нека мрат хора много

    Коментиран от #25

  • 24 Емигрант.

    25 4 Отговор
    Като ви чета коментарите се учудвам на някои от тъпите ви разсъждения. 1.Роден съм 60год. на миналият век.Нито един член на моята фамилия не е бил партиен член или привърженик на комунистите,въпреки че дядо ми на времето е спасил от смърт двама от най-известните шумкари в кавички в Плевенският край.Въпреки че от време на време му благодаряха след като дойдоха на власт стареца излезе умен човек и нито веднъж не се възползва от техните предложения.Говорите на до 1990год.имаше работа хората с по-една заплата строяха къщи,апартаменти и всеки малко или много имаше спестен по някой лев.Руснаците ни изкупуваха цялата продукция независимо каква.Имате ли престава колко заеми са ни опростени от тях и на каква ниска цена ни предоставяха техника ,нефт и др. Неща.Бай Тошо въпреки че го оплювате е бил играч от класа и постоянно е лафирал и на запад и на изток.Нищо от това че сме имали банани и портокали само по-нова година.Бил съм очевидец и на тези неща,но имахме училища,университети и безплатни болници.Ходехме на почивки без пари,имаше и грижа за младите семейства и децата.Сега господа тъпанари като ревете като вдовици покажете ми къде в скапаната България кое е хубав о и запазено?Училищата че младото поколение незнае да чете и пише?Учителите и особено лекарите станаха търгаши и за тях човешкият живот ни означава нищо и станаха пълни боклуци и само за пари реват,а няма

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 4 Отговор
    Времето ви изтича. СССР ЩЕ БЪДЕ ВЪСТАНОВЕН И БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ПАК С РУССИЯ! А АКО ЩЕ И С ХАСТАРА НАВЪН ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ, КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА. А И ОТ МАГАРЕТА КАТО ВАС -ДЕРМОКРАТИ, ЕВРОПЕЙЦИ СЪЩО НЕ СТАВА. СЛАВА РОССИИ И НА ВЕКИ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 НЕНАСИТНА ТВАР

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "35 тона златоплатено":

    500 години сами със своите комити и въстания ИГОТО не бихме отхвърлили. Запада не се трогна. Дойчо Бисмарк след Априлскто кихна - Русия да ви помага. Русия прати 250,000 на армия. даде хиляди жертви и когато стигна Босфора ЗАПАДА СЕ ОЗЪБИ И ПОКАЗА СЪЩНОСТТА СИ. В Берлин ЗАПАДА НИ КЛЪЦНА НА ДВЕ. НА ВЛАСТ У НАС ЗАСТАНАХА ПОЛИТИЦИ И ИНТЕЛИГЕНТИ ОТ ЗАПАДА И ДОКАРАХА ФЕРДИНАНД И САКА КОБУР ГОТА И БЪЛГАРИНА отново лъскаше голямата хурка. Значи РУСИЯ ДОЙДЕ ВОЮВА И ДАДЕ НА ЧОРБАДЖИИТЕ да властват А НА РУСИЯ ЗА ЖЕРТВИТЕ И СРЕДСТВАТА ПО ВОЙНАТА, НИКОЙ ЛИ НЕ ЩЕ ПЛАТИ? Скъпе.ника и пукната пара не дава. НА Шипка чорбаджията пак го няма, на Плевен и Ловеч чорбаджията у дома се скатават и гали топлата ЗАДНИЦА на госпожата. А РУСИЯ стоеше на Шипка цяла зима в балкана под открито небе и замръзва в името на продажните братушки като ТЕБ ВАША ПОДЛОСТ. РЪФАХТЕ КОСТИТЕ НА НАРОДА ДО 1944та. РУСИЯ НИ ЗАКРИ ОТНОВО КАТО НИ ВПИСА КАТО БРАТУШКИ В СПИСЪКА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ, ЗА 45 ГОДИНИ ОТ МАГАРИЩАРИ СТАНАХМЕ ДЪРЖАВА С ИМЕ И ЧЕСТ. НО ЧОРБАДЖИЙСКИТЕ ВНУЦИ ОБЪРНАХА ПАК КАРУЦАТА И ОТНОВО ЗАГРАБИХА ОТ НАРОДА ВСИЧКО КОЕТО РУСИЯ ОТНОВО НИ ДАРИ. ЗАГРАБИХТЕ ГО И ИСКАТЕ ОЩЕ ОТ РУСИЯ ПАРИ ДА ВИ ПЛАТИ ? ОГЪН ЩЕ ВИ ГО.И. КАТО ВЪШКИ НА ЧЕЛОТО СТЕ НАЦВЪКАЛИ И СЪДБАТА ВИ ЩЕ Е ЕДНА.
  • 30 Kcaniba

    10 2 Отговор
    Не правят опити!!!
    Имат най ефикасната подводна флота в света!!!
    Русия е силата!!
    Руския мужик държи на думата си, ако ти е лал думата, ще я изпълни!!!
    От преди турското така е било, а после никой друг не дойде да спре кръвта ни, освен руския мужик!!!
    Като днес в Сирия - целият " цивилизован" "запад" осъждаше действията на исламистите... и през априлското възстание, целият " цивилизован" "запад" осъждаше действията на турците... а наздраве в коневръза - рая и еничери!!
    Предците ви да се обръщат в гробовете си
  • 31 FUCK OF

    4 1 Отговор
    ВСЕ ПЛАЧЕМ НЯКОЙ ДА НИ ,,ОПРАВИ''....??

    ГОЛЕМИЯ БРАТ.........МАЛКИЯ БРАТОВЧЕД....

    И НИ ОПРАВЯТ......... АМА...ВСЕ ТЕ СА ОТЗАД.....ХАХАХА...


    ПРАВИ СА ГОРЕПИШЕЩИТЕ......НЕ САМО ДА СЕ ОПЛАКВАМЕ И ГЛЕДАМЕ В КАНЧЕТО НА БЛИЖНИЯ АМИ ДА СЕ СТЕГНЕМ И ДА СЛОЖИМ РЕД В ДЪРЖАВАТА,ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА.....
  • 32 FUCK OF

    4 0 Отговор
    ДО ЕМИГРАНТ 24

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ....
    ТАКА Е......
  • 33 до бетоновата глава

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сър Пичук":

    Само две страни в света произвеждат атомни подводни ракетоносци и такива плоски коментари са или на трол или пълен невежа ...един западен автомобил пред който се прекланя българския технически невежа е 100 и повече пъти елементарен и низко технологичен от Атомна подводница.

    Коментиран от #34

  • 34 Ббббббб

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "до бетоновата глава":

    Разбирам.
    Купи си атомна подводница и ходи с нея на работа
  • 35 Гост1

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Емигрант.":

    Ще ти отговоря точко по точка. Работа има и сега. С една заплата се стореше къща ако си директор и целия завод ти работи безплатно ангариа, иначе по магазите ни тухли имаше ни плочки, всичко с връзки се купуваше „под масата“ Руснаците ни изкуваха цялата продукция! Вземаха ни я на цени, много по-ниски от пазарните и ни набутваха техните боклуци насреща комбайни ДОН 1500 и трактори ЮМЗ. Имало опростени заеми от СССР, глупости на таркалета, има не върнати заеми от тяхна страна към България. Освен дето през 1960 ни взеха целия златен резерв 26 тона злато. За техниката им да не говорим ЗАЗ и МАЗ. Бай Тошо беше играч, но и бат Бойко е играч и то по-умен. Ходели сме на почивка без пари, да бе на станцията на завода, двайсет бунгала с обща баня и тоалетна-външна, за 200 човека на смяна. Ако за теб България скапана за нас не е!!! По полека с обидите към моята Родина. Ако нещо не ти харесва знаеш си: Чемодан, вокзал – Москва!