1 315 1

Ердоган и Лукашенко: какво ги свързва

Ердоган и Лукашенко: какво ги свързва
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент Ердоган пристигна в Минск, за да участва в откриването на новопостроена джамия. Но не толкова религията свързва Турция и Беларус, колкото сходствата в начина, по който се управляват двете държави.

След необичайно бързото повторно сближаване с Русия, сложило край на половингодишен ледников период между двете страни, Турция сега засилва контактите си и с Беларус - най-близкия съюзник на Русия. Турският президент пристигна в петък в Минск, за да участва там в откриването на нова джамия.

Изграждането на единствената джамия в столицата на Беларус продължи повече от десет години. След като беше забавен поради липса на средства, проектът в крайна сметка бе завършен благодарение на парите, дошли от Анкара. Розовата постройка, която отвън не прилича много на джамия, се издига на "Татарский сквер" - недалеч от центъра на беларуската столица.

Само претекст?

В огромната си част населението на бившата съветска република е православно. Мюсюлманската общност е малобройна - според официалните данни, в страната с 9,5 милиона души население живеят едва около 30 хиляди мюсюлмани, като повечето от тях са татари. Затова и религията играе по-скоро символична роля при това посещение на турския президент. Много по-важни са въпросите, свързани с политическите и икономическите интереси на двете държави.

Сходен стил на управление

Двете страни поддържат тесни връзки от години, а Турция беше първата държава, която през 1991 година призна независимостта на Беларус след отделянето ѝ от Съветския съюз. Що се отнася до Лукашенко и Ердоган - двамата са на една възраст (62 години) и си приличат по мустака. Но това не е всичко: след една среща с Лукашенко през 2009 година Ердоган беше казал, че имат и сходни характери.

Междувременно ги сближава и друго - техният авторитарен стил на управление. Още преди години западните медии нарекоха Лукашенко "последния диктатор в Европа". А напоследък и за Ердоган все по-често се твърди, че управлява като диктатор. Конституционната реформа, която турският лидер се опитва да прокара, много напомня на "вертикала на властта в Беларус и в Русия", казва за Дойче Веле беларуският политолог Роман Яковлевски.

Само 15 милиона

Що се отнася до икономиката - Турция е за Беларус от огромно значение. Тя е един от най-важните икономически партньори и един от най-големите чужди инвеститори в страната на Лукашенко. "През последните три години обаче много турски капитали бяха изтеглени. Докато през 2014 турските инвестиции възлизаха на 512 милиона долара, тази година сумата не надхвърля скромните 15 милиона долара", посочва за Дойче Веле беларуският икономически експерт Александър Филипов. Всичко това се случва на фона на западните санкции срещу Русия, с която Беларус е тясно свързана. В резултат от тези и други процеси, през 2015 година БВП на страната отбеляза спад от 3,9%.

И още нещо

Затова Лукашенко е силно заинтересован от съживяване на икономическите връзки с Турция. Някои наблюдатели твърдят, че двете страни възнамеряват да засилят търговското си сътрудничество си в сферата на отбраната - например беларуски телекомуникационни системи срещу турски ракетни технологии.

Наскоро Русия също предложи на Турция сътрудничество във военната област. Сега Минск може да последва примера на Москва, сключвайки сделки с Турция.

Беларус


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хасан
    Отговор
    1 08:45  12.11.16
    Ей това е Запада..иска Турция да поддържа връзки с трети страни само чрез Запада а не директни.. Това иска и от България..да няма директни връзки с Русия

Напиши коментар:


Публикувай