Last news in Fakti

6 Юли, 2016 11:49 2 912 12

Контрамотивите срещу президента

  • контра мотивите-
  • президента-
  • слави трифонов-
  • референдум-
  • слави

Мотивите на Шоуто на Слави срещу исканията на държавния глава за противоконституционност на три от шестте въпроса за референдума

Контрамотивите срещу президента - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инициаторите на референдума от Шоуто на Слави изнесоха мотивите си, с които оборват исканията на президента Росен Плевнелиев за противоконституционност на три от въпросите в допитването. Както знаете, президентът сезира Конституционния съд по три от шестте въпроса  на референдума, иницииран от екипа на Шоуто на Слави и подкрепен от близо 700 000 български граждани.

 „Истината обаче е, че този референдум не противоречи на Конституцията.  Ние, инициативния комитет, като страна по делото, бяхме призовани да изпратим до Конституционния съд обосновка на нашето мнение до 7 юли тази година. С подкрепата на юристи специалисти по Конституционно право, ние направихме това. Понеже този референдум не е мой, нито е на нашия екип, а е желание на целия български народ, аз както винаги ще бъда откровен с вас и ще ви информирам какво се случва. Ето и мотивите в изложението на екипа на Шоуто на Слави”, заяви Трифонов:

Първият атакуван въпрос, поставен пред Конституционния съд от президента е №2 „Подкрепяте ли броя на народните представители да бъде намален на 120?” Според мен, всеки човек, който не е психично изостанал разбира, че намаляването на броя на народните представители няма да  доведе до засилване на тяхната представителност и политическа отговорност. Намаляването на броя на депутатите по никакъв начин не нарушава представителния характер на Народното събрание, нито неговата структура, нито баланса между висшите институции на публичната власт. Да се твърди обратното е юридически нонсенс . Президентът не знае, но трябва да се знае и държавният глава да се запознае, че в нито една конституция и конституционна система по света не съществува постулатът, че с намаляването на броя на народните представители се нарушава политическия плурализъм и представителния характер на парламента. Пред намаляването на броя на депутатите няма и никаква юридическа пречка. И това в никакъв случай не нарушава Конституцията.

Контрамотивите срещу президента

 

Вторият актуален въпрос е този под №4 - „Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?” Повече от ясно е, че дистанционното гласуване по електронен път ще разшири, допълни и увеличи методите на гласуване. Това ще позволи на по-широк кръг от избиратели да участват в политическия процес. Политическата класа не желае да се въведе и този вид гласуване, защото електронното гласуване ще намали манипулирания, контролирания и корпоративния вот. Защото е невъзможно да се контролират гласовете на всички български граждани и на 2 милиона наши граждани в чужбина. Такъв вид гласуване има в други държави, например в Естония и фактите показват, че след въвеждането му там, избирателната активност се е увеличила. Опит в тази насока има в следните държави Испания, Швейцария, Австрия, Франция, Холандия, Норвегия. Извън Европа електронното гласуване се практикува в Канада, Индия, САЩ , Австралия и др. Държави. Да, у нас приеха един, бих се изразил, „скопен закон” за електронното гласуване, но той по никакъв начин не въвежда пълноценното електронно гласуване, а само създава възможност за експериментално електронно гласуване и това след 1.01.2018 г. До тогава се предвиждат три симулации на избори и ако експериментът е успешен ще може да се гласува дистанционно едва след 2019 година. Но това е само илюзорна възможност.

Контрамотивите срещу президента

 

 

Последният атакуван въпрос е този под №6 „Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началници на районни управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Факт е, че едно от първите неща, които всяко едно ново правителство, дошло на власт прави, е изчистването на полицейските шефове и да назначи нови „послушни хора” . Те от своя страна опъват „чадър” над финансовите, изборни, всякакви други нарушения на власт имащите. Президентът твърди, че понеже полицейските шефове били държавни служители не може да бъдат избирани от народа. Ето и част от правните аргументи против това негово виждане:

Контрамотивите срещу президента

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васко

    1 0 Отговор
    И снощи по Нова телевизия/5.6.16г/ президентЪТ ни се изяви като страхлив и зависим човек
  • 2 Ядесереитн

    2 0 Отговор
    Фана ме запек от тези щуротии.
  • 3 А стига

    1 0 Отговор
    А бе, тия що не вземат да си правят шоуто по телевизиите и да не обясняват на конституционния съд кое е право и кое - не. И друг път съм казвал - с тези си действия тези "шоумени" упорито работят за окончателен срив на държавността и институциите в тази изстрадала държавица. Лошото е, че и тези, които ги гледат са с доста ниско ниво на развитие и лесно им се връзват. А иначе - вече ни омръзна от месии и правозащитници - резултатът е видим по хала на българина, след близо 30 г. "демокрация"и "реформи".
  • 4 А стига допълнение

    2 0 Отговор
    Изобщо тези чешити имат ли представа къде живеем? Какви кметове и какво електронно гласуване Бе, аланкоолу? Те имат ли представа какви кметове има по места и какви фалшификации (при това централизирани) ще стават при евентуално електронно гласуване? Чак тогава дерибействата по места ще станат непоносими. А как ще се избират шефовете на полиции в големите градове? Очевидно със скъпи кампании. И на кого е нужно това?
  • 5 Гънс шоу

    1 0 Отговор
    ПАК ЛИ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ И НЕГОВАТА БАНДА ????
  • 6 Българин

    1 0 Отговор
    Да се намаля броя на тия хрантутници до 120 веднага. А за ченгета трябва да има контрол.Щом американците могат да си избират шериф защо и ние да не можем. Само като видя каква смешка е сегашния министър на вътрешните работи ми е ясно Боко и Цоко каква кадрова политика водят.
    Уплашиха се от референдум и сега плюят и се чудят кое да издокарат като противоконституционно.
  • 7 карапетко

    1 0 Отговор
    пак ли с учиндолския мухльо ни занимевате
    на славчо мераците не съответстват на възможностите му
  • 8 Бай хой

    1 1 Отговор
    Не искам наркомани да определят какви закони и каква конституция ще действа в България.

    Няма смисъл да се намаля броя на депутатите защото те още на другият ден ще се определят като по важни и ще си гласуват четири пъти по високи възнаграждения. Танто за кукуригу.

    Да не вземаме за модел страната със най висока престъпност в света. Това са фактите. Там където избират шерифи с гласуване има най много убийства, изнасилвания, отвличания, домашно насилие и превишаване на правомощията.

    И как искат да въведат електронно гласуване от цял свят, разбирайте и от турция. Ще спестят едни пари за екскурзии а тези гласове ще нарастнат в пъти. Стана ли ви ясно сега кой им финансира кампанията. Че някои от тях и наляха гушки до тук.

    Кой от тия герои е вземал наркотици и то не само за проба? и какви очи има да дава съвети на когото и да е?
  • 9 кой кой е

    0 0 Отговор
    Всички занете, кой стои зад учиндолския "хъш". Шефа за, който работи Славчо народния трибун е Шефа на БТВ, казва се Краси Гергов и е човек на службите, на Държавна сигурност и УБО!
    "Внук е на „ветерана – комунист“ Марин Бончев Туевски, който е първият комунистически кмет на Правец – родното село на Тодор Живков. Вуйчо на Гергов е небезизвестният генерал от гаражите на УБО Бончо Маринов Бончев. "
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2

    Добре дошли в новата игра на Държавна сигурност!
  • 10 кой кой е

    0 0 Отговор
    Всичко казано по горе е една гаща плява, на всеки поне малко интелигентен човек му е ясно, че намаляването на броя на депутатите няма да направи управлението на България по ефективно, нито гарантира, че, като станат 120 ще се промени нещо!
    Не е въпроса колко са депутатите, а каква работа вършат и кой ги слага, дали са компетентни и т.н.
    Всичко предложено от Славка е чист популизъм.
    Тия 700 000 подписа пък колко са реални, никой не знае, най вероятно половината са фалшиви, както всичко в тази държава.

    Идеята на поредния кьорфишек на ДС и УБО е да се занимават хората с глупости, да се отвлича вниманието от истинските проблеми, да се уталага напрежението и да се охлаждат страстите. Такава е и идеята на предаването на "хъша", да оплюва политически неудобни противници и да вдига рейтинга на други, да формира нагласите на хората с по примитивни мислене.
  • 11 ФАРАНГОСЕПТ

    1 0 Отговор
    ТОВА ШОУ Е ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ ... ВЧЕРА ГИ ГЛЕДАХ НЯКОЛКО СЕКУНДИ , ОНЯ СИРОМАХОВ ЛИ Е БЕДНЯКОВ ЛИ Е И ЕДНО ДРУГО НЕДОРАЗУМЕНИЕ - КУЛЕКОВ , СТРУВА МИ СЕ ...ТИЯ ДВАМАТА ЧЕРЕПИ ОБСЪЖДАТ ПОЛИТИКАТА СЛЕД БРЕКЗИТА ...??? НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ ОБЯСНИ НА ТИЯ ДУМАТА ШОУ КАКВО ОЗНАЧАВА ??? ЕДНО Е МУЗИКАЛНО ШОУ , И СЪВСЕМ ДРУГО Е ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДАВАНЕ ...
  • 12 Киро

    1 1 Отговор
    Оуу, всичките атакаджийчета и рускопоклонници наскачали срещу референдума!

    Значи е точно изстрел десетката!

    Пишат ли пишат от различни имена, че да внушат масовост, ХАХАААА!

    Досега не се е намерило и едно масковско да обясни защо мажоритарната система е вредна!

    Само съскане и мятане на л..на, че ще останат без хранилка!