1 939 9

25 години стигат!

Проблемът на България е и поколенчески

Николай Слатински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е публикуван във Фейсбук

Наистина смятам, че проблемът на България е и поколенчески.

Моето поколение е увредено именно като поколение. Нищо, че в него има много и при това свестни хора. Но като поколение, пак да кажа, то е увредено. И не напразно профука толкова бездарно Прехода, за да стигнем до сегашното ниво на управление и управляващи, което в моята душа поражда чувството за срам, огромен срам, национален срам.

Навсякъде наблюдавам тази увреденост. А особено огорчителна е тя сред най-образованата - поне на теория - част от обществото.

Тези дни на едно тържество наблюдавах колега професор - подтичва след своя работодател, също професор, унижава се пред него, само дето не пълзи, само дето не казва - какво ще обичате Ваше благородие! Заръсиха редки капки дъжд. И този професор трескаво, като свещенодействие, разпъна личния си чадър над главата на своя работодател с цялото потресаващо раболепие на безгръбначното самоунижение! Но понеже знам, че такова самоунижение не му се налага и не го карат да пада толкова низко, това бе за мен жест-израз на вътрешната порода и природа на професора. Той така е селектиран и е резултат от селекцията, която увреди нашето поколение.

А наоколо гледаха колегите. И най-важното - гледаха младите хора, студентите. Какъв пример им бе подаден? Беше грозно, ей Богу, беше много грозно цялото това санчопансовско, по-точно - лакейско поведение.

Бих подминал тази гротеска като изолиран случай, но тя изобщо не е изолиран случай. Такова ни е поколението. Моделирано за едно общество и принудено да живее при друго. И понеже втълпяваните ни с десетилетия ценности станаха неадекватни, нашето поколение - като поколение - реши, че ценности изобщо не са нужни, че оцеляването оправдава средствата...

Ето защо смятам, че колкото по-рано моето поколение освободи България от амбициите си да й се натрапва като управление, колкото по-скоро престане да й набива в очите комплексите, болните си амбиции и нездравите си ценности, толкова по-голям шанс България има да оцелее и да спре своето пропадане. Времето наистина не е наше, 25 години стигат!

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ала
  Отговор
  1 12:46  18.04.16
  Прекрасно написана статия! Много истинска и докосваща. Доста почакахме, а сега остава да предложите изход. С нетърпение очаквам предложение за промяна.
 • АРИАНА
  Отговор
  2 12:47  18.04.16
  Подписвам се под всяка дума на текста на Николай Слатински. Дори и тези сред нас, които знаят как, опитали са, направили са нещо за промяна на средата, отровена от примитивен комунизъм, но за съжаление на успели в това дело, моля - ПЪЛНО ОТТЕГЛЯНЕ, КРАЧКА НАЗАД И АКО НИ ПИТАТ - ДОБРЕ, АКО НЕ - МАЙ ПО-ДОБРЕ. Омръзна ми да не срещам разбиране, когато говоря с бетонни глави между 45 (!) - 70 годишни.

  Коментиран от #3, #9

 • незнайко
  Отговор
  3 14:32  18.04.16

  До коментар #2 от "АРИАНА":

  А Вие на колко години сте и какво разбрахте от живота? 25 години въобще не сте живяла, а преживявала. Това обаче не е причина от (бетоновите глави), а настъпващата ДЕМОКРАЦИЯ, каквото и да озночава това за Вас.

 • ала
  Отговор
  4 14:51  18.04.16
  Ето аз съм на доста години - 51 и какво от това. Преживяваме и траем, защото си пазим кое? Ариана е преживявала заедно с нас, ако не всички то поне достатъчно, за да разбере, че хората в активна възраст и малко след нея сме продремали 25 години от живота си. Но по-страшното е, че продължава дрямката и няма изгледи да излезем от нея. Нали така?
 • ала
  Отговор
  5 14:54  18.04.16
  ПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО И АКО НЕ СЕ СЪБУДИМ, ДЕЦАТА НИ НЯМА ДА НИ ГО ПРОСТЯТ, АКО НЕ ГО ПРОСПЯТ И ТЕ. АМА СЕ СЪМНЯВАМ!
 • Гост
  Отговор
  6 15:04  18.04.16
  Не съм съгласен със Слатински. Не-свободата сега е по-тъжна, отвратителна, срамна от някога. Защото е свързана с хляба, с работата, с оцеляването. Тези думички станаха актуални през последните 25 години. Появи се и думата "БЕДНИ" - непозната за нас, по-възрастните. Може би Слатински не го разбира, но описаният случай ми напомня на персонаж от произведенията на Достоевски. При социализма имаше работа и хората можеха да я намерят дори с риск да се отдалечат от престижно място. Сега къде? В това е същността, а не възпитанието на поколенията. Аз си харесвам поколението - по-интелигентно, по-образовано, по-възпитано. Само един пример - кой пълни Зала България? Моето поколение. Поздравявам всички мои връстници и им желая здраве!
 • Неда
  Отговор
  7 16:11  18.04.16
  Слатински не разчитай на "споделена вина". Каквото сам си надробил, сам ще си носиш. А наистина трябва да те е срам. И мен ме е срам! Срам ме, че вярвахме на "седесари" като теб. Как не видяхме какви сте и какво направихте за няколко сребърника. Точно обратното е - сега е часът на 50-годишните. На нас ортаците на Слатински ни взеха живота, но ние държим конструкцията. Не се хващайте на руски подлоги на простотиите. Иска човекът да не е сам в зандана и кани наивници да му правят компания.
 • Бай хой
  Отговор
  8 19:00  18.04.16
  Слатински, слатинскиииий не съзнаваш ли че писанията ти са много по-раболепни от подаването на чадър. За какво увредено поколение говориш бе. Я се огледай наоколо - чалга и наркомани, м....ли и мигранти. Виж на какво е заприличала държавата ни - дългове, безработица, корупция и колонизиране. Нацията ни се топи като априлски сняг. Говориш пи не съзнаваш че така си се превърнал в безгръбначна марионетка на окупаторите извършващи геноцид над Българският Народ.
 • Мишка
  Отговор
  9 20:54  18.04.16

  До коментар #2 от "АРИАНА":

  Скъпа АРИАНА.Не се подписвай пот думите на никой за който не Си сигурна кой и какъв е.Защото ставаш като професора който е описал.Аз също Съм от "бетонните" глави.И да Ти кажа.Тогава през "лошия" социализъм работника взимаше в някой случай по-висока заплата от директора.Тогава не Ме беше страх да вляза в спор с началник и да Му покажа грешките.И да Ме уволни "презкачах"(образно казано)оградата на съседното предприятие и още същия ден почвах работа.И тогава имаше подлизурковци клеветници и доносници но се знаеше кои са.Сега е всеки един.И не знаеш от кой да се пазиш. Не мислете че днешните 25-30-35годишни политици ще оправят нещата.Това са децата и внуците на тия който сега управляват и просто изчакват момента и попиват челен опит.Вярвай Ми.Познавам някой от Тях и родителите им лично и в изказванията им чувам думите на родителите им. Една дреха колкото и нови кръпки да и слагаш все си остава стар закърпен парцал. Трябва нова дреха от нов и здрав плат.

Напиши коментар:


Публикувай