1 152 4

Дилемата на Борисов

Опасността е да станем дълбока провинция, граничен синор

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът на България Бойко Борисов със сигурност е пред голяма дилема, т. е. труден избор на две противоположности. Всъщност Борисов сам си го направи. Преди седмица той даде ултиматум на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова да се класира на първите две места на гласуването в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организацията или в противен случай ще оттегли подкрепата на България за нейната кандидатура.

Дилемата, пред която е изправен в момента Бойко Борисов, като нищо може да се окаже зрелищен провал за външната политика на България. При това на най-големия дипломатически терен – ООН.

Представете си за миг как изглежда България в очите не останалите над 190 страни. Отговорът е абсурдно.

За дилемата на Борисов са виновни и Бокова и Георгиева. Тези две жени не само не намираха сили да се срещнат, но и да си промълвят поне една дума.

Жалко! Едната е генерален секретар на ЮНЕСКО, а другата е заместник – председател на Европейската комисия (ЕК). А всъщност двете се държат като кандидат – кметици на обезлюдено село.

И в крайна сметка те дали са две противоположности, за да си играят хазартно с авторитета на България.

Просто няма обективни причини. България и нейната дипломация полагат най-важния си изпит. Той ще определи дали ще бъдем сред водещите страни на Балканите и в ЕС.

Опасността е да станем дълбока провинция, граничен синор в бурното море на нашето време.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трол
  Отговор
  1 18:02  27.09.16
  Слеващия президент ще е на ГЕРБ!

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 18:15  27.09.16

  До коментар #1 от "Трол":

  Да,но "вицето" ще е от БСП.
 • ПРАБАБА73
  Отговор
  3 20:20  27.09.16
  И без това България има лош авторитет пред света.И сега ако се подмени кандидатурата на Бокова,направо ще се изложим пред света.Защо не си предложиха тази КРИСТАЛИНА ОЩЕ В НАЧАЛОТО.

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 22:41  27.09.16

  До коментар #3 от "ПРАБАБА73":

  Просто е-Защото ако бяха предложили Кристалина и тя не спечелеше,"червените" партии до една щяха да писнат "Видяхте ли какво направихте с твърдоглавието си-ако бяхте оставили Бокова,тя със сигурност щеше да спечели,освен това и Великия СССР я подкрепяше!"

Напиши коментар:


Публикувай