3 969 18

Казват ли германските медии цялата истина за Турция?

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германско-турските отношения са увредени. А онова, което германците знаят за Турция, Ердоган и ПКК, идва от медиите. Само че информацията в германските медии е непълна и нерядко - неточна, казва експертът Джанер Авер.

Турция е проблемна страна, Ердоган е автократ, а кюрдите биват потискани - така ли германските медии представят Турция?

Джанер Авер: Много германски медии действително информират главно за отрицателните страни на Турция. Като цяло това е оправдано. Само че често не се диференцира достатъчно. А не се диференцира, защото не се гледа какво става зад кулисите. В германските медии най-вече вътрешнополитическите проблеми на Турция не се представят правилно и изчерпателно.

А за кои политически и обществени проблеми германските медии информират компетентно и диференцирано?

Джанер Авер: Малко германски медии информират например за действителната роля на ПКК, която в Германия и в ЕС е в списъка на терористичните организации. Т.е. не само турците, живеещи в Германия, или официалната турска политика причисляват ПКК към терористичните организации.

Нека дам и друг пример: не всички турски избиратели в Германия са привърженици на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Както в Турция, така и сред турците в чужбина има широко опозиционно движение. В германските медии този факт не винаги се отразява правилно. Медийният образ на Турция в Близкия изток, в контекста на случващото се в Сирия и Ирак, е по-правилен. Информациите в германските медии следват до голяма степен мейнстрийма, който е насочен най-вече към проблемите и критичните акценти. Например към твърдения от рода на това, че Турция отдавна вече е автокрация, ако не и диктатура,че страната пропада и т.н.

В миналото германските медии рядко са информирали толкова продължително критично за Турция, както сега. Вреди ли това на германско-турските отношения?

Джанер Авер: Да, това ги уврежда. Германско-турските отношения са обременени всъщност още от 2005, когато бе отхвърлена молбата на Турция за членство в ЕС. Тогава Саркози и Меркел казаха ясно "не". Тези отношения постепенно се влошиха. Вследствие на външнополитическото развитие в Турция, на драстичните мерки срещу демонстрантите, а и на стотиците хиляди уволнения в страната тези отношения достигнаха най-ниската си точка досега. Иначе икономическите отношения остават добри. Само че се натрупа взаимно недоверие. А това се отразява негативно и на една част от турците, живеещи в Германия.

Жени със забрадки и мъже, развяващи знаменца с полумесец - това е публиката по изявите на политици от ПСР в Германия. Кои са всъщност германските турци от социологическа гледна точка? Да се казва, че това са "простички хора", звучи високомерно.

Джанер Авер: Образователният ценз не е критерий, който да дава ясна представа за привържениците на Ердоган. Сред тези, които са близки до Ердоган и дават гласа си за него и неговата партия, несъмнено има и високо квалифицирани хора от второ и трето поколение германски турци. Това са по-скоро хора, които имат проблеми с идентичността и с интеграцията си, които по различни причини не се чувстват в Германия като у дома.

В Германия турците, израснали в консервативно-религиозна среда, са изправени пред растящото предизвикателство да трябва да оправдават своята религиозност. Дискусията за ролята на исляма, за структурната му роля в Германия кара част от тези хора да се преориентират към Турция. Защото въпреки опитите за интеграция, те не се чувстват наистина приети в Германия. Всъщност едва 10 на сто от германските турци действително гласуват за партията на Ердоган. Близо половината имат германско гражданство и не могат да участват в изборите в Турция. Но и от 1,4-те милиона турци в Германия, които имат турско гражданство и право на глас, само 40% са участвали в последните избори, а 60% от тях са гласували за Ердоган. Това означава, че първо те не са мнозинство, а малцинство. И второ, че от години Ердоган влияе на турците, които не чувстват Германия като своя родина. Става дума за влияние, което ги приобщава към Турция и поощряваща идентичността им.

Отразяват ли вярно германските медии проблема на германските турци с идентичността?

Джанер Авер: Не, поне не достатъчно вярно. Нужно е да се откроят новите аспекти на транснационалността и тя да се разбира като нещо естествено. Това означава, че хора, които са отраснали и живеят в миграционна среда, са свързани с две родини. Искането към тях да се определят само към едната е и си остава проблем. Във времето на глобализацията и на миграционните общества подобни едноизмерни ориентации и идентичности вече не важат - в медиите и в публичния дискурс почти не се говори за този проблем.

Джанер Авер е научен сътрудник в Центъра за турски проучвания в Есен.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 23:21  22.03.17
  Запада като е алчен.. Не се насища.. Иска още и още..после се възмущава что разни афганистанец,африканци,иракчани,сирийци идват в Европа.. Просто страните им се опустошават
 • Диди
  Отговор
  2 23:24  22.03.17
  Хасане,това,което пише в статията,не отговаря на истината.
 • Хасан
  Отговор
  3 00:17  23.03.17
  Турците са там главно заради парите.. Като се пенсионират по старите се връщат..младите се женят с булки от Анадола..
 • Хасан
  Отговор
  4 00:20  23.03.17
  Диди например ти.. Отдавна живееш в Германия.. Имаш гражданство, активистка си.. Доколко може да бъдеш асимилирана??

 • Диди
  Отговор
  5 00:21  23.03.17
  Някои се връщат,друти остават.Минля,че така е и с други националности.
 • 6 00:21  23.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Диди
  Отговор
  7 00:22  23.03.17
  Какво имаш в предвид?
 • Хасан
  Отговор
  8 00:28  23.03.17
  Аз не обиждам българите и винаги съм се отнася с уважение към всяка една националност
 • Хасан
  Отговор
  9 00:32  23.03.17
  Ами преди 30 години е имало социализъм.. Съветски съюз.. Една обща идеология където водеща е била руската или съветската култура.. Общ език. Руския.. Доминираща култура -руската.. Ако има обща Европа.. Ще бъде същото.. Демократични ценности, обща култура.. Но чия???
 • Диди
  Отговор
  10 00:37  23.03.17
  Обединена Европа,но с традициите на всяка отделна държава.Не може да бъде по друг начин.Всяка държава трябва да запази своята традиция,своите обичаи и нрави.Това е идентичноста на всеки народ и не трябва да се губи.
 • Хасан
  Отговор
  11 00:47  23.03.17
  В началото да но глобализма може да помете по малките страни и култури.. Тъпо ще е ако всички бъдем еднотипни консуматори.. Образно казано ако любителите на мусака останат малко то ресторанта ще го изкара от менюто..

  Коментиран от #15

 • Диди
  Отговор
  12 00:56  23.03.17
  Няма да се стигне до там.Всяка държава ще се бори за идентността си.Успокой си....Мусака ще си хапваме.
 • гост
  Отговор
  13 01:04  23.03.17
  “.. Това означава, че хора, които са отраснали и живеят в миграционна среда, са свързани с две родини...“ Това не важи за България. Много им се ще на турците да ползват всички БЛАГА И ДОСТИЖЕНИЯ на НЕМЮСЮЛМАНСКА Европа, а после да плашат същата тази Европа с турски терористични актове, ако коренното население на Европа не иска да ги приема или им поставя като изискване за пребиваване спазване на европейските закони....Ердогане, какво стана с “османския шут“ по Европа? Замислял ли си се, какво ще стане , ако ЕВРОПА ПОИСКА НАТОВСКИ ШУТ ПО ТУРЦИЯ, а?
 • Диди
  Отговор
  14 01:11  23.03.17
  Религията играе огромна роля за турците.Факт е,че турци родени в Германия,приемат Турция за тяхна родина.Това става защото в къщи родителите оказват влияние с исляма.

 • Бурхан
  Отговор
  15 06:29  23.03.17

  До коментар #11 от "Хасан":

  Абе ти имаш раздвоение на личноста ти с български произход с промит мозък който се мисли за турчин.Нито си българин нито си турчин какъв си незнам,ти ако знаеш кажи.

  Коментиран от #17

 • БУМ
  Отговор
  16 07:23  23.03.17
  МАКЕДОНИЯ Е ПОРОБЕНА ОТ РУСКИ МУТРИ, СЪЩО И БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ И ТН... !!! Нема връзка със статията но е факт !! А тези пишлемета който се русчеят да не драскат по форумите. Не сме руснаци, няма руско малцинство в България и Путин не ви е цар предателчета пияни !
 • ГЕНДЖЕБАЙ
  Отговор
  17 11:15  23.03.17

  До коментар #15 от "Бурхан":

  БУРКАНЧО . БУРКАНЧО. БУРКАНЧО Ти си на ясла при ФЕТО БГ от сарая , и си зависим , за туй нямаш право на мнение. Върви да пасеш овцето му . Като гледам кво става , наближава краят на сарайското управление и , кой ще те храни ? Кой ще те храни? Кой ще те храниии? Търси си друго препитание ДОСТУМ.
 • Някой
  Отговор
  18 14:28  23.03.17
  Фесовете да си стоят в Анадола и да гласуват за оня откачалник като толкова искат.Никой не ги кара да се мъчат в Германия.

Напиши коментар:


Публикувай