Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 14:17 42 077 7

Шокиращият начин, по който Хитлер стана Хитлер

  • шокиращ-
  • начин-
  • хитлер-
  • нацизъм-
  • германия-
  • затвор-
  • националсоциализъм

Бил ли е Хитлер креатура на големи политически и културни сили? Или сам се е създал?

Шокиращият начин, по който Хитлер стана Хитлер - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 април 1924 г. 34-годишният Адолф Хитлер, странен художник и бивш войник от Австрия, влиза в затвора на баварския град Ландсберг, за да излежи петгодишна присъда за организация на неуспешен преврат, при който са убити 18 души, сред които и четирима полицаи. Хитлер се оказва в затвора на Ландсберг като ръководител на малобройно, губещо влияние и дилетантско антисемитско политическо движение – националсоциалистическата немска работническа партия, пише The National Interest. Девет месеца по-късно той излиза от затвора, вече много по-уверен в себе си и постепенно придобива известност и власт.

И нещо много по-важно. Хитлер излиза от затвора като автор на книгата „Моята борба“. В тази книга според биографа Фолкер Улрих „са събрани в едно биографията на Хитлер и неговата политическа програма“. По този начин „Моята борба“, публикувана в периода юли-декември 1925 г. е първата крачка към създаването на култа към личността на автора. Хитлер - лидер на нацистката партия, а затворът в Ландсберг - неговата лаборатория и лабораторията на нацизма.

Книгите за Хитлер са предостатъчни. Но написаната от Улрих нова биография „Хитлер: Възход. 1889 – 1939 г.“, се отличава на фона на останалите благодарение на прецизния научен подход на автора и неговия отказ от създаване на митове. „Глобалната индустрия на развлеченията отдавна е протегнала ръце към Хитлер и го е превърнала в герой на сензационни материали и символи на ужаса за масовата култура“, пише Улрих.

Бил ли е Хитлер креатура на големи политически и културни сили? Или се е създал сам?

Мисията на Улрих е да "събере и синтезира" всички трудове на Хитлер. Това е очевидно, тъй като той проучва прекараното време на Хитлер в Ландсберг. "Решетките само насърчават Хитлер да вярва в себе си и в историческата си мисия."

Баварските власти услужливо хвърлят заедно в затвора бъдещия диктатор и неговите съмишленици, най-отявлен сред които е Рудолф Хес. "Съкилийниците на Хилтер, и най-вече Хес, правят всичко възможно, за да засилят убежденията му." Австриецът и другите му сънародници, лишени от свобода, се срещали ежедневно за обяд. "Другите затворници стоели зад столовете си и изчаквали мълчешком за вика "Внимание!". След това Фюрерът влизал с обкръжението си през редиците от верни поданници и сядал в горния край на масата."

Следвала кратка реч от негова страна, удостоена от последователите с поздрава “Sieg heil!”.

Ландсберг бил изключително удобен за Хитлер, дори по-удобен от занемарените апартаменти и общежития, които той обитавал в по-голямата част от съзнателния си живот. Това не било никак случайно. По време на целия процес, от арестуването до осъждането на Хитлер, баварското правителство показало, че се страхува от него и че симпатизира на расово фанатичните му възгледи. "Познавам те", обърнал се един от надзирателите към него. "Аз също съм националсоциалист."

"Хитлер се е наслаждавал на редица привилегии", пише Улрих. "Килията му е била голяма, проветрива и добре обзаведена стая с просторна гледка. Като допълнение към обилната си храна, сготвена в затворническата кухня, Хитлер постоянно получавал колети с деликатеси".

Хитлеровият неуспешен опит за преврат показал на германския народ, че "той е човек, който не само говори, но и действа в критични ситуации. Човек, който е готов да поеме големи лични рискове". Затворничеството облекчило Хитлер от ежедневното напрежение и му дало предостатъчно време да се вижда с поддържниците си - до пет на ден. Също така лишаването от свобода му дало шанса да се съсредоточи върху написването на "Моята борба".

И тъй, успокоен, Хитлер ядял, усъвършенствал лидерството и ораторските си умения, работил над книгата си и се държал прилично. Противно на бунтарското си поведение, тикнало го в Ландсберг, в затвора той бил същински ангел. "Хитлер усърдно избягвал всякакъв конфликт със затворническите власти", продължават още от The National Interest.

Поведението на Хитлер не било единствено, за да запази позицията си. Също така, благоприличието му било ключов философски ход. И докато преди възходящият властелин се целел в лидерство чрез преврат, то сега той искал да поеме контрола над държавата, използвайки собственaта ѝ система.

"Именно в затвора Хитлер осъзнава, че насилието не е решение на уравнението, защото държавата е прекалено добре устроена и разполага с всички нужни оръжия", пише още Улрих. Хитлер живял, воден от това убеждение. Освободен предсрочно от затвора през декември 1924 г., Хитлер реорганизирал Националсоциалистическата партия, промотирал книгата си и успял да накара хорската маса да симпатизира на антисемитската му риторика, на фона на икономически стрес и политическо напрежение.

През 1932 г. Хитлер се кандидатира за президент, но губи изборите. Въпреки това, под неговото ръководство нацистите печелят най-много места в парламента. Държавният глава Пол фон Хинденбург с неохота назначил Хитлер за канцлер. Година по-късно нацистките законодатели приемат закон, проправящ път на Хитлер към диктаторски правомощия. Без да губи време той повежда страната си към геноцидна война. Добре подготвен от времето, прекарано в уютния затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жеко

    11 0 Отговор
    г-н Сидеров ако беше получил престой в хотел...
  • 2 писна ми

    4 4 Отговор
    Айде, ся за пореден път ще завалят излияния на всякакви разбирачи какво станало, какво щяло да стане ако.... и т.н. Аман от симпатизанти и противници на фашизма! Жалкото е че сме вглъбени в миналото, без да можем да погледнем в бъдещето, без идея за утрешния ден.
  • 3 mediator37

    1 5 Отговор
    Само аз ли съм пропуснал да го видя това "мнение" в рубриката "Мнения" ?
    Няма да е зле ако от редакцията набедят за специалист по Хитлер някой по-зрял мъж, който поне е ходил в казарма.
  • 4 Кой бе зад хер Хитлер

    32 3 Отговор
    1913 бе създаден Федералният Резерв-частна организация, нямаща нищо с държавна институция та и до днес даваща пари на САЩ. 1914 същите скалъпиха с Обединеното кралство Първата световна защото Германия бе просперираща но това не е добре за чичо СЕМ. Предлага се първо РАЗРУХА в Европа а после помо - ЗАЕМ + ЛИХВА. И така Моята Борба т.е. Как да се съвземе и възстанови Германия и получи обратно своето достойнство след войната? 1918. Германия и Русия подписват края на войната а САЩ - НЕ. Защо ? САЩ от мир не печели а от войни. Алан Дълес две години обмисля в САЩ как да се подготви следващата война. САЩ подписва 1920. И започват инвестициите от САЩ в Германия. Сред най най ще споменем: рафинерии масла за самолетните двигатели и химическо оръжие от Рокефелер, Форд, Уол стриит- банкови заеми за Круп, Прескот Буш- дядото на Дж. Буш осигурява металургията и т.н. И така нататък..... До момента че сринатата Германия достига до СВРЪХ МОДЕРНА 1,400,000 души Армия- нахранена, заплатена, снаражена идеологически надъхана и подготвена ЗА НОВИ БОЙНИ ПОДВИЗИ! САЩ затваря границите си за евреите знаейки какво със тях там става. Та нали евреите финансират всичко. Та нали евреите от Холивууд правят възхваляващите и пропагандиращи Фашистката армия филми и изпращат в Германия. Холокоста е в сила и действие но САЩ не пуска евреите от Германия. САЩ осигурява влоговете на нацистите на Уол стриит. Всичко е ЛЮБОВ но не от Тончо Русев- "Обещай ми любов", а любов към ПАРИТЕ - Федералния

    Коментиран от #6

  • 5 toi

    13 2 Отговор
    жалко че не е успял докрай!
  • 6 Хайко

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кой бе зад хер Хитлер":

    Пропускаш само да споменеш че Сталин дава полигони, храна, пари на германската армия за да се обучат германските офицери(не войници а офицери!!) Офицери, които един ден ще командват тази армия!
  • 7 Дейм

    0 0 Отговор
    Беше много възпитан човек.. Винаги ппздравяваше с вдигната ръка...